Кукерите на Разлог пребориха Велико Търново

0c1eb8e43c80

Прочутите кукерски фестивали „Сурва” на Разлог надвиха Велико Търново в първия по рода си конкурс за селище-пазител на традициите. Новогодишният карнавал на пиринското градче стана фаворит на публиката в онлайн гласуването за Четвъртите годишни награди „Пазител на традициите”. Призовете за личности и населени места, които съхраняват и развиват културното наследство, ще бъдат връчени на тържествена церемония този четвъртък, 14 ноември, в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Началото на събитието е от 19:00 часа, като там ще бъдат обявени както резултатите от онлайн гласуването, така и изборът на журито, съставено от предишни носители на наградите.

Големите изненади за гостите са Валя Балканска и трупата на Нешка Робева. Изпълнителката на космическата „Излел е Дельо Хайдутин” и прочутата българска треньорка по художествена гимнастика и автор на спектакли са носители на приза „Пазител на традициите” от 2012 г.

По време на събитието Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 ще обяви кои са победителите в онлайн гласуването, както и изборът на журито в седемте категории, включени в надпреварата тази година. Сред номинираните в категория „Фолклор” са Янка Рупкина, Христина Лютова и Иван Дяков, а за „Личност на годината” – един от най-старите български нестинари Михаил Георгиев и директорът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров.

Наградите „Пазител на традициите” се връчват на хора, получили признание за делата си в областта на културата, занаятите, фолклора и кулинарията, както и на млади творци, които работят за съхраняването на културното наследство. Седемте категории, в които ще бъдат връчени призовете, са: „Фолклор”, „Занаяти”, „Изкуство”, „Кулинария”, „Личност”, „Организация” и „Селище-пазител на традициите”.

Специален партньор на „Пазител на традициите” е изба „Домейн Бойар”, която осигурява награди за победителите.

Билети за спектакъла все може да се намерят в мрежата на Eventim на цени от 5, 10 и 15 лева или с поръчка на страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/431077713662714/.

domain

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *