Пазител на Традициите

https://www.facebook.com/Guardianoftraditions/

Статуетките символ на кампанията се изработват от дърворезбаря Михайл Маранов

Националната инициатива “Пазител на Традициите” е създадена през 2009 г., за да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.

“Пазител на Традициите” е уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Инициативата се провежда за поредна година, като всяка година на специална церемония се отличават най–добрите постижения в тази насока с приза “Пазител на традициите” в различни категории. През 2012 година бяха добавени категориите „Млади“ (до 35 години) в областите „Занаяти”, „Изкуство”, „Фолклор” и „Кулинария”, както и категориите „Личност” и „Организация“. През 2013 беше добавена и категорията за „Населено Място”. От 2022 г има само една възрастова категория.

Протичане на инициативата

Номинации:

Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското фолклорно наследство. Също така могат да се пращат връзки към филмчета в youtube, снимков материал, статии и интервюта, които да докажат заслугата на съответния номиниран.

Номинирането става в 7 категории:

– Занаяти – за да номинирате някого в категория „Занаяти” е необходимо да ни изпратите негова снимка, имената му и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото творчество и /или преподавателска дейност която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от вас личност или организация и да станат съпричастни към Вашата идея.

– Художествено и приложно изкуство – за да номинирате художници, скулптори, иконописци, реставратори, преподаватели и др. в категория „Изкуство”, е необходимо да ни изпратите снимка и имена, както и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото /нейното творчество,дейност, снимки с техни произведения, информация за изложби и призове (ако има такива), която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от Вас личност и да станат съпричастни към номинацията.

– Фолклор – В категория „Фолклор” можете да номинирате индивидуални фолклорни изпълнители и/или преподаватели – певци и инструменталисти, танцьори, хореографи, диригенти, разказвачи, и др. За да направите номинация в тази категория, моля да ни изпратите снимка на номинирания, подробно описание на дейността му, копия или връзки към статии свързани с изявите му, информация за награди, връзки към видеоклипове и всякаква друга информация, удостоверяваща наличността на белезите на Пазител на традициите, които ние след обработка, ще прикачим към номинацията – така повече хора ще се докоснат до творчеството му и ще могат да го подкрепят в номинацията.

– Кулинария – В категория „Кулинария” могат да бъдат номинирани кулинари, изследвали и запазили традиционни ястия, развиващи традиционната българска кухня кулинари; ресторантьори, популяризиращи традиционната българска кухня, както и новатори в представянето на традиционни рецепти. Очакваме Вашите номинации, придружени със снимка на номинирания, неговите имена и всякаква друга информация, която показва причината за избирането му за Пазител на кулинарните традиции.

– Личност – в тази категория могат да се номинират личности, които със своята работа са допринесли за развитието, популяризирането и съхраняването на българските традиции през времето. Това може да бъдат преподаватели, фолклористи, писатели, организатори, администратори, композитори, хореографи, журналисти, водещи, дипломати – личности, които са допринесли за това повече хора да научат и заобичат традиционните български обичаи, музика, история или дух. Номинациите се правят чрез снимка и имената на номинирания, заедно с всякаква информация относно неговата/нейната работа и постижения в тази сфера.

– Oрганизация – номинирани могат да бъдат организации, свързани с опазването, разпространението, развитието и популяризирането на българския фолклор, бит, история и традиции, като НПО организации, продуцентски къщи, медии, музеи, издателства, библиотеки, ансамбли, хорови състави, сдружения на изпълнители, и др. Очакваме от Вас номинациите да бъдат подкрепени със снимки и точно наименование на организациите, както и основания за тяхното номиниране.

– Селище – Пазител на традициите – В тази категория може да номинирате всяко населено място или местност в което националното наследство се съхранява и показва по най-добрия начин. За да номинирате селище, моля да ни изпратите фотографии от там, както и по–пълна информация за инициативите, които са спомогнали за опазването на фолклорното ни богатство, традиции, бит и култура. Моля, изпратете връзки към галерии със снимки от провежданите събития (ако има такива), към филмчета, репортажи и статии, удостоверяващи достоверността на информацията. Може да подкрепите Вашата номинация с вдъхновяващи разкази,притчи, стихове, песни и др. художествени произведения написани за мястото, което номинирате. След обработка, ще публикуваме част от тази информация към номинацията, за да стане достъпна за по–голям брой хора и да им дадем възможността да гласуват за Вашата номинация.

Носители на наградата

„ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“

През 2009 година носител на първата награда “Пазител на Традициите” е шеф Пеньо Иванов, организатор на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“.

През 2010 година, когато събитието се проведе под патронажа на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, призовете са както следва:

Категория „Занаятчии“ – Петър Лазаров

Категория „Фолклор“ – Ангел Добрев

Категория „Художници“ – Надежда Кутева

През 2011 година носители на отличието бяха:

Категория „Фолклор“ – Георги Андреев, Радостина Йовкова (категория „Млади“)

Категория „Занаяти“ – Мариета Недкова, Ралица Йовкова (категория „Млади“)

Категория „Изобразителни изкуства“ – Борислав Русинов, Евелина Величкова (категория „Млади“)

Категория „Кулинария“ – Иван Панев, Диляна Илиева (категория „Млади“)

През 2012 година носители на отличието са:

Категория „Фолклор“ – Валя Балканска, Христина Белева (категория „Млади“)

Категория „Занаяти“ – Камен Пантелеев, Виктория Андонова (категория „Млади“)

Категория „Изобразителни изкуства“ – Кеазим Исинов, Анелия Александрова (категория „Млади“)

Категория „Кулинария“ – Валери Нешов, Вера Далова (категория „Млади“)

Категория „Личност и организация на годината“ – Нешка Робева, Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”-гр. Котел

През 2013 носители на отличието са:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-млади

Наградата на публиката и журито – АТАНАС ПЕЕВ!

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-големи

Наградата на публиката и журито – ЕВГЕНИ ДИМОВ!

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-млади

Наградата на публиката – Зорница Карчева

Наградата на журито – ИВЕЛИНА ДИМОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-големи

Наградата на публиката – Христина Лютова

Наградата на журито – ЯНКА РУПКИНА

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-млади

Наградата на публиката и журито – ТАНЯ ИВАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-големи

Наградата на публиката и журито – ИВАН РУСЕВ

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ” – млади

Наградата на публиката – Аделина Шуменова

Наградата на журито – ПЕТЪР ЙОРГОВ

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ”-големи

Наградата на публиката – Дешка Кротева

Наградата на журито – УТИ БЪЧВАРОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката – Сдружение „Родопски хайдути“

Наградата на журито – ДАРИК РАДИО – „ЕТНО фолк МАГАЗИН“ с водещ Венцислав Димов

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката Йордан Детев

Наградата на журито – НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”:

Наградата на публиката и журито – РАЗЛОГ

През 2014 носители на отличието станаха:

наградите на журито и почетните статуетки:
„Традиционни занаяти“ млади – Дарина Апостолова
„Традиционни занаяти“ големи – Елена Драмова
„Кулинария“ – млади – Екатерина Трънчева
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ – млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Ставри Калинов
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Велико Търново
„Личност“ – Йордан Детев

Резултатите от вота на публиката:
„Традиционни занаяти“ млади – Калина Атанасова
„Традиционни занаяти“ големи – Иван Чешмеджиев
„Кулинария млади“ – Кристиян Банов
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ –млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Илинка Черганова
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Перник
„Личност“ – Йордан Детев

ЕКИПЪТ НА БНТ 2 Е ОТЛИЧЕН СЪС СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗАРАДИ ИНИЦИАТИВАТА „КУПУВАМ БЪЛГАРСКО“.

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2015 Г.

ПРЕЗ 2015 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА НА ПУБЛИКАТА:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ” –  ГОЛЕМИ

РОСИЦА СТАНЕВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“  – МЛАДИ

ДИМИТЪР НЕШЕВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

МАРИАНА-АНГЕЛОВА-ЯНКУЛОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

СЛАВЧО ПЕТРУНОВ

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

МЛАДЕНКА ЛАНДЖЕВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ДАМЯН ПЕТРОВ

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

МАРИЯ ИВАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

ПЕТЪР КИРИЛОВ

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

С. ДЖУЛЮНИЦА

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

РУМЕН СТОИЧКОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

РАДИО ВАРНА

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2016 Г.

ПРЕЗ 2016 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

НАГРАДИ НА ЖУРИТО И ПОЧЕТНИ СТАТУЕТКИ:

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

ИВАН ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

КАТЯ МИНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ПЕЙО СТЕФАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

БОЖИДАР СТОЯНОВ

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

СНЕЖАНА СЛАВОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

Д-Р НАДЕЖДА ГРИГОРОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ-

ИРИНА АНДРЕЕВА

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

СЛАВЯН СТОЯНОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ТАНЦОВА ШКОЛА „ВСИЧКИ СТЪПКИ“ – НОВА ЗАГОРА

КАТЕГОРИЯ „НАСЕЛЕНО МЯСТО“

АРБАНАСИ

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА НА ПУБЛИКАТА:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ПЕЙО СТЕФАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

БОЖИДАР ПЕЙОВ СТОЯНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

ИВАН АСЕНОВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

ЛАРИСА МИЛКОВА КИРИЛОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

МАРИЯ ИЛИЕВА

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

ВЕСКА ТРИФОНОВА КРЪСТЕВА

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

ИРИНА АНДРЕЕВА

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

ГРАД ЕЛИН ПЕЛИН

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

СЛАВЯН СТОЯНОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ШКОЛА ЗА СПОРТНИ И НАРОДНИ ТАНЦИ „ВСИЧКИ СТЪПКИ“ НОВА ЗАГОРА

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2019 Г.

ПРЕЗ 2019 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

НАГРАДИ НА ЖУРИТО И ПОЧЕТНИ СТАТУЕТКИ:

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

ВЕЛИНА СТАЙКОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ИЗВОРЧЕ”

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ИВАН ТОНЕВ

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

АТАНАСКА МИЛЕВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

КАЛИНА АТАНАСОВА-БЪДЪМБА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

СТЕЛА ВАСИЛЕВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

ТОДОРКА ЛАНДЖОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

ЕВЕЛИНА И ГЕОРГИ ИСТИЛИЯНОВИ

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

ДАРЕНА ПОПОВА

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „ДАМАСЦЕНА”

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

ЗЛАТОГРАД

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2020 Г.

ПРЕЗ 2020 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

НАГРАДИ НА ЖУРИТО И ПОЧЕТНИ СТАТУЕТКИ:

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

РАДОСЛАВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

АЛЕКСАНДРА СЛАВОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ДЕТЕЛИНА ДРАГАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

КАТЕРИНА ДИМИТРОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

ДОРА КУРШУМОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ВЯРА ПЕНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

МАРИЯ СТОЯНОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

КОСТАДИН ГОНЧЕВ

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

ТОНИ СИМИДЧИЕВА

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ФОЛКЛОРНА СТУДИЯ „СЕВЕРНЯЦИ“ ВИДИН

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

ГРАД КАЗАНЛЪК

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА НА ПУБЛИКАТА:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

КАТЕРИНА ДИМИТРОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ДЕТЕЛИНА ДРАГАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ВЯРА ПЕНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

ДОРА КУРШУМОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

РАДОСЛАВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ФОЛКЛОРНА СТУДИЯ „СЕВЕРНЯЦИ“ ВИДИН

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2020 Г.

ПРЕЗ 2020 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

НАГРАДИ НА ЖУРИТО И ПОЧЕТНИ СТАТУЕТКИ:

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

РАДОСЛАВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

АЛЕКСАНДРА СЛАВОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ДЕТЕЛИНА ДРАГАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

КАТЕРИНА ДИМИТРОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

ДОРА КУРШУМОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ВЯРА ПЕНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

МАРИЯ СТОЯНОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

КОСТАДИН ГОНЧЕВ

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

ТОНИ СИМИДЧИЕВА

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ФОЛКЛОРНА СТУДИЯ „СЕВЕРНЯЦИ“ ВИДИН

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

ГРАД КАЗАНЛЪК

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА НА ПУБЛИКАТА:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

КАТЕРИНА ДИМИТРОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ДЕТЕЛИНА ДРАГАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ВЯРА ПЕНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

ДОРА КУРШУМОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

РАДОСЛАВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ФОЛКЛОРНА СТУДИЯ „СЕВЕРНЯЦИ“ ВИДИН

Носители на приза „Пазител на традициите“ за 2021 г.

 

 

Категория: „Занаяти“ – Големи

Награда на журито: Захари Иванов – Зари – Майстор на Бусинската керамика

Награда на публиката: Даниела Вълкова – Майстор везбар

 

Категория: „Занаяти“ – Млади

Награда на журито: Ивелин Вощански – Майстор ножарство

Награда на публиката: Катя Тончева – Майстор в ,,Изработване на художествени тъкани ‘‘

 

Категория: „Художествено и приложно изкуство“ – Големи

Награда на публиката и журито: Елисавета Йорданова – Плетене на бижута и везба

 

Категория:  „Художествено и приложно изкуство“ – Млади

Награда на публиката и журито: Сълзица Борисова – Художник и дизайнер

Категория „Фолклор“ – Големи

Награда на публиката и журито:  Петър Янев – Родопски гайдар

 

Категория „Фолклор“ – Млади

Награда на публиката и журито: Цветина Грамова – „Жената оркестър“

Категория „Кулинария“ – Големи

Награда на журито: Шеф Борис Петров

Награда на публиката: НЧ ’’Градина-Върбица 1894’’ с. Върбица, общ. Горна Оряховица

Категория „Кулинария“ – Млади

Награда на публиката и журито: Мирослав Пешев – Млад готвач

 

Категория „Личност“

Награда на журито: Василка Кирилова Николова – Читалищен секретар на Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ с. Копаница

Награда на публиката: Калина Михайлова – село Шуменци, област Силистра

Категория „Организация“

Награда на журито: Народно читалище „Народна просвета 1874“ – село Ресен, общ. Велико Търново

Награда на публиката: Бусинска сръчкотилница

Категория: „Селище – Пазител на традициите“

Награда на журито: Несебър

Награда на публиката: Котел

Носители на приза „Пазител на традициите“ за 2022 г.

Стефан Чаков – Категория „Занаяти“ – награда на журито и на публиката

Десислава Недялкова – Категория „Изобразително изкуство“ – награда на журито и на публиката

Стефани Колева – Категория „Фолклор“ – награда на журито и на публиката

Валя Машонова – Категория „Кулинария“ – награда на журито

Борислава Стоянова – Категория „Кулинария“ – награда на публиката

Танцов състав за изворен фолклор „Ломски Ритми“ – Категория „Организация“ – награда на журито и на публиката

Ивайло Шопски – Категория „Личност“ – награда на журито –

Елеонора Иларионова – Категория „Личност“ – награда на публиката

Гр. Троян – Категория „Селище“ – награда на публиката

С. Широка Лъка – Категория „Селище“ – награда на журито

Носители на приза „Пазител на традициите“ за 2021 г.

 

 

Категория: „Занаяти“ – Големи

Награда на журито: Захари Иванов – Зари – Майстор на Бусинската керамика

Награда на публиката: Даниела Вълкова – Майстор везбар

 

Категория: „Занаяти“ – Млади

Награда на журито: Ивелин Вощански – Майстор ножарство

Награда на публиката: Катя Тончева – Майстор в ,,Изработване на художествени тъкани ‘‘

 

Категория: „Художествено и приложно изкуство“ – Големи

Награда на публиката и журито: Елисавета Йорданова – Плетене на бижута и везба

 

Категория:  „Художествено и приложно изкуство“ – Млади

Награда на публиката и журито: Сълзица Борисова – Художник и дизайнер

Категория „Фолклор“ – Големи

Награда на публиката и журито:  Петър Янев – Родопски гайдар

 

Категория „Фолклор“ – Млади

Награда на публиката и журито: Цветина Грамова – „Жената оркестър“

Категория „Кулинария“ – Големи

Награда на журито: Шеф Борис Петров

Награда на публиката: НЧ ’’Градина-Върбица 1894’’ с. Върбица, общ. Горна Оряховица

Категория „Кулинария“ – Млади

Награда на публиката и журито: Мирослав Пешев – Млад готвач

 

Категория „Личност“

Награда на журито: Василка Кирилова Николова – Читалищен секретар на Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ с. Копаница

Награда на публиката: Калина Михайлова – село Шуменци, област Силистра

Категория „Организация“

Награда на журито: Народно читалище „Народна просвета 1874“ – село Ресен, общ. Велико Търново

Награда на публиката: Бусинска сръчкотилница

Категория: „Селище – Пазител на традициите“

Награда на журито: Несебър

Награда на публиката: Котел

Носители на приза „Пазител на традициите“ за 2022 г.

Стефан Чаков – Категория „Занаяти“ – награда на журито и на публиката

Десислава Недялкова – Категория „Изобразително изкуство“ – награда на журито и на публиката

Стефани Колева – Категория „Фолклор“ – награда на журито и на публиката

Валя Машонова – Категория „Кулинария“ – награда на журито

Борислава Стоянова – Категория „Кулинария“ – награда на публиката

Танцов състав за изворен фолклор „Ломски Ритми“ – Категория „Организация“ – награда на журито и на публиката

Ивайло Шопски – Категория „Личност“ – награда на журито –

Елеонора Иларионова – Категория „Личност“ – награда на публиката

Гр. Троян – Категория „Селище“ – награда на публиката

С. Широка Лъка – Категория „Селище“ – награда на журито

4 Comments

  1. Pingback: Трети годишни награди „Пазител на традициите“ – концерт с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ | Арената |

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *