Фолклор – Първа група – Номинации за 2011 г.

Пенка Петрова – народна певица от Карнобат. Завършила музикалното училище в Котел, АМТИИ гр. Пловдив, преподава народно пеене в СОУ ” Добри Чинтулов” гр. Бургас.

Диригент, изключителен ерудит и педагог в областта на фолклора.

Костадин Генчев, роден на 14 декември 1969 в гр. Габрово. На 8 годишна възраст започва да пее в групата за народни песни към 9-то основно училище кв.Етъра,а на 10 години вече започва да изучава кавал, в детската музикална школа-Емануил Манолов в гр.Габрово.

Първият му учител е Стоян Димов. В продължение на 4 години,той показва трудния път на свиренето на кавал, на Костадин и му вдъхва кураж за да продължи.

През 1983 Костадин е приет да учи в средното музикално училише „Филип Кутев” в гр.Котел, което завършва през 1988г.

От 1990г. до края на 1991г работи в ансамбъл за народни песни и танци гр.Сливен.

Успоредно с работата в ансамбъла, работи с различни музиканти от сливенския регион,като Добромир Йорданов, Янко Комитов и оркестър „Ямбол” и други.

От 1992г до април 1993г, работи в НФА ‘’Филип Кутев” гр.София.

От април 1993г след конкурс е приет и работи в оркестъра за народна музика на Българското национално радио,като солист оркестрант и композитор/аранжор.

За периода от 1993г, до сега, има направени над 600 аранжимента на народни песни и над 30 инсрументални пиеси за радиото.

От 1994 до 1998г, пътува с женски народен хор „Мистерията на българските гласове”, като част от инструменталната група на Атанас Вълчев, а по късно и със своя група. За тези години са изнесени стотици концерти в Европа,Хонк-Конг,Бразилия и др…

В търсене на новаторство в народната музика, Костадин създава различни проекти за етно музика. Първия проект от 1995г, носи името „Пътуване през съня”. Българската национална телевизия,заснема филм с музиката от проекта,който носи и името –„Пътуване през съня”. През 1998г,БНТелевизия заснема друг филм, само с песни и инструментални творби-в аранжименти на Костадин Генчев. Този филм носи името „На младост биват полуди”.

Голяма роля за израстването на Костадин Генчев в етно и джаз музиката, изиграва срещата му с Николай Иванов от група „ОМ” през 1998г. От тогава не е спирала съвместната им работа, като концерти и записи на филмова музика.

Многократно записва филмова музика на композитора Алекс Нушев, както и европейски продукции записващи музиката си със симфоничния оркестър на БН Радио.

През 2000г Костадин Генчев, заедно с Димитър Христов-тамбура,участват във френския етно-музикален проект „Одисей”, където се заедно свирят и творят с музиканти от Франция, Ирландия, Унгария, Македония …

По късно с джаз триото на един от френските музиканти-Антоан Симони, се създава „Б-проект”. С този проект се осъществяват няколко турнета във Франция и звукозаписна сесия за компакт диск.

През 2002 г Костадин Генчев се запознава с Кирил Добрев-барабанист и собсвеник на звукозаписно студио, като заедно основават група „БУЛГАРА”. Групата става явление в българската музика, изнесла е концерти на всички български етно-джаз фестивали-„Аполония”, Банско джаз фест”, Джаз фест-Смолян, ”София джаз пик“,  ’’Пловдивски джаз вечери” и много други.

Групата издава компакт диска-„Меча сватба” и осъществява безброй концерти в България и Европа.

Заедно с група „БУЛГАРА” през 2005г,печелят наградата „Аскеер” за музика към театралната постановка „Дивите”на актьора и режисьор Георги Къркеланов.

През 2006г,Костадин Генчев и Кирил Добрев пишат музиката към филма „Отвъд чертата”,по поръчка на БНТелевизия.

През 2007 г,Костадин Генчев създава проект за циганска музика-„У-бре-Де-бре”,с който осъществяват няколко концертни турнета в Германия и Холандия.

През 2009г заедно с Кирил Добрев,написват музиката за спектакъла на ансамбъл „Чинари”-„Магията на танца”,който се играе пред многохилядна публика в зала 1 на Националния дворец на културата в гр.София.

През 2008г Костадин Генчев,заедно с колегите си Димитър Христов,Стела Петрова и Петър Митов,създава група „Дива река”-инструментален квартет,за акустична музика на основата на българския фолклор.През 2010г записват и издават компакт –диск с „Дива река”.С групата осъществяват концертни турнета в Германия,Австрия,Унгария и други…

Голям успех ,групата постига на фолклорния фестивал в Рудолщат-Германия-2010 г,където е оценена от водещи журналисти,като една от най добрите групи на фестивала от над 170 групи от цял свят.

Успоредно с концертната дейност със различните проекти и работата в окестъра за народна музикана БНРадио,Костадин Генчев пише музика за различни формации и ансамбли.

Едни от най популярните аранжименти и обработки на песни ,са на вокалната формация „Ева квартет”,а именно:

„Седенки”

„Калино,Радо булина”

„Кадона седи в бахчона”

„Помакини” и други.

През 2009г написва музиката за „Женски шопски танц” по поръчка на „Северняшки ансамбъл за народни песни и танци” гр.Плевен.

Пак през 2009 г написва два вокални обработки на народни песни за „Тракийски ансамбъл за народни песни и танци” гр.Ямбол.

През 2010г написва музиката за спектакъл на формация за народни танци-„Етноритъм” от гр.Пловдив.

Многократно Костадин Генчев е канен да записва кавал в продукции на много поп певци.

През 2009г е част от формацията на Диана Дафова,с която изнасят концерти в САЩ-Хюстън,Лас Вегас и др.

Георги Андреев – гъдулар.Диригент на оркестъра на НФА ” Филип Кутев”, изкючителен композитор – последният му шедьовър е ” Меланхолична красота” – ораторията, с която представи страната ни в САЩ.

Асен Павлов – хореограф – бивш танцьор от НФА ” Филип Кутев” и настоящ хореограф и основател на ” Чинари”. Преподавател в хореографското училище.

Posted in Пазител на Традициите 2011 and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *