Янка Рупкина и Ути Бъчваров сред новите „Пазители на традициите”2013

Разлог благодари за наградата за „Селище-пазител на традициите” с кукерска маска

 

Прочутата народна певица Янка Рупкина и водещият на от БНТ Ути Бъчваров са сред носителите на престижните награди „Пазител на традициите” за 2013 година. Призовете бяха връчени на церемония на 14 ноември в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

IMGP3712Наградите „Пазител на традициите”, основани от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 бяха връчени за четвърта поредна година на личности, организации и населени места, които съхраняват и развиват културното наследство. Номинациите бяха разпределени в седем категории, като за всяка категория имаше награда за избора на публиката, която гласуваше онлайн, и избора на журито, съставено от предишни носители на наградата. Над 50 000 души от цялата страна гласуваха на сайта на кампанията в рамките на пет месеца за номинатите в седемте категории „Фолклор”, „Занаяти”, „Изкуство”, „Кулинария”, „Личност”, „Организация” и „Селище-пазител на традициите”. За фаворитите на публиката организаторите връчиха грамоти, а избраниците на журито получиха уникалната ръчно изработена статуетка с формата на лъжица „Пазител на традициите”. Тя е дело на майстора Михаил Маранов.

Янка Рупкина бе отличена в категория „Фолклор” като фаворит на журито, като спечели в надпревара с не по-малко известните си колеги Иван Дяков, Христина Лютова и Марина Иванова. В същата категория наградата на публиката отиде при Христина Лютова. В категория „Фолклор”-млади наградата на публиката спечели Зорница Карчева, а на журито – носителката на множество награди, включително и от конкурси на БНР, Ивелина Димова.

Ути Бъчваров пък надви конкуренцията в оспорваната категория „Кулинария”, където се състезаваше с майсторката на традиционния бански специалитет напфавок Дешка Кротева, Венцислав Вушев, който произвежда по старинна технология прочутия еленски бут, и Венета Петева, която е майстор на българското бито сирене и т.нар. крокмач.

В раздела за млади кулинари фаворит в гласуването на публиката е Аделина Шуменова, а на журито – Петър Йоргов, който e носител на титлата за най-добър готвач на България за 2009 г. и участва в редица международни кулинарни форуми.

В категория „Занаяти”-млади майсторът-ковач от Смолян Атанас Пеев спечели единодушно наградите и на публиката, и на журито. При големите също имаше съвпадение на мненията на публиката и журито, и там статуетката отиде при майстора-гравьор от Сопот Евгени Димов.

Таня Иванова грабна и грамотата, и статуетката в категорията „Изкуство”-млади. Таня е прочута с уникалните си рисувани шалове. При големите фаворит се оказа импресионистът Иван Русев, чиято самостоятелна изложба „100” бе оценена високо от критиката. Той е един от най-малкото български художници, излагал във френския фестивал за артисти „Festival du Touquet”.

При организациите, номинирани за „Пазител на традициите”2013, публиката избра Сдружение „Родопски хайдути”, а статуетката отиде при предаването „Фолк етно магазин” на „Дарик радио” с водещ Венцислав Димов. Фолклорното предаване на медията тази година навърши 20 години от основаването си.

В категорията „Личност на годината” грамотата бе присъдена от публиката на проф. Йордан Детев – виден културен деятел, а журито гласува за прочутата фолклорна изпълнителка Николина Чакърдъкова.

Както бе обявено и два дни преди церемонията, Разлог спечели убедително в новата за 2013 г. категория „Селище – пазител на традициите”. Наградата бе връчена на кмета на пиринската община инж. Красимир Герчев, а той обеща да поздрави всички жители на града за усърдието, с което участват в традиционните кукерски фестивали, прочутия в целия свят. Организаторът на „Пазител на традициите” Пеньо Иванов получи като подарък от инж. Герчев автентична кукерска маска.

За първа година Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 връчи и грамоти на медии-пазители на традициите, и те отидоха при Българската национална телевизия и Българското национално радио за усърдието и обществената мисия, която изпълняват за популяризирането на културното наследство на България.

Неповторимата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев трогнаха гостите на събитието с невероятните си изпълнения на живо на песни от репертоара на певицата, сред които и космическата „Излел е Дельо хайдутин”. С много енергичен танц изненада трупата на Нешка Робева, а гостите бяха поздравени и от Стефан Митров.

 

НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”2013

/повече информация за всеки от номинираните и инициативата ще намерите на www.pazitelnatradiciite.com /

 

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-млади

Наградата на публиката и журито – АТАНАС ПЕЕВ!

 

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”-големи

Наградата на публиката и журито – ЕВГЕНИ ДИМОВ!

 

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-млади

Наградата на публиката – Зорница Карчева

Наградата на журито – ИВЕЛИНА ДИМОВА

 

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”-големи

Наградата на публиката – Христина Лютова

Наградата на журито – ЯНКА РУПКИНА

 

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-млади

Наградата на публиката и журито – ТАНЯ ИВАНОВА

 

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”-големи

Наградата на публиката и журито – ИВАН РУСЕВ

 

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ” – млади

Наградата на публиката – Аделина Шуменова

Наградата на журито – ПЕТЪР ЙОРГОВ

 

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ”-големи

Наградата на публиката – Дешка Кротева

Наградата на журито – УТИ БЪЧВАРОВ

 

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката – Сдружение „Родопски хайдути“

Наградата на журито – ДАРИК РАДИО – „ЕТНО фолк МАГАЗИН“ с водещ Венцислав Димов

 

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”

Наградата на публиката Йордан Детев

Наградата на журито – НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА

 

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”:

Наградата на публиката и журито – РАЗЛОГ

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2013, Фотоконкурс "Пазител на Традициите", Фотоконкурс "Пазител на Традициите" 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.