Пазител на Традициите

Pazitel na tradiciite 2013
Статуетките символ на кампанията се изработват от дърворезбаря Михайл Маранов

Националната инициатива “Пазител на Традициите” е създадена през 2009 г., за да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.

“Пазител на Традициите” е уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Инициативата се провежда за шеста поредна година, като всяка година на специална церемония се отличават най–добрите постижения в тази насока с приза “Пазител на традициите” в различни категории. През 2012 година бяха добавени категориите „Млади“ (до 35 години) в областите „Занаяти”, „Изкуство”, „Фолклор” и „Кулинария”, както и категориите „Личност” и „Организация“. През 2013 беше добавена и категорията за „Населено Място”.

Протичане на инициативата

Номинации:

Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското фолклорно наследство. Също така могат да се пращат връзки към филмчета в youtube, снимков материал, статии и интервюта, които да докажат заслугата на съответния номиниран.

Номинирането става в 7 категории:

- Занаяти – за да номинирате някого в категория „Занаяти” е необходимо да ни изпратите негова снимка, имената му и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото творчество и /или преподавателска дейност която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от вас личност или организация и да станат съпричастни към Вашата идея.

- Художествено и приложно изкуство - за да номинирате художници, скулптори, иконописци, реставратори, преподаватели и др. в категория „Изкуство”, е необходимо да ни изпратите снимка и имена, както и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото /нейното творчество,дейност, снимки с техни произведения, информация за изложби и призове (ако има такива), която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от Вас личност и да станат съпричастни към номинацията.

- Фолклор – В категория „Фолклор” можете да номинирате индивидуални фолклорни изпълнители и/или преподаватели - певци и инструменталисти, танцьори, хореографи, диригенти, разказвачи, и др. За да направите номинация в тази категория, моля да ни изпратите снимка на номинирания, подробно описание на дейността му, копия или връзки към статии свързани с изявите му, информация за награди, връзки към видеоклипове и всякаква друга информация, удостоверяваща наличността на белезите на Пазител на традициите, които ние след обработка, ще прикачим към номинацията - така повече хора ще се докоснат до творчеството му и ще могат да го подкрепят в номинацията.

- Кулинария – В категория „Кулинария” могат да бъдат номинирани кулинари, изследвали и запазили традиционни ястия, развиващи традиционната българска кухня кулинари; ресторантьори, популяризиращи традиционната българска кухня, както и новатори в представянето на традиционни рецепти. Очакваме Вашите номинации, придружени със снимка на номинирания, неговите имена и всякаква друга информация, която показва причината за избирането му за Пазител на кулинарните традиции.

- Личност – в тази категория могат да се номинират личности, които със своята работа са допринесли за развитието, популяризирането и съхраняването на българските традиции през времето. Това може да бъдат преподаватели, фолклористи, писатели, организатори, администратори, композитори, хореографи, журналисти, водещи, дипломати – личности, които са допринесли за това повече хора да научат и заобичат традиционните български обичаи, музика, история или дух. Номинациите се правят чрез снимка и имената на номинирания, заедно с всякаква информация относно неговата/нейната работа и постижения в тази сфера.

- Oрганизация – номинирани могат да бъдат организации, свързани с опазването, разпространението, развитието и популяризирането на българския фолклор, бит, история и традиции, като НПО организации, продуцентски къщи, медии, музеи, издателства, библиотеки, ансамбли, хорови състави, сдружения на изпълнители, и др. Очакваме от Вас номинациите да бъдат подкрепени със снимки и точно наименование на организациите, както и основания за тяхното номиниране.

- Селище – Пазител на традициите – В тази категория може да номинирате всяко населено място или местност в което националното наследство се съхранява и показва по най-добрия начин. За да номинирате селище, моля да ни изпратите фотографии от там, както и по–пълна информация за инициативите, които са спомогнали за опазването на фолклорното ни богатство, традиции, бит и култура. Моля, изпратете връзки към галерии със снимки от провежданите събития (ако има такива), към филмчета, репортажи и статии, удостоверяващи достоверността на информацията. Може да подкрепите Вашата номинация с вдъхновяващи разкази,притчи, стихове, песни и др. художествени произведения написани за мястото, което номинирате. След обработка, ще публикуваме част от тази информация към номинацията, за да стане достъпна за по–голям брой хора и да им дадем възможността да гласуват за Вашата номинация.

ПРОГРАМА 2015

14 ноември 2014 – 19 май 2015

Срок за подаване на предложения за номинации за „Пазител на традициите“ 2015. Пристигналите след тази дата, ще бъдат разглеждани следващата (2016) година.

Номинации в категория Занаяти, Фолклор, Изобразително изкуство, Кулинария, Личност и организация на годината, и категория – Селище „Пазител на Традициите“

Предложенията се събират на имейл: [email protected]

17 юни 2015

Стартира гласуването за номинираните за „Пазител на традициите“ 2015 на сайта на инициативата: www.pazitelnatradiciite.com

Започва събирането на снимки за фотоконкурса “Пазител на традициите“ 2015.

Албумите със снимки се събират на имейл: [email protected]

31 август 2015

Краен срок за събирането на албуми за фотоконкурса “Пазител на традициите“ 2015.

07 септември 2015

Стартира гласуването за фотоконкурса “Пазител на традициите“ 2015.

23 октомври 2015

Край на гласуването за фотоконкурса “Пазител на традициите“ 2015.

Край на гласуване за номинираните за „Пазител на традициите“ 2015.

Началото на ноември 2015

От 24ти Октомври до 03 Ноември

Кръгла маса на тема „Традициите – история и развитие”

13 ноември 2015

Церемония по връчване на наградите за „Пазител на традициите“ 2015 и награждаване на победителите от фотоконкурса “Пазител на традициите“ 2015.

Носители на наградата

„ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“

През 2009 година носител на първата награда “Пазител на Традициите” е шеф Пеньо Иванов, организатор на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“.

През 2010 година, когато събитието се проведе под патронажа на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, призовете са както следва:

Категория „Занаятчии“ – Петър Лазаров

Категория „Фолклор“ – Ангел Добрев

Категория „Художници“ – Надежда Кутева

 

През 2011 година носители на отличието бяха:

Категория „Фолклор“ – Георги Андреев, Радостина Йовкова (категория „Млади“)

Категория „Занаяти“ – Мариета Недкова, Ралица Йовкова (категория „Млади“)

Категория „Изобразителни изкуства“ – Борислав Русинов, Евелина Величкова (категория „Млади“)

Категория „Кулинария“ – Иван Панев, Диляна Илиева (категория „Млади“)

 

През 2012 година носители на отличието са:

Категория „Фолклор“ – Валя Балканска, Христина Белева (категория „Млади“)

Категория „Занаяти“ – Камен Пантелеев, Виктория Андонова (категория „Млади“)

Категория „Изобразителни изкуства“ – Кеазим Исинов, Анелия Александрова (категория „Млади“)

Категория „Кулинария“ – Валери Нешов, Вера Далова (категория „Млади“)

Категория „Личност и организация на годината“ - Нешка Робева, Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”-гр. Котел

 

През 2013 носители на отличието са:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-млади

Наградата на публиката и журито – АТАНАС ПЕЕВ!

 

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-големи

Наградата на публиката и журито – ЕВГЕНИ ДИМОВ!

 

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-млади

Наградата на публиката – Зорница Карчева

Наградата на журито – ИВЕЛИНА ДИМОВА

 

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-големи

Наградата на публиката – Христина Лютова

Наградата на журито – ЯНКА РУПКИНА

 

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-млади

Наградата на публиката и журито – ТАНЯ ИВАНОВА

 

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-големи

Наградата на публиката и журито – ИВАН РУСЕВ

 

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ” – млади

Наградата на публиката – Аделина Шуменова

Наградата на журито – ПЕТЪР ЙОРГОВ

 

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ”-големи

Наградата на публиката – Дешка Кротева

Наградата на журито – УТИ БЪЧВАРОВ

 

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката – Сдружение „Родопски хайдути“

Наградата на журито – ДАРИК РАДИО – „ЕТНО фолк МАГАЗИН“ с водещ Венцислав Димов

 

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката Йордан Детев

Наградата на журито – НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА

 

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”:

Наградата на публиката и журито – РАЗЛОГ

 

През 2014 носители на отличието станаха:

наградите на журито и почетните статуетки:
„Традиционни занаяти“ млади – Дарина Апостолова
„Традиционни занаяти“ големи – Елена Драмова
„Кулинария“ – млади – Екатерина Трънчева
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ – млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Ставри Калинов
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Велико Търново
„Личност“ – Йордан Детев

Резултатите от вота на публиката:
„Традиционни занаяти“ млади – Калина Атанасова
„Традиционни занаяти“ големи – Иван Чешмеджиев
„Кулинария млади“ – Кристиян Банов
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ –млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Илинка Черганова
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Перник
„Личност“ – Йордан Детев

 

4 Comments

  1. Pingback: Трети годишни награди „Пазител на традициите“ – концерт с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ | Арената |

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *