Радио Варна

Screenshot at септ. 23 21-00-20БНР – Радио Варна достойно отстоява позицията си на водеща обществената медия с мотото „Традицията е модерна” вече 80 години. Радио Варна е обществено радио от самото начало до днес и никога през своята 80-годишна история не замлъква и не отстъпва от своята гражданска мисия, утвърждава изконните български ценности – патриотизъм, социална отговорност, опазване на родния ни език чист и красив, пиетета към знание и разбира се, стремеж към напредък.

От самото си основаване Радио Варна не само излъчва предавания и отразява събития, но има огромни заслуги за развитието на художествения и музикален живот във Варна. В продължение на десетилетия медията записва и съхранява фолклорното музикално богатство на Добруджа и Черноморието, създава и популяризира вокални групи и оркестри за автентична народна музика. Сред солистите на Радио Варна са Добра Савова, Величка Станева, Катя Петрова, Соня Кънчева, Радослав Данов, Димитър Стойков и много други, а фолклорната музикална линия и днес е водеща в програмата на радиото. Изключително силно в ефира на Радио Варна и днес присъства автентичната българска народна музика. Освен традиционната ежедневна сутрешна фолклорна линия (от 06:05 до 06:30 ч.), се обособява и вечерна – „Срещи в 7/8“. Всеки делник без понеделник от 19:05 до 20:00 ч. водещият Кристиян Неделчев фокусира вниманието на аудиторията върху традицията и съвременните измерения на българския фолклор и към популяризиране на млади народни изпълнители. Изключителен успех има дълги години и тричасовото предаване на Радио Варна за народна музика „Съботна трапеза”, което е в ефир всяка събота от 12:30 до 15 часа.
През декември 2008 г. продуцентската база на Радио Варна е разширена с нов Арт салон и нови възможности за осъществяване на радиопродукция и организиране на радиопредавания с публика. В началото на 2011 г. Концертното студио е изцяло дооборудвано по всички правила за звукозапис. В Концертното студио и двете зали на Арт салона се провеждат ежегодно стотици, продуцирани от Радио Варна и партньорски събития. Артзоната на бул. „Приморски” 22 е място за синтез на изкуствата – слово, музика и визия, и вече утвърден нов културен център за морския град. В обновеното студио са реализирани повече от 20 звукозаписни сесии на хорови състави, фолклорни певци, инструменталисти и групи, класическо пеене, детски състави, както и шест проекта за компактдискове от фонда и фонотеката на Радио Варна.
През 2012 година Радио Варна стартира своя програма в подкрепа на талантливи деца и младежи под наслов „Криле за начало”. Програмата вече три години успешно утвърждава Радио Варна като другата сцена в морската столица. Медията дава организационна, техническа и медийна подкрепа за повече от 100 събития годишно само по тази програма – детски, юношески и младежки прояви както индивидуални, така и на творчески състави, профилирани паралелки, училища по изкуства, артистични школи, клубове по интереси, читалища. Арт салонът и Концертното студио в сградата на Радио Варна посрещат младите творци за техните изложби, концерти, презентации, пресконференции, тематични семинари, кино и мултимедийни проекти, театрални постановки и др.
Редовно се провеждат през последните години и творческите ателиета „Традицията е модерна!”, организирани от Радио Варна с участието на художници-приложници и майстори-занаятчии, в които на младите българи се предават опитът и пиетът към традиционните родни обичаи, изкуства, занаяти. През 2014 година в такова ателие екипът на Радио Варна и приятели, заедно с Дарина Апостолова изтъкаха слънчева радиочерга – спомен за извървения път и за всички поколения, които са работили осем десетилетия ефирът на България да не замлъкне нито веднъж и да бъде символ, който да окуражава идните поколения.

Posted in организация, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2015.

One Comment

  1. Можете ли да кажете съхранени ли са някакви записи на народния певец от 60-те години Димитър Кръстев ? Ако отговора е „да“ , има ли начин да ги получа?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *