Обсъждат обучението по бит и традиции на кръгла маса

Как децата се запознават и натрупват практически познания за различните традиции в областта на фолклора и занаятите, ще обсъдят за втора поредна година представители на институции, организации, музеи и медии. Кръглата маса „Добри практики в обучението по бит и традиции” в основното образование е част от кампанията „Пазител на традициите”, чиято цел е да работи в посока съхраняването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Организира се от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7.

2

Форумът ще се състои на 5 ноември, вторник, от 12:00 часа в пресклуба на БТА в София и неговата цел е да допълни разработването на проект за обучение по бит и традиции в основните училища, като представи постигнатото досега в извънкласното обучение на децата. Основите на проекта бяха положени в миналогодишната кръгла маса и вече е разработена примерна схема на темите, които биха могли да се изучават в клас, за да могат децата от малки да ценят културното ни наследство. Модератор на събитието е Пеньо Иванов, председател на А.Р.И.З.-7 и организатор на кампанията „Пазител на традициите” и Национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”.

По време на кръглата маса Костадинка Кръстева от школата по етнография на Националния дворец на децата ще разкаже за начина, по които учениците се запознават и трупат практически опит в сферата на и занаятите. Как работят с децата ще разкажат и от Младежкия образователен център на Националния исторически музей, както и от Регионалния етнографски музей в Пловдив, където организират възстановки на различни ритуали от българския бит. Преподавателката от клуб „Етнография” на ОУ „Алеко Константинов” в Пловдив Нина Търева ще представи работата с учениците по проекта за изучаване на бита на нашите предшественици, а Камен Пантелеев – носител на наградата „Пазител на традициите” в категория „Занаяти”2012 – за опита на съседни държави в това обучение. Интересни презентации са подготвили и от Съюза на Софийските читалища, които ще запознаят участниците и гостите с резултатите от изпълнението на проекти на

Национален фонд „Култура”, и журналистката Албена Безовска от БНР, която ще разкаже за ролята на медиите в популяризирането на обучението по бит и традиции. Младежите от общността „Каузи и начинания” пък ще представят проекта си „БГ мъдрост в действие”, чиято цел е да популяризира практическото приложение от мъдростта на нашите баби и дядовци, изразена в пословици и поговорки, в съвременното общество. Лектор е Димитър Татарски.

Няколко дни по-късно – на 14 ноември, отново в рамките на кампанията „Пазител на традициите”, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 ще връчи за четвърта поредна година едноименните награди за фолклор, занаяти, кулинария, и

зкуство, личност, организация и селище на годината. Церемонията започва от 19:00 часа в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София и ще бъде предшествана от благотворителен базар, който започва от 18.00 часа.

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *