„Истински качественият и красив предмет се оценява по равно от всеки, без значение българин или чужденец“ – Калина Атанасова

Представяме Ви Калина Атанасова, номинирана за „Пазител на традициите“ 2014 в категория Занаяти.

Родена през 1978 г. във Варна. От най-ранна възраст постъпва в Детската школа по живопис на известния варненски художник Радко Мурзов.

По време печели сребърен медал от Международното биенале на детската рисунка в Канагава, Япония (1988), както и грамоти от различни международни конкурси за детска рисунка.

Завършва магистратура във Факултета по Изобразително изкуство към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Графика“, в класа на доц. Мотко Бумов, а по-късно и „Илюстрация и книгоофмление“. Участва в няколко конкурса и изложби на екслибрис в страната и в чужбина, на презентация на школа „Багатур“ в Стара Загора, когато за първи път се запознава с концепцията за жива история – по това време нова за България идея.

През 2004г. участва и в първата си историческа възстановка – битката „Доблест и слава“, организирана от НД „Традиция“, пресъздаваща превземането на Шуменската крепост от Владислав III Ягело (Варненчик).

Идеята и харесва и на следващата година с петима приятели регистрирах Клуб за исторически възстановки. Основния акцент пада върху средновековната българска история, тъй като за него се знае малко не само по света, но и в България.

Калина Атанасова започва да събира материали за облеклото и външния вид на българите отпреди османското нашествие. С времето тази дейност прераства в детайлно проучване, съпроводено със събиране на база данни, изучаване на научни изследвания, изработка на схеми, илюстрации, плетене на ризници и шиене на експериментални дрехи. Въпросните дрехи обиколят цялата страна като част от средновековни и антични фестивали, възстановки на битки и исторически чествания.

bolqrka_14vekПрез 2010г., със съдействието на Парк-музей „Владислав Варненчик“ работата и за първи път е презентирана под формата на изложба. Тя жъне огромен успех и до момента е представяна общо пет пъти в различни градове и музеи.  Изложбата има и походен вариант, поместен в копие на сглобяем средновековен занаятчийски павилион, който може да се представя и на открит.

През 2011г. авторката стартира и специализиран уеб-сайт – badamba.info, който до момента е единствен на тази тема в България. Информацията в него е достъпна за всички любители на българската история, независимо специалисти или не. По-голямата част от сайта е на български език и въпреки това към него има и солиден международен интерес.

В момента работи по издаването на илюстриран албум, посветен на българското средновековно облекло.

  1. Какво е за Вас занаятчийството и защо избрахте да се занимавате с това?

От дете се занимавам с шиене, ръчна бродерия, подвързване и украсяване на книги, а в последствие и с изработка на исторически костюми. Ръчната работа, свързана с тези дейности, ме успокоява и ми вдъхва чувство за хармония със света. Така че, изборът да се занимавам с това, беше всъщност вътрешна необходимост. Същевременно, за мен българската история е нещо свещено и популяризирането и възприемам като отбиване на патриотичния си дълг.

  1. Преди 10 години какво беше отношението на хората към занаятчийството, какво е сега и какво, според Вас, ще бъде след 10 години?

Българите имат силно развито чувство за традиция, откъдето и уважение към занаятите. Не мисля, че десет или двадесет години могат да променят това.

  1. Ако трябва Вие да дадете оценка на предметите, които изработвате – те имат приложение в ежедневието на хората или по-скоро имат висока художествена стойност?

2012-06-02-11Целта на моите творения е да създават у зрителя и собственика чувство за връзка с българската история, а приложението им в ежедневието и художествената им стойност са спомагателни елементи за тази връзка.

  1. Кой оценява по-високо и по достойнство предметите от традиционните български занаяти – българите или чуждестранните туристи?

Истински качественият и красив предмет се оценява по равно от всеки, без значение българин или чужденец.

  1. Как виждате симбиозата между новите технологии и занаятчийството? Помага ли едното на другото или напротив? Разкажете ни за Вашия опит.

Моята работа би била напълно невъзможна без съвременни технологии. Зад всяко от произведенията ми стои солидно научно проучване, а всяко съвременно научно проучване почива на най-новите открития в съответната област. Например, много от костюмите ми са базирани на средновековни стенописни портрети. Повечето от тях в момента са в плачевно състояние и при един оглед с просто око на практика безполезни като източник на информация. Без професионални фотографи, които да заснемат тези портрети с модерна техника, и без собствените си компютърни познания, които да ми позволят да обработя всяка снимка и да извлека максимума детайли от нея, работата ми би била непълна.

Също така, без актуални изследвания и анализ за ползваните в древността материали не бих могла изобщо да изработя достоверна реплика на старинна дреха.

  1. Какво е за Вас „Пазител на традициите“?

Името „Пазител на традициите“ отговаря напълно на начина, по който възприемам себе си. Хората като че ли търсят в историята преди всичко величественото, владетелите и битките. А ежедневието на дедите ни е било не по-малко интересно и красиво. Изучавайки развитието на костюма от древността до наши дни всъщност се опитвам да открия непреходното в далечната и по-близката ни история. Радвам да срещна и други българи със същата нагласа.

7.Как се чувствате като номиниран и защо трябва да спечелите Вие?

За мен е чест работата ми да бъде номинирана. Тя трябва да спечели, защото представлява комбинация от няколко различни занаята и защото за България е единствена по рода си. Българското средновековие заслужава да бъде популяризирано.

За Калина Атанасова можете да гласувате тук.

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2014, Пазителите за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *