Пъстра трапеза на гости на моя град Дата 27ми Август, 2022 година.

Някои хора казват, че светът е оцелял, защото се е смял.

Това, което обичам да казвам, е, че всеки българин е пазител на традициите.

Село Джулюница за пореден път даде пример на всички как се пазят традициите на България.

Пъстра трапеза на гости на моя град

Дата 27ми август 2022 година.

Мястото е България и по-специално село Джулюница. Това китно село, което се намира между Предбалкана и Дунавската равнина, отново даде пример по родолюбие на всички.

За поредна година след създаването на национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“ през 2009 година, село Джулюница е постоянен участник.

Домакините и организаторите на този вълнуващ празник на българския дух отново събраха стотици гости и приятели за радост, веселие и основната ни мисия  – да предаваме традициите във фолклор, занаяти и кулинария на бъдещото поколение горди българи.

Сплотените жители на село Джулюница и екипът на читалището в селото „Пробуждане -1896“, начело с Екатерина Москова, за поредна година предоставиха на всички празнуващи прекрасна емоция и вълнуващи, много вкусни моменти. Кулинарната изложба на традиционни регионални ястия включваше стотици ястия, пресъздадени от трудолюбиви хора. На тринадесет отделни щандове бяха изложени вкусотии, които се помнят от стари времена. Разбира се, имаше и много гости, някои от които участваха за първи път. Такива бяха и представителите на побратимения град на град Лясковец – град Виделе, Румъния. Наред със специалните гости от румънски град Виделе, тази година се включиха още кулинарните отбори на гостите от Ганчовец, от Горско Ново село – ККП „Златна есен“, както и екипи на двата пенсионерски клуба от Лясковец – ККП „Мазневска чешмичка“ и ККП „Зора“ и Адвентистка църква – гр. Лясковец, пенсионерският клуб от Драгижево – ККП „Вяра“, сборен отбор от Козаревец, от НЧ „Развитие – 1902“, с. Мерданя, ККП „Изгрев“ с. Владислав и три щанда на домакините от Джулюница – веганска кухня, дивечови гозби от ловно-рибарско дружество „Орел“ и традиционна кухня от пенсионерския клуб в селото.

По традиция празникът протича с много музика, песни и танци, представяния на много и различни фолклорни изпълнители. Жури в състав – Васко (шеф Пеньо Иванов), Божидар Димитров от Карвинг асоциация и Ваня Табакова, имаше отговорната и нелека задача да отличи участниците, които представяха различни гозби, приготвяни от техните баби. На кулинарната изложба бяха раздадени отличия в категориите: Оригинална рецепта, Автентична рецепта, Най-добър десерт по стара рецепта, Най-вкусно ястие, Визия на ястие, Етновизия на щанд, Баш майстор на кулинарния фестивал, Награда Котоошу за цялостно представяне и много поощрителни награди.

С благодарност от все сърце за екипа и на община Лясковец и кмета на общината инж. Ивелина Гецова за устойчивото следване на тази родолюбива линия в подкрепа на дейности и събития, свързани с опазването и развитието на традициите, обичаите, занаятите и кулинарията в региона.

БлагоДаря.

Васко –

Основател на национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“

Прес инфо и фото

https://facebook.com/pustra.trapeza/albums/5721399104586981/?_rdr

https://www.lyaskovets.bg/news/new.php?id=20220822-1092

https://pazitelnatradiciite.com/?p=2063&preview_id=2063&preview_nonce=5ef3acd56a&preview=true

Posted in Блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.