Велико Търново – старопрестолното чудо на България

ВеликоТърново3„И като гледам този невероятен, невъзможен град, аз мисля, че пред мене стои видение, измама за очите!” – това пише за Велико Търново Патриархът на българската литература Иван Вазов. Градът е столица на Втората българска държава и благодарение на богатото си културно-историческо наследство е важен туристически център. Велико Търново е минало и величава история, създаван век след век, оцелял във времето и устремен в бъдещето. Това е град – приказка, сътворена от природата и човека, хармония от скали и къщи, камък и дърво, невероятни силуети, амфитеатрални панорами, зеленина и цветя, истинска архитектурна магия.

До 1965 година градът носи името Търново, когато пред него е добавено Велико заради предишната му слава. Тук се намират Национален военен университет „Васил Левски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, вторият по големина университет в България, катедралата Рождество Богородично, крепостите Царевец и Трапезица, множество музеи и културни забележителности – общо 1613 обекта от историческото наследство на България. През 1879 година в града се провежда Учредителното събрание, поставящо началото на Третата българска държава. Пазител на града е Свети Патриарх Евтимий, чиято статуя се издига над сградата на Великотърновския университет.

Регионалният исторически музей (РИМ) е създаден през 1871 г.

Във Велико Търново се провеждат всяка година редица значими културни прояви – Годишните чествания на празника на Велико Търново, който се отбелязва на 22 март, Международният фолклорен фестивал, Празникът по случай обявяването на независимостта на България;

Старопланинският събор „Балкан фолк“; Фестивалът „Сцена на вековете“ през месец август, с постановки на открита сцена на Царевец, престижното международно туристическо изложение „Културен туризъм“, аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“, който вплита в себе си светлинни, звукови и словесни ефекти и е исторически разказ на най-важните моменти от българската история, „Звездни гласове над Царевец”.

Други по-известни забележителности са улицата на занаятите „Самоводска чаршия“, улица „Гурко“, Стамболовият хан и ханът на Хаджи Николи, както и археологическият резерват „Никополис ад Иструм“, хълмът „Трапезица“ и останките от тракийско селище.

През втората половина на 19-ти век, когато Велико Търново започва да расте на запад от площад Баждарлък, Самоводската чаршия се обособява като малък стопански център. Жените от близкото село Самоводене идвали тук през пазарните дни, постилали малки килимчета пред тях и продавали плодове и зеленчуци. От тук произлиза и намименованието на чаршията. По тротоарите от пекарната до хан Хаджи Николи, жени от Беляковец продавали мляко, масло и сирене.

На пазарни дни, това било едно от най-оживените места в града. Чаршията се състояла от няколко улици с магазини, занаятчийски работилници и ханове. Едната от тези улици започва от малък площад, известен като Ун (името произлиза от турски и означава “брашно”) пазар (днес Самоводски пазар) и продължавала по улицата, която води до Дряновския хан (на мястото на разрушеното кино “Модерен театър”). От множесвото ханове на чаршията, оцелял само този на Хаджи Николи. Тук също така имало бакалски, опинчарски, ковашки и други занаятчийски работилници и дюкяни.

След Освобождението, тази част на града дълго пази своите занаятчийски традиции от периода на Възраждането. Неговият архитектурен облик сформират каменни стени с големи двойни порти, възрожденски къщи с джамали и чардаци, с изглед към пазара и улицата, с парапети от красиво ковано желязо.

По улицата, водеща от Самоводската чаршия до Дряновския хан можело да се видят дюкяни на папукчия, плетач, панталонаджия, кантарджия, бакалин, ковач, кафеджия, берберин.

Желанието за запазване на духа, историческото и творческото наследство, съживило Самоводската чаршия, която днес е музеен обект.  Днес там има работилници на грънчар, ножар, медникар, дърворезбар, шекерджийница, тъкачница, иконописно ателие, кадаифчия и пекарна на пл. “Самоводска чаршия”, както и няколко магазинчета за сувенири и малки художествени галерии.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Xr_wuuT386k

http://www.youtube.com/watch?v=waakWkxm7ZI

http://www.youtube.com/watch?v=WfCAk0QxibM

Posted in Селище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *