Симеон II и царица Маргарита си купиха традиционни български сувенири

Симеон II и царица Маргарита си купиха традиционни български сувенири в Боровец

От петък до неделя в курорта се провежда празник на занаятите и изкуствата

DSC_0015Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му – царица Маргарита, си купиха традиционни български сувенири от занаятчиите, които участват в Уикенда на занаятите и изкуствата в Боровец.
Празникът на традиционните занаяти, организиран от Съюза на хотелиерите в Боровец и с подкрепата на община Самоков, е част от културния календар на комплекса и започна в петък, 19 юли. Програмата ще продължи до неделя с много изненади от организаторите.
Симеон пристигна на занаятчийското изложение още сутринта в събота, за да измери оригинална дървена рамка, която си бе харесал. Малко по-късно той се върна със съпругата си Маргарита, за да купи произведението на дърворезбаря Стефан Банчев, а освен двамата избраха и текстилна гъска в стил „Тилда” на занаятчийката Златина Иванова.
Празникът на занаятите започна още в петък, като на общинския паркинг срещу хотел „Айсберг” бяха подредени 21 шатри, на които са разположили произведенията си около 40 майстори-занаятчии от цяла България – София, Плевен, Самоков, Панагюрище, Стара Загора, Смолян, Раковски, Кюстендил, Нови Пазар, Орешак, Троян, Габрово и Монтана. Те са представители на Националната занаятчийска камара, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 – А.Р.И.З. 7, „Седянка“ и други майстори.
Изложението – базар се състои от: шевици, картини сух пастел, плъсти, бижута, шита дантела, Калоферска дантела, чанове, сребърна бижутерия, кристали, кукли от прежда, совалкова дантела, грънци, кукерски маски, дръвчета от мъниста, дърворезба, живопис, ножарство, иконопис, художествено изкуство, накити от кристал и стъкло, кожени изделия, керамични изделия, художествена керамика, художествена обработка на дърво, бъчвар, куилинг и декупаж.
Първата вечер бе отредена на театралната постановка на открито – „Сводници“ от Иво Сиромахов, която бе дело на младежката театрална студия към Читалище – паметник „Отец Паисий“, гр. Самоков. Представлението събра овациите на публиката, въпреки че актьорите за първи път играят на открита сцена.
В събота гостите на празника се насладиха на демонстрации на: плъсти (Емилия Начева от „Седянка“, Слави Кадиев и Мариета Недкова от А.Р.И.З.-7), шита дантела (Валентина Добрева от „Седянка“), Калоферска дантела (Ани Йовева от „Седянка“), кукли от прежда (Диана Цинцарска от А.Р.И.З.-7), грънчар (Захарин Естов от А.Р.И.З.-7, Димитър Терзиев от Националната занаятчийска камара), кукерски маски и дръвчета от мъниста (Александър Алексиев и Анета Пендакова), декориране на керамични изделия (Гинка Райчева от Националната занаятчийска камара), дърворезба (Стефан Банчев), куилинг (Лидия Костова) и декупаж (Златина Иванова).
Гвоздеят на програмата в събота е концертът на прочутия фолклорен изпълнител Николай Славеев.
Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 представя в Боровец националната инициатива „Пазител на традициите”. Всеки от гостите на празника може да види гигантската двуметрова лъжица-символ на кампанията, направена от скулптора Димитър Койчев. Призовете за фолклор, занаяти, кулинария, изкуство, селище, личност и организация в тазгодишната кампания ще бъдат връчени на 11 ноември. От екипа на А.Р.И.З.-7 бяха приготвили и вкусни изненади за гостите – четири погачи и късметчета с прочути български поговорки.
Един от специалните гости на празника е майсторът-фотограф Алберто Стайков, който ръководи работилницата „Фотография за всички” в събота в хотел „Ела”, а в трите дни на събитието пак там може да се види и изложбата му „Метаморфози”. Тя съдържа девет фотографии, девет тактилни карти, предназначени специално за незрящи хора, и един видео материал.
В хотел „Самоков” пък може да се види пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите” с 21 фотографии, изобразяващи фолклорни празници, обичаи и традиции.

[embedplusvideo height=“298″ width=“480″ editlink=“http://bit.ly/1azsu81″ standard=“http://www.youtube.com/v/2NfV4bUKC-Y?fs=1″ vars=“ytid=2NfV4bUKC-Y&width=480&height=298&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=“ id=“ep9536″ /]

Posted in Блог, Пазител на Традициите 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *