Разлог и новогодишното прогонване на злите духове

Razlog2Град Разлог (до 1923 г. – Мехомия), е стопански културен и административен център на Разложка община, който носи духа на българското Възраждане и култура. Там могат да се видят над 41 жилищни сгради от възрожденски архитектурен тип разложко-чепинска къща, които притежават качествата на паметници на културата. Старите градски къщи (от 30-те год. на века) в центъра на града,зеленината на парковите площи, свежестта на изобилната вода и панорамните гледки към Пирин и Рила създават неповторимо усещане за туриста. Църквите Свето Благовещение и Свети Георги, градският музей в Парапуновата къща, Кипремаксевата къща, валявицата на река Язо са част от множеството местни забележителности. В местността Столоватец (на около 5 км западно от Разлог) са открити останки от тракийско светилище от края на бронзовата и началото на желязната епоха; личат руини от зидове, градени от ломени камъни. Намерени са и 2 големи мраморни плочи с релефна украса, свързани със светилище, посветено на слънцето. На около 2 км източно от града, в гроб от античен некропол, са намерени железен меч и 2 ножа, 6 торкви, пръстен, гривна и фибула. На около 10 км западно от Разлог, в близост до местността Предел, има останки от антично селище (паметник на културата). На 11 км северозападно от града се намират руините на раннохристиянска църква от V – VI в., известна под името Свети Илия (паметник на културата), с полукръгла апсида; запазени са части от олтарната стена, колонка с листовидна украса, корнизи и др.

Едно от събитията, с които град Разлог е известен, е Новогодишният карнавал. В него участва целият град със свои представители от всяка махала. Участниците със своето поведение и костюми иронизират известни български личности. Карнавалът представлява своеобразно състезание и в неговия край има символично награждаване за най-остроумни смешки и костюми.

Шествието обикаля целия град и постоянно се вие дълго хоро. На карнавала могат да бъдат видени характерните за района кукери или чауши (старци), които напомнят за връзката на този обичай с древните траки. Костюмът на чаушите се подготвя много дълго време и е изработен от кози кожи, на лицето се поставя страшна маска и висока около 1 м конусовидна шапка, на кръста се поставят тежки звънци. През целият месец декември и на самият карнавал на 1 януари те ритуално обикалят из града за здраве и прогонване на злите сили.

Местните момичета се обличат като моми, а момчетата – като ерджени (местен диалект за ергени), а понякога и обратното.

През 2013 г. навръх Петровден за втора поредна година в Разлог се организира танцово-фолклорния събор „На армане с тъпане”, който събира танцови фолклорни състави от страната и клубове по български народни танци. Целта на община Разлог е чрез това събитие да утвърди града като дестинация за фестивален туризъм. Специфично за фестивала е, че изпълненията се съпровождат от жива музика – оркестри от народни инструменти.

http://www.youtube.com/watch?v=8lmMkR06hdY

Posted in Селище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *