Пазител на Традициите

Pazitel na tradiciite 2013

Статуетките символ на кампанията се изработват от дърворезбаря Михайл Маранов

Националната инициатива “Пазител на Традициите” е създадена през 2009 г., за да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.

“Пазител на Традициите” е уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Инициативата се провежда за шеста поредна година, като всяка година на специална церемония се отличават най–добрите постижения в тази насока с приза “Пазител на традициите” в различни категории. През 2012 година бяха добавени категориите „Млади“ (до 35 години) в областите „Занаяти”, „Изкуство”, „Фолклор” и „Кулинария”, както и категориите „Личност” и „Организация“. През 2013 беше добавена и категорията за „Населено Място”.

Протичане на инициативата

Номинации:

Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското фолклорно наследство. Също така могат да се пращат връзки към филмчета в youtube, снимков материал, статии и интервюта, които да докажат заслугата на съответния номиниран.

Номинирането става в 7 категории:

– Занаяти – за да номинирате някого в категория „Занаяти” е необходимо да ни изпратите негова снимка, имената му и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото творчество и /или преподавателска дейност която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от вас личност или организация и да станат съпричастни към Вашата идея.

– Художествено и приложно изкуство – за да номинирате художници, скулптори, иконописци, реставратори, преподаватели и др. в категория „Изкуство”, е необходимо да ни изпратите снимка и имена, както и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото /нейното творчество,дейност, снимки с техни произведения, информация за изложби и призове (ако има такива), която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от Вас личност и да станат съпричастни към номинацията.

– Фолклор – В категория „Фолклор” можете да номинирате индивидуални фолклорни изпълнители и/или преподаватели – певци и инструменталисти, танцьори, хореографи, диригенти, разказвачи, и др. За да направите номинация в тази категория, моля да ни изпратите снимка на номинирания, подробно описание на дейността му, копия или връзки към статии свързани с изявите му, информация за награди, връзки към видеоклипове и всякаква друга информация, удостоверяваща наличността на белезите на Пазител на традициите, които ние след обработка, ще прикачим към номинацията – така повече хора ще се докоснат до творчеството му и ще могат да го подкрепят в номинацията.

– Кулинария – В категория „Кулинария” могат да бъдат номинирани кулинари, изследвали и запазили традиционни ястия, развиващи традиционната българска кухня кулинари; ресторантьори, популяризиращи традиционната българска кухня, както и новатори в представянето на традиционни рецепти. Очакваме Вашите номинации, придружени със снимка на номинирания, неговите имена и всякаква друга информация, която показва причината за избирането му за Пазител на кулинарните традиции.

– Личност – в тази категория могат да се номинират личности, които със своята работа са допринесли за развитието, популяризирането и съхраняването на българските традиции през времето. Това може да бъдат преподаватели, фолклористи, писатели, организатори, администратори, композитори, хореографи, журналисти, водещи, дипломати – личности, които са допринесли за това повече хора да научат и заобичат традиционните български обичаи, музика, история или дух. Номинациите се правят чрез снимка и имената на номинирания, заедно с всякаква информация относно неговата/нейната работа и постижения в тази сфера.

– Oрганизация – номинирани могат да бъдат организации, свързани с опазването, разпространението, развитието и популяризирането на българския фолклор, бит, история и традиции, като НПО организации, продуцентски къщи, медии, музеи, издателства, библиотеки, ансамбли, хорови състави, сдружения на изпълнители, и др. Очакваме от Вас номинациите да бъдат подкрепени със снимки и точно наименование на организациите, както и основания за тяхното номиниране.

– Селище – Пазител на традициите – В тази категория може да номинирате всяко населено място или местност в което националното наследство се съхранява и показва по най-добрия начин. За да номинирате селище, моля да ни изпратите фотографии от там, както и по–пълна информация за инициативите, които са спомогнали за опазването на фолклорното ни богатство, традиции, бит и култура. Моля, изпратете връзки към галерии със снимки от провежданите събития (ако има такива), към филмчета, репортажи и статии, удостоверяващи достоверността на информацията. Може да подкрепите Вашата номинация с вдъхновяващи разкази,притчи, стихове, песни и др. художествени произведения написани за мястото, което номинирате. След обработка, ще публикуваме част от тази информация към номинацията, за да стане достъпна за по–голям брой хора и да им дадем възможността да гласуват за Вашата номинация.

Носители на наградата

„ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“

През 2009 година носител на първата награда “Пазител на Традициите” е шеф Пеньо Иванов, организатор на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“.

През 2010 година, когато събитието се проведе под патронажа на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, призовете са както следва:

Категория „Занаятчии“ – Петър Лазаров

Категория „Фолклор“ – Ангел Добрев

Категория „Художници“ – Надежда Кутева

През 2011 година носители на отличието бяха:

Категория „Фолклор“ – Георги Андреев, Радостина Йовкова (категория „Млади“)

Категория „Занаяти“ – Мариета Недкова, Ралица Йовкова (категория „Млади“)

Категория „Изобразителни изкуства“ – Борислав Русинов, Евелина Величкова (категория „Млади“)

Категория „Кулинария“ – Иван Панев, Диляна Илиева (категория „Млади“)

През 2012 година носители на отличието са:

Категория „Фолклор“ – Валя Балканска, Христина Белева (категория „Млади“)

Категория „Занаяти“ – Камен Пантелеев, Виктория Андонова (категория „Млади“)

Категория „Изобразителни изкуства“ – Кеазим Исинов, Анелия Александрова (категория „Млади“)

Категория „Кулинария“ – Валери Нешов, Вера Далова (категория „Млади“)

Категория „Личност и организация на годината“ – Нешка Робева, Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”-гр. Котел

През 2013 носители на отличието са:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-млади

Наградата на публиката и журито – АТАНАС ПЕЕВ!

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-големи

Наградата на публиката и журито – ЕВГЕНИ ДИМОВ!

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-млади

Наградата на публиката – Зорница Карчева

Наградата на журито – ИВЕЛИНА ДИМОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-големи

Наградата на публиката – Христина Лютова

Наградата на журито – ЯНКА РУПКИНА

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-млади

Наградата на публиката и журито – ТАНЯ ИВАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-големи

Наградата на публиката и журито – ИВАН РУСЕВ

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ” – млади

Наградата на публиката – Аделина Шуменова

Наградата на журито – ПЕТЪР ЙОРГОВ

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ”-големи

Наградата на публиката – Дешка Кротева

Наградата на журито – УТИ БЪЧВАРОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката – Сдружение „Родопски хайдути“

Наградата на журито – ДАРИК РАДИО – „ЕТНО фолк МАГАЗИН“ с водещ Венцислав Димов

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката Йордан Детев

Наградата на журито – НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”:

Наградата на публиката и журито – РАЗЛОГ

През 2014 носители на отличието станаха:

наградите на журито и почетните статуетки:
„Традиционни занаяти“ млади – Дарина Апостолова
„Традиционни занаяти“ големи – Елена Драмова
„Кулинария“ – млади – Екатерина Трънчева
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ – млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Ставри Калинов
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Велико Търново
„Личност“ – Йордан Детев

Резултатите от вота на публиката:
„Традиционни занаяти“ млади – Калина Атанасова
„Традиционни занаяти“ големи – Иван Чешмеджиев
„Кулинария млади“ – Кристиян Банов
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ –млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Илинка Черганова
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Перник
„Личност“ – Йордан Детев

4 Comments

  1. Pingback: Трети годишни награди „Пазител на традициите“ – концерт с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ | Арената |

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *