Преподаватели и занаятчии обучават на традиции младите хора на България

3Темата за това, как децата се запознават и натрупват практически познания за различните традиции в областта на фолклора и занаятите, бе обсъдена за втора поредна година от представители на институции, организации, музеи и медии на кръгла маса в Националния пресклуб на БТА на 5 ноември. Форумът „Добри практики в обучението по бит и традиции” в основното образование е част от кампанията „Пазител на традициите”, чиято цел е да работи в посока съхраняването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Организира се от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7.

Целта на събитието бе да допълни разработването на проект за обучение по бит и традиции в основните училища, а основите на проекта бяха положени в миналогодишната кръгла маса. Модератор на събитието бе Пеньо Иванов, председател на А.Р.И.З.-7. Той разказа за практиката на асоциацията в популяризирането на българската традиционна култура и средствата, с които се постига достигането до й широката общественост – чрез пътуващия кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, Националната инициатива „Пазител на традициите” и много други.

Димитър Татарски от Общност „Каузи и начинания” говори за „Българската мъдрост в действие”. Татарски, който бе един от участниците в предаването на БНТ „Кауза.бг” и неговите съмишленици работят в посока на запознаването на младите с пословици, поговорки и умотворения по атрактивен начин чрез късметчета и томболи. Костадинка Кръстева, преподавател по дърворезба в Националния дворец на децата разказа за работата си с децата в различни творчески ателиета чрез възстановки и практикуване на отколешни традиционни ритуали. Стоянка Янакиева от Националния исторически музей представи Младежкия обучителен център и работата на занаятчийските ателиета в него. Основното училище „Алеко Константинов” в Пловдив бе представено от преподавателката Нина Търева, която разказа за работата си по програма „Успех” и съвместната дейност с Регионален етнографски музей-Пловдив. Според нея огромно значение за успешното обучение имат специфичната атмосфера и създаването на автентична среда .

Сред участниците бе и Мариета Недкова от Сдружение Б.И.Т.И.Е., според която традицията е жива, когато се предава от човек на човек, чрез гледане и подражание. Участник във форума бе и Никола Пингелов от Сдружение „Сопотски еснафъ”, който разказа за занаятчийските ателиета, които провеждат с деца в етнографския комплекс. По-късно се присъединиха Мария Стоева от Б.И.Т.И.Е, която разказа за работата си в приложни занимания с деца от столично, и Емилия Начева – психолог, която говори за ползата от творческата работа при подрастващите.

На 14 ноември, отново в рамките на кампанията „Пазител на традициите”, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 ще връчи за четвърта поредна година едноименните награди за фолклор, занаяти, кулинария, изкуство, личност, организация и селище на годината. Церемонията започва от 19:00 часа в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София и ще бъде предшествана от благотворителен базар, който започва от 18.00 часа.

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.