Евгени Димов

Evgeni Dimov1Евгени Димов е майстор-гравьор.Роден е през 1969г. Живее и работи в гр. Сопот. Занимава се с фина дърворезба, металогравюра и инкрустации, които прилага предимно в направата и украса на хладно и огнестрелно оръжие. Работите му се изпълняват в единствен екземпляр , и са насочени предимно към ценители и колекционери.

Години наред посвещава на рисуването и графиката. След това като че ли преходът дърворезба-миниатюрна дърворезба-металогравюра става естествен. Най-голяма роля обаче изиграва  шансът да изучи занаята при най- добрия, и да работи с най-добрите.

Започва да учи занаят през 1992 г. при Светлозар Райчанов. Първите си (и не само първите) стъпки дължи на него. От 1995г. превръща хобито си в професия като член на гравьорска група към ВМЗ – гр. Сопот. С годините натрупва професионално самочувствие и оформя собствен стил в композицията на орнаментите. През 2001г. преминва на самостоятелна практика. На 30.04. 2002г. официално е вписан в регистъра на майсторите на РБ, а от 04.09.2003г. става пълноправен член на НЗК UEAPME. През 2005г., заедно с други колеги ентусиасти става учредител и член на УС, а в последствие и председател  на сдружение с нестопанска цел „Сопотски еснафъ“. От 20.06.2011г. е член на Association of Miniature Artists – AMA (Международна асоцияция на миниатюристи).

През годините Евгени Димов работи практически с всички крупни оръжейни фирми в страната, както и с някои в чужбина. Негови работи са част от колекциите на редица ценители у нас и по света. Успоредно с професионалната си дейност, майсторът заделя време и усилия в споделянето и предаването на своя опит на следващите поколения. Създател е на интернет блога „Сraft i-school“ в който регулярно дава съвети на начинаещи занаятчии, публикува уроци, разясняващи конкретни техники и похвати от  занаята, както и съпътстваща информация за стилове в изкуството и орнаментиката. През 2012г. основава школа „МайсторчЕта“, в която заедно със свои колеги от „Сопотски Еснафъ“, безвъзмездно обучава в първи стъпки  и въвежда в занаята редица деца от 8 до 13 г. За това си занимание Евгени Димов обича да казва “ Ако искаш да стигнеш далече, трябва да тръгнеш от далече…“

Posted in Занаяти.

One Comment

  1. ГЕНИЙ ! УНИКАЛЕН и НЕПОВТОРИМ !! ВЕСЕЛ ЗАБАВЕН и ПРЕКРАСЕН КОЛЕГА и ПРЕДСЕДАТЕЛ НА “ Сопотските Еснафи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *