„Занаятчийството за мен е начин на живот. Семейството ми се прехранва с нашия занаят, който съм наследил от моите предци“ – майстор Гошо Иванов

Представяме ви майстор Гошо Иванов, номиниран за приза „Пазител на традициите“ 2014 в категория „Занаяти“.

Гошо  Иванов роден на 23.10.1939 г. в гр. София. Наследява занаята от баща си –  Еленко Иванов, коитое  виден столичен грънчар и е сред основателите на пазар „Г. Кирков“

Грънчарската работилницата продължава да работи и да доставя изделията си на пазар „Г. Кирков“ и по времето на тоталитарния режим, въпреки неодобрението на властта към частната инициатива20082011679

Майстор Гошо Иванов е член на задругата на майсторите. Освен, че работи в работилницата си, керамиката му може да се открие на различни места в цялата страна.

Успява да предаде занаята си зет си Георги и внука си Мартин.  Понастоящем, майсторът практикува занаята си в с. Мрамор.

  1. Какво е за Вас занаятчийството и защо избрахте да се занимавате с това?

Занаятчийството за мен е начин на живот. Семейството ми се прехранва с нашия занаят, който съм наследил от моите предци.

2. Преди 10 години какво беше отношението на хората към занаятчийството, какво е сега и какво, според Вас, ще бъде след 10 години?

Много по-добро беше преди 10 г., а сега хората вече нямат пари и по-малко се интересуват. Надявам се че след 10 г. ще сме по-добре.

3. Ако трябва Вие да дадете оценка на предметите, които изработвате – те имат приложение в ежедневието на хората или по-скоро имат висока художествена стойност?

Те са за приложение в ежедневието и същевременно са уникати, защото всичко е изработено ръчно.

4. Кой оценява по-високо и по достойнство предметите от традиционните български занаяти – българите или чуждестранните туристи?

За голямо съжаление чужденците…

5. Как виждате симбиозата между новите технологии и занаятчийството? Помага ли едното на другото или напротив? Разкажете ни за Вашия опит.13042013877

Помагат разбира се, пещта в която печем сега нашите изделия е електрическа и модерна, а не като старата на дърва.

6. Какво е за Вас „Пазител на традициите“?

Чудесна инициатива, за която Ви поздравявам.

7. Как се чувствате като номиниран и защо трябва да спечелите Вие?

Благодарен съм за оказаната чест.

За майстор Иванов можете да гласувате тук.

 

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2014, Пазителите за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *