Гласуване 2012

Гласуването за „Пазител на Традициите“ за 2012 година приключи на 29 октомври

Победителите в онлайн гласуването са:

[embedplusvideo height=“281″ width=“450″ standard=“http://www.youtube.com/v/Hzm_Dcguph0?fs=1″ vars=“ytid=Hzm_Dcguph0&width=450&height=281&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=“ id=“ep4820″ /]

Категория „Фолклор“ – Млади

Мариела Апостолова

Категория „Фолклор“ – Големи

Тоня Борисова

Категория „Изобразителни изкуства“ – Млади

Анелия Александрова

Категория „Изобразителни изкуства“ – Големи

Георги Бояджиев

Категория „Готварство и кулинария“ – Млади

Костадин Цанков

Категория „Готварство и кулинария“ – Големи

Иван Звездев

Категория „Занаяти“ – Млади

Виктория Андонова

Категория „Занаяти“ – Големи

Камен Пантелеев

Категория „Личност и организация“

Нешка Робева

 

Победителите в гласуването на журито са:

„Фолклор”

Млади – Христина Белева

Големи – Валя Балканска

 

«Занаяти»

Млади – Виктория Андонова

Големи – Камен Пантелеев

 

«Изобразителни изкуства»

Млади – Анелия Александрова

Големи-  Кеазим Исинов

 

„Кулинария”

Млади – Вера Далова

Големи – Валери Нешов

 

„Личност и организация на годината“

Нешка Робева – Личност на годината

Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”-гр. Котел – Организация на годината

 

Третите годишни награди за фолклор, кулинария, занаяти и изобразително изкуство бяха връчени на церемония в НДК

 

Изпълнителката на космическата „Излел е Дельо хайдутин” Валя Балканска, Нешка Робева, автор на легендарните спектакли „Арамии”, „Орисия” и много други, и художникът Кеазим Исинов са сред тазгодишните призьори от националната кампания „Пазител на традициите” 2012. Те и още 7 техни колеги, работещи в различни области на българските традиционни фолклор, кулинария, занаяти и изобразително изкуство, получиха наградите си на церемония в зала 1 на НДК.

Спектакълът по връчването на призовете, които представляват стилизирана дървена лъжица на постамент, бе придружен с тържествен концерт на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, който очарова публиката с невероятните си танци и изпълнения. Организатор на кампанията, която през 2012 включи и новата категория „Личност и организация на годината”, е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, чиито основател е шеф Пеньо Иванов. Водещи на церемонията бяха солистката на НФА „Филип Кутев“ Радостина Йовкова, Ралица Атанасова и Райна Манджукова. Сред номинираните в отделните категории бяха още певицата Елица Тодорова, кулинарния ас Иван Звездев и други. Всичките 39 кандидати за призовете бяха разделени в 2 групи – млади до 35 години, и големи.

В категория „Фолклор”-млади, наградата отиде при Христина Белева, възпитаник на Националното училище по фолклорни изкуства ”Филип Кутев” в гр. Котел и солист в оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл ”Филип Кутев”. Призът при големите бе присъден от журито на легендарната Валя Балканска, която е носител и на държавното отличие орден «Стара Планина».

В категория «Занаяти»-млади, бе отличена Виктория Андонова. Тя е майстор-резбар, ученичка на Уста Дарин Божков, а нейни работи могат да се видят в иконостаса на храма „Св.Климент Охридски“ в София. Призът в категория големи пък отиде при Камен Пантелеев.

В категория «Изобразителни изкуства» наградата при младите отиде при художничката Анелия Александрова. Анелия се занимава със стенопис, живопис и иконопис, участвала е в много изложби в България и чужбина. При големите призът единодушно бе присъден на прочутия творец Кеазим Исинов. Освен с живопис, той се занимава и с малка пластика, скулптура и миниатюри. Първата му самостоятелна изложба е през 1971 г. През 1981 г. е отличен с трета награда на живописната изложба по случай 1300 години България. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и повече от 10 участия в международни изложби. Носител на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ за големи заслуги в областта на културата.

В категория „Кулинария” призът при младите бе присъден на Вера Далова Тя е ученичка от гр.Гоце Делчев. Учи в професионална гимназия, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки”, професия „Готвач”. Участвала е във фестивалите „Пъстра трапеза” и програмата ”Жива кулинарна традиция” по проекта „Младежта в действие”.

Валери Нешов пък е призьорът при големите. Професионален готвач, той издирва традиционни български продукти, забравени във времето, с които експериментира и им вдъхва нов кулинарен живот.

Легендарната Нешка Робева, автор на множество художествени спектакли и бивш треньор и носител на десетки призове в художествената гимнастика, бе отличена в категорията „Личност на годината”, а Националното училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”-гр. Котел спечели приза за организация на годината.

Кампанията по избор на новите „Пазители на традициите” за 2012 г. стартира на 19 юни на официалния сайт – www.pazitelnatradiciite.com, и приключи в 00:00 часа на 29 октомври, като над 11 000 души избраха своите фаворити в отделните категории.

Posted in Пазител на Традициите 2012.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *