Преподаватели и занаятчии обучават на традиции младите хора на България

3Темата за това, как децата се запознават и натрупват практически познания за различните традиции в областта на фолклора и занаятите, бе обсъдена за втора поредна година от представители на институции, организации, музеи и медии на кръгла маса в Националния пресклуб на БТА на 5 ноември. Форумът „Добри практики в обучението по бит и традиции” в основното образование е част от кампанията „Пазител на традициите”, чиято цел е да работи в посока съхраняването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Организира се от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7.

Целта на събитието бе да допълни разработването на проект за обучение по бит и традиции в основните училища, а основите на проекта бяха положени в миналогодишната кръгла маса. Модератор на събитието бе Пеньо Иванов, председател на А.Р.И.З.-7. Той разказа за практиката на асоциацията в популяризирането на българската традиционна култура и средствата, с които се постига достигането до й широката общественост – чрез пътуващия кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, Националната инициатива „Пазител на традициите” и много други.

Димитър Татарски от Общност „Каузи и начинания” говори за „Българската мъдрост в действие”. Татарски, който бе един от участниците в предаването на БНТ „Кауза.бг” и неговите съмишленици работят в посока на запознаването на младите с пословици, поговорки и умотворения по атрактивен начин чрез късметчета и томболи. Костадинка Кръстева, преподавател по дърворезба в Националния дворец на децата разказа за работата си с децата в различни творчески ателиета чрез възстановки и практикуване на отколешни традиционни ритуали. Стоянка Янакиева от Националния исторически музей представи Младежкия обучителен център и работата на занаятчийските ателиета в него. Основното училище „Алеко Константинов” в Пловдив бе представено от преподавателката Нина Търева, която разказа за работата си по програма „Успех” и съвместната дейност с Регионален етнографски музей-Пловдив. Според нея огромно значение за успешното обучение имат специфичната атмосфера и създаването на автентична среда .

Сред участниците бе и Мариета Недкова от Сдружение Б.И.Т.И.Е., според която традицията е жива, когато се предава от човек на човек, чрез гледане и подражание. Участник във форума бе и Никола Пингелов от Сдружение „Сопотски еснафъ”, който разказа за занаятчийските ателиета, които провеждат с деца в етнографския комплекс. По-късно се присъединиха Мария Стоева от Б.И.Т.И.Е, която разказа за работата си в приложни занимания с деца от столично, и Емилия Начева – психолог, която говори за ползата от творческата работа при подрастващите.

На 14 ноември, отново в рамките на кампанията „Пазител на традициите”, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 ще връчи за четвърта поредна година едноименните награди за фолклор, занаяти, кулинария, изкуство, личност, организация и селище на годината. Церемонията започва от 19:00 часа в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София и ще бъде предшествана от благотворителен базар, който започва от 18.00 часа.

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *