Пазител на Традициите

https://www.facebook.com/Guardianoftraditions/

Статуетките символ на кампанията се изработват от дърворезбаря Михайл Маранов

Националната инициатива “Пазител на Традициите” е създадена през 2009 г., за да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.

“Пазител на Традициите” е уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Инициативата се провежда за поредна година и в има следните категории в областите „Занаяти”, „Изкуство”, „Фолклор” и „Кулинария”, както и категориите „Личност Пазител на традициите”, „Организация Пазител на традициите“, „Населено Място Пазител на традициите”.

Протичане на инициативата

Номинации:

Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското фолклорно наследство. Също така могат да се пращат връзки към филмчета в youtube, снимков материал, статии и интервюта, които да докажат заслугата на съответния номиниран. Тази информация трябва да е придружена с телефон на номинираното лице, за да може да се направи връзка с него за уточнения.

Номинирането става в 7 категории:

– Занаяти – за да номинирате някого в категория „Занаяти” е необходимо да ни изпратите негова снимка, имената му и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото творчество и /или преподавателска дейност която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от вас личност или организация и да станат съпричастни към Вашата идея.

– Художествено и приложно изкуство – за да номинирате художници, скулптори, иконописци, реставратори, преподаватели и др. в категория „Изкуство”, е необходимо да ни изпратите снимка и имена, както и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото /нейното творчество,дейност, снимки с техни произведения, информация за изложби и призове (ако има такива), която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от Вас личност и да станат съпричастни към номинацията.

– Фолклор – В категория „Фолклор” можете да номинирате индивидуални фолклорни изпълнители и/или преподаватели – певци и инструменталисти, танцьори, хореографи, диригенти, разказвачи, и др. За да направите номинация в тази категория, моля да ни изпратите снимка на номинирания, подробно описание на дейността му, копия или връзки към статии свързани с изявите му, информация за награди, връзки към видеоклипове и всякаква друга информация, удостоверяваща наличността на белезите на Пазител на традициите, които ние след обработка, ще прикачим към номинацията – така повече хора ще се докоснат до творчеството му и ще могат да го подкрепят в номинацията.

– Кулинария – В категория „Кулинария” могат да бъдат номинирани кулинари, изследвали и запазили традиционни ястия, развиващи традиционната българска кухня кулинари; ресторантьори, популяризиращи традиционната българска кухня, както и новатори в представянето на традиционни рецепти. Очакваме Вашите номинации, придружени със снимка на номинирания, неговите имена и всякаква друга информация, която показва причината за избирането му за Пазител на кулинарните традиции.

– Личност – в тази категория могат да се номинират личности, които със своята работа са допринесли за развитието, популяризирането и съхраняването на българските традиции през времето. Това може да бъдат преподаватели, фолклористи, писатели, организатори, администратори, композитори, хореографи, журналисти, водещи, дипломати – личности, които са допринесли за това повече хора да научат и заобичат традиционните български обичаи, музика, история или дух. Номинациите се правят чрез снимка и имената на номинирания, заедно с всякаква информация относно неговата/нейната работа и постижения в тази сфера.

– Oрганизация – номинирани могат да бъдат организации, свързани с опазването, разпространението, развитието и популяризирането на българския фолклор, бит, история и традиции, като НПО организации, продуцентски къщи, медии, музеи, издателства, библиотеки, ансамбли, хорови състави, сдружения на изпълнители, и др. Очакваме от Вас номинациите да бъдат подкрепени със снимки и точно наименование на организациите, както и основания за тяхното номиниране.

– Селище – Пазител на традициите – В тази категория може да номинирате всяко населено място или местност в което националното наследство се съхранява и показва по най-добрия начин. За да номинирате селище, моля да ни изпратите фотографии от там, както и по–пълна информация за инициативите, които са спомогнали за опазването на фолклорното ни богатство, традиции, бит и култура. Моля, изпратете връзки към галерии със снимки от провежданите събития (ако има такива), към филмчета, репортажи и статии, удостоверяващи достоверността на информацията. Може да подкрепите Вашата номинация с вдъхновяващи разкази,притчи, стихове, песни и др. художествени произведения написани за мястото, което номинирате. След обработка, ще публикуваме част от тази информация към номинацията, за да стане достъпна за по–голям брой хора и да им дадем възможността да гласуват за Вашата номинация.

Носители на наградата

„ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ 

През 2009 година

символичен носител на първата награда “Пазител на Традициите” е шеф Пеньо Иванов – Васко, организатор на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“ и национална инициатива „Рецептите на баба“. Председател на на асоциация А.Р.И.З. -7 и управител на фондация „Пазител на традициите“. Номинация от Павлин Петров – идеен съучастник в създаването на инициативата – „Пазител на традициите“

През 2010 година, когато събитието се проведе под патронажа на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, призовете са както следва:

Категория „Занаятчии“ – Петър Лазаров

Категория „Фолклор“ – Ангел Добрев

Категория „Художници“ – Надежда Кутева

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.177248402319314&type=3

През 2011 година носители на отличието бяха:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.232927666787409&type=3

Категория „Фолклор“ – Георги Андреев, Радостина Йовкова (категория „Млади“)

Категория „Занаяти“ – Мариета Недкова, Ралица Йовкова (категория „Млади“)

Категория „Изобразителни изкуства“ – Борислав Русинов, Евелина Величкова (категория „Млади“)

Категория „Кулинария“ – Иван Панев, Диляна Илиева (категория „Млади“)

През 2012 година носители на отличието са:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.380283455385162&type=3

Категория „Фолклор“ – Валя Балканска, Христина Белева (категория „Млади“)

Категория „Занаяти“ – Камен Пантелеев, Виктория Андонова (категория „Млади“)

Категория „Изобразителни изкуства“ – Кеазим Исинов, Анелия Александрова (категория „Млади“)

Категория „Кулинария“ – Валери Нешов, Вера Далова (категория „Млади“)

Категория „Личност и организация на годината“ – Нешка Робева, Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”-гр. Котел

През 2013 носители на отличието са:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.548904905189682&type=3

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-млади

Наградата на публиката и журито – АТАНАС ПЕЕВ!

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-големи

Наградата на публиката и журито – ЕВГЕНИ ДИМОВ!

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-млади

Наградата на публиката – Зорница Карчева

Наградата на журито – ИВЕЛИНА ДИМОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-големи

Наградата на публиката – Христина Лютова

Наградата на журито – ЯНКА РУПКИНА

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-млади

Наградата на публиката и журито – ТАНЯ ИВАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-големи

Наградата на публиката и журито – ИВАН РУСЕВ

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ” – млади

Наградата на публиката – Аделина Шуменова

Наградата на журито – ПЕТЪР ЙОРГОВ

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ”-големи

Наградата на публиката – Дешка Кротева

Наградата на журито – УТИ БЪЧВАРОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката – Сдружение „Родопски хайдути“

Наградата на журито – ДАРИК РАДИО – „ЕТНО фолк МАГАЗИН“ с водещ Венцислав Димов

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката Йордан Детев

Наградата на журито – НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”:

Наградата на публиката и журито – РАЗЛОГ

През 2014 носители на отличието станаха:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.757398167673687&type=3

наградите на журито и почетните статуетки:
„Традиционни занаяти“ млади – Дарина Апостолова
„Традиционни занаяти“ големи – Елена Драмова
„Кулинария“ – млади – Екатерина Трънчева
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ – млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Ставри Калинов
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Велико Търново
„Личност“ – Йордан Детев

Резултатите от вота на публиката:
„Традиционни занаяти“ млади – Калина Атанасова
„Традиционни занаяти“ големи – Иван Чешмеджиев
„Кулинария млади“ – Кристиян Банов
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ –млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Илинка Черганова
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Перник
„Личност“ – Йордан Детев

ЕКИПЪТ НА БНТ 2 Е ОТЛИЧЕН СЪС СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗАРАДИ ИНИЦИАТИВАТА „КУПУВАМ БЪЛГАРСКО“.

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2015 Г.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.883604231719746&type=3

ПРЕЗ 2015 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА НА ПУБЛИКАТА:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ” –  ГОЛЕМИ

РОСИЦА СТАНЕВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“  – МЛАДИ

ДИМИТЪР НЕШЕВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

МАРИАНА-АНГЕЛОВА-ЯНКУЛОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

СЛАВЧО ПЕТРУНОВ

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

МЛАДЕНКА ЛАНДЖЕВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ДАМЯН ПЕТРОВ

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

МАРИЯ ИВАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

ПЕТЪР КИРИЛОВ

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

С. ДЖУЛЮНИЦА

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

РУМЕН СТОИЧКОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

РАДИО ВАРНА

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2016 Г.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1193758400704326&type=3

ПРЕЗ 2016 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

НАГРАДИ НА ЖУРИТО И ПОЧЕТНИ СТАТУЕТКИ:

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

ИВАН ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

КАТЯ МИНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ПЕЙО СТЕФАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

БОЖИДАР СТОЯНОВ

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

СНЕЖАНА СЛАВОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

Д-Р НАДЕЖДА ГРИГОРОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ-

ИРИНА АНДРЕЕВА

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

СЛАВЯН СТОЯНОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ТАНЦОВА ШКОЛА „ВСИЧКИ СТЪПКИ“ – НОВА ЗАГОРА

КАТЕГОРИЯ „НАСЕЛЕНО МЯСТО“

АРБАНАСИ

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА НА ПУБЛИКАТА:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ПЕЙО СТЕФАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

БОЖИДАР ПЕЙОВ СТОЯНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

ИВАН АСЕНОВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

ЛАРИСА МИЛКОВА КИРИЛОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

МАРИЯ ИЛИЕВА

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

ВЕСКА ТРИФОНОВА КРЪСТЕВА

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

ИРИНА АНДРЕЕВА

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

ГРАД ЕЛИН ПЕЛИН

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

СЛАВЯН СТОЯНОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ШКОЛА ЗА СПОРТНИ И НАРОДНИ ТАНЦИ „ВСИЧКИ СТЪПКИ“ НОВА ЗАГОРА

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2019 Г.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2259785370768285&type=3

ПРЕЗ 2019 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

НАГРАДИ НА ЖУРИТО И ПОЧЕТНИ СТАТУЕТКИ:

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

ВЕЛИНА СТАЙКОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ИЗВОРЧЕ”

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ИВАН ТОНЕВ

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

АТАНАСКА МИЛЕВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

КАЛИНА АТАНАСОВА-БЪДЪМБА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

СТЕЛА ВАСИЛЕВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

ТОДОРКА ЛАНДЖОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

ЕВЕЛИНА И ГЕОРГИ ИСТИЛИЯНОВИ

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

ДАРЕНА ПОПОВА

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „ДАМАСЦЕНА”

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

ЗЛАТОГРАД

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2020 Г.

ПРЕЗ 2020 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

НАГРАДИ НА ЖУРИТО И ПОЧЕТНИ СТАТУЕТКИ:

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

РАДОСЛАВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

АЛЕКСАНДРА СЛАВОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ДЕТЕЛИНА ДРАГАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

КАТЕРИНА ДИМИТРОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

ДОРА КУРШУМОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ВЯРА ПЕНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

МАРИЯ СТОЯНОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

КОСТАДИН ГОНЧЕВ

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

ТОНИ СИМИДЧИЕВА

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ФОЛКЛОРНА СТУДИЯ „СЕВЕРНЯЦИ“ ВИДИН

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

ГРАД КАЗАНЛЪК

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА НА ПУБЛИКАТА:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

КАТЕРИНА ДИМИТРОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ДЕТЕЛИНА ДРАГАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ВЯРА ПЕНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

ДОРА КУРШУМОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

РАДОСЛАВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ФОЛКЛОРНА СТУДИЯ „СЕВЕРНЯЦИ“ ВИДИН

НОСИТЕЛИ НА ПРИЗ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ПРЕЗ 2020 Г.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3268633086550170&type=3

ПРЕЗ 2020 ГОДИНА НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО СТАНАХА:

НАГРАДИ НА ЖУРИТО И ПОЧЕТНИ СТАТУЕТКИ:

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

РАДОСЛАВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – МЛАДИ

АЛЕКСАНДРА СЛАВОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ДЕТЕЛИНА ДРАГАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

КАТЕРИНА ДИМИТРОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

ДОРА КУРШУМОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ВЯРА ПЕНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – ГОЛЕМИ

МАРИЯ СТОЯНОВА

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ“ – МЛАДИ

КОСТАДИН ГОНЧЕВ

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ“

ТОНИ СИМИДЧИЕВА

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ФОЛКЛОРНА СТУДИЯ „СЕВЕРНЯЦИ“ ВИДИН

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ“

ГРАД КАЗАНЛЪК

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА НА ПУБЛИКАТА:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – МЛАДИ

КАТЕРИНА ДИМИТРОВА

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ“ – ГОЛЕМИ

ДЕТЕЛИНА ДРАГАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – МЛАДИ

ВЯРА ПЕНЧЕВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ – ГОЛЕМИ

ДОРА КУРШУМОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР“ – ГОЛЕМИ

РАДОСЛАВ ИВАНОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ“

ФОЛКЛОРНА СТУДИЯ „СЕВЕРНЯЦИ“ ВИДИН

Носители на приза „Пазител на традициите“ за 2021 г.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4167764256637044&type=3

Категория: „Занаяти“ – Големи

Награда на журито: Захари Иванов – Зари – Майстор на Бусинската керамика

Награда на публиката: Даниела Вълкова – Майстор везбар

Категория: „Занаяти“ – Млади

Награда на журито: Ивелин Вощански – Майстор ножарство

Награда на публиката: Катя Тончева – Майстор в ,,Изработване на художествени тъкани ‘‘

Категория: „Художествено и приложно изкуство“ – Големи

Награда на публиката и журито: Елисавета Йорданова – Плетене на бижута и везба

Категория:  „Художествено и приложно изкуство“ – Млади

Награда на публиката и журито: Сълзица Борисова – Художник и дизайнер

Категория „Фолклор“ – Големи

Награда на публиката и журито:  Петър Янев – Родопски гайдар

Категория „Фолклор“ – Млади

Награда на публиката и журито: Цветина Грамова – „Жената оркестър“

Категория „Кулинария“ – Големи

Награда на журито: Шеф Борис Петров

Награда на публиката: НЧ ’’Градина-Върбица 1894’’ с. Върбица, общ. Горна Оряховица

Категория „Кулинария“ – Млади

Награда на публиката и журито: Мирослав Пешев – Млад готвач

Категория „Личност“

Награда на журито: Василка Кирилова Николова – Читалищен секретар на Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ с. Копаница

Награда на публиката: Калина Михайлова – село Шуменци, област Силистра

Категория „Организация“

Награда на журито: Народно читалище „Народна просвета 1874“ – село Ресен, общ. Велико Търново

Награда на публиката: Бусинска сръчкотилница

Категория: „Селище – Пазител на традициите“

Награда на журито: Несебър

Награда на публиката: Котел

Носители на приза „Пазител на традициите“ за 2022 г.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5368513706562087&type=3 

Стефан Чаков – Категория „Занаяти“ – награда на журито и на публиката

Десислава Недялкова – Категория „Изобразително изкуство“ – награда на журито и на публиката

Стефани Колева – Категория „Фолклор“ – награда на журито и на публиката

Валя Машонова – Категория „Кулинария“ – награда на журито

Борислава Стоянова – Категория „Кулинария“ – награда на публиката

Танцов състав за изворен фолклор „Ломски Ритми“ – Категория „Организация“ – награда на журито и на публиката

Ивайло Шопски – Категория „Личност“ – награда на журито –

Елеонора Иларионова – Категория „Личност“ – награда на публиката

Гр. Троян – Категория „Селище“ – награда на публиката

С. Широка Лъка – Категория „Селище“ – награда на журито

Носители на приза „Пазител на традициите“ за 2023 г.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.796584035321368&type=3

Категория „Фолклор“: Ваня Вакари – награда на журито и Читалище „Просвета – 1908“, с. Баня, Разлог – награда на публиката
Категория „Занаяти“: Ангел Минчев – награда на журито и Димитър Иванов – награда на публиката
Категория „Изобразително изкуство“: Венцислава Великова – награда на журито
и Костадин Хаджиев – награда на публиката
Категория „Кулинария“: Елисавета Белчева – награда на журито и Цветан Димитров – награда на публиката
Категория „Личност“: Дарина Арнаудова-Горчакова – награда на журито и Веска Жегова – награда на публиката
Категория „Организация“: Професионална гимназия по каменообработване, с. Кунино – награда на журито и Исторически музей, гр. Разлог – награда на публиката
Категория „Населено място“: Лясковец – награда на журито и с. Бачево – награда на публиката
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.796584035321368&type=3

За номинираните участници, които са избрани от Публиката – получават грамота за ‘Пазител на традициите’ за годината

За номинираните участници, които са избрани от Журито – получават грамота и статуетка за ‘Пазител на традициите’ за годината

Всички участици, които не са избрани в изданията на годишните номинации, биват предлагани в следващи издания на инициативата.

Изпращането на грамоти и статуетки е по куриер за сметка на получателя. В случай че пратката не се приеме, остава в архив на ‘Пазител на традицията’

4 Comments

  1. Pingback: Трети годишни награди „Пазител на традициите“ – концерт с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ | Арената |

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *