Янка Рупкина и Ути Бъчваров сред новите „Пазители на традициите”2013

Разлог благодари за наградата за „Селище-пазител на традициите” с кукерска маска

 

Прочутата народна певица Янка Рупкина и водещият на от БНТ Ути Бъчваров са сред носителите на престижните награди „Пазител на традициите” за 2013 година. Призовете бяха връчени на церемония на 14 ноември в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

IMGP3712Наградите „Пазител на традициите”, основани от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 бяха връчени за четвърта поредна година на личности, организации и населени места, които съхраняват и развиват културното наследство. Номинациите бяха разпределени в седем категории, като за всяка категория имаше награда за избора на публиката, която гласуваше онлайн, и избора на журито, съставено от предишни носители на наградата. Над 50 000 души от цялата страна гласуваха на сайта на кампанията в рамките на пет месеца за номинатите в седемте категории „Фолклор”, „Занаяти”, „Изкуство”, „Кулинария”, „Личност”, „Организация” и „Селище-пазител на традициите”. За фаворитите на публиката организаторите връчиха грамоти, а избраниците на журито получиха уникалната ръчно изработена статуетка с формата на лъжица „Пазител на традициите”. Тя е дело на майстора Михаил Маранов.

Янка Рупкина бе отличена в категория „Фолклор” като фаворит на журито, като спечели в надпревара с не по-малко известните си колеги Иван Дяков, Христина Лютова и Марина Иванова. В същата категория наградата на публиката отиде при Христина Лютова. В категория „Фолклор”-млади наградата на публиката спечели Зорница Карчева, а на журито – носителката на множество награди, включително и от конкурси на БНР, Ивелина Димова.

Ути Бъчваров пък надви конкуренцията в оспорваната категория „Кулинария”, където се състезаваше с майсторката на традиционния бански специалитет напфавок Дешка Кротева, Венцислав Вушев, който произвежда по старинна технология прочутия еленски бут, и Венета Петева, която е майстор на българското бито сирене и т.нар. крокмач.

В раздела за млади кулинари фаворит в гласуването на публиката е Аделина Шуменова, а на журито – Петър Йоргов, който e носител на титлата за най-добър готвач на България за 2009 г. и участва в редица международни кулинарни форуми.

В категория „Занаяти”-млади майсторът-ковач от Смолян Атанас Пеев спечели единодушно наградите и на публиката, и на журито. При големите също имаше съвпадение на мненията на публиката и журито, и там статуетката отиде при майстора-гравьор от Сопот Евгени Димов.

Таня Иванова грабна и грамотата, и статуетката в категорията „Изкуство”-млади. Таня е прочута с уникалните си рисувани шалове. При големите фаворит се оказа импресионистът Иван Русев, чиято самостоятелна изложба „100” бе оценена високо от критиката. Той е един от най-малкото български художници, излагал във френския фестивал за артисти „Festival du Touquet”.

При организациите, номинирани за „Пазител на традициите”2013, публиката избра Сдружение „Родопски хайдути”, а статуетката отиде при предаването „Фолк етно магазин” на „Дарик радио” с водещ Венцислав Димов. Фолклорното предаване на медията тази година навърши 20 години от основаването си.

В категорията „Личност на годината” грамотата бе присъдена от публиката на проф. Йордан Детев – виден културен деятел, а журито гласува за прочутата фолклорна изпълнителка Николина Чакърдъкова.

Както бе обявено и два дни преди церемонията, Разлог спечели убедително в новата за 2013 г. категория „Селище – пазител на традициите”. Наградата бе връчена на кмета на пиринската община инж. Красимир Герчев, а той обеща да поздрави всички жители на града за усърдието, с което участват в традиционните кукерски фестивали, прочутия в целия свят. Организаторът на „Пазител на традициите” Пеньо Иванов получи като подарък от инж. Герчев автентична кукерска маска.

За първа година Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 връчи и грамоти на медии-пазители на традициите, и те отидоха при Българската национална телевизия и Българското национално радио за усърдието и обществената мисия, която изпълняват за популяризирането на културното наследство на България.

Неповторимата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев трогнаха гостите на събитието с невероятните си изпълнения на живо на песни от репертоара на певицата, сред които и космическата „Излел е Дельо хайдутин”. С много енергичен танц изненада трупата на Нешка Робева, а гостите бяха поздравени и от Стефан Митров.

 

НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”2013

/повече информация за всеки от номинираните и инициативата ще намерите на www.pazitelnatradiciite.com /

 

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-млади

Наградата на публиката и журито – АТАНАС ПЕЕВ!

 

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-големи

Наградата на публиката и журито – ЕВГЕНИ ДИМОВ!

 

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-млади

Наградата на публиката – Зорница Карчева

Наградата на журито – ИВЕЛИНА ДИМОВА

 

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-големи

Наградата на публиката – Христина Лютова

Наградата на журито – ЯНКА РУПКИНА

 

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-млади

Наградата на публиката и журито – ТАНЯ ИВАНОВА

 

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-големи

Наградата на публиката и журито – ИВАН РУСЕВ

 

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ” – млади

Наградата на публиката – Аделина Шуменова

Наградата на журито – ПЕТЪР ЙОРГОВ

 

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ”-големи

Наградата на публиката – Дешка Кротева

Наградата на журито – УТИ БЪЧВАРОВ

 

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката – Сдружение „Родопски хайдути“

Наградата на журито – ДАРИК РАДИО – „ЕТНО фолк МАГАЗИН“ с водещ Венцислав Димов

 

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката Йордан Детев

Наградата на журито – НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА

 

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”:

Наградата на публиката и журито – РАЗЛОГ

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2013, Фотоконкурс "Пазител на Традициите", Фотоконкурс "Пазител на Традициите" 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *