Геновева Спасова

11801205_1060954057250609_898556775_oРодена през 1970г. Завършва ШХР гр. Пловдив със специалност “художествен ръководител на самодеен колектив“, за български народни танци. По-късно продължава образованието си във ВСУ „Черноризец храбър“ – филиал Смолян, специалност хореография с ръководител проф. Петър Ангелов.

В последствие придобива и магистърска степен „ Хореографска режисура на танцов спектакъл и арт мениджмънт“.

Работи по специалността от 1992г. като ръководител на самодейни танцови колективи в читалищата в с. Алтимир, Лиляче и Згориград, както и в много от детските градини в гр.Враца.

От 2005г. до днес заема длъжността Художествен ръководител на ПДТС „Радост“ към ЦРД Враца и ПТС „ Хемус“ към община Враца. И двата състава са създадени през 1967г. и от тогава са неизменна част от културния календар на града. Със своя богат репертоар и емоционални изпълнения печелят награди от международни фолклорни фестивали, както в страната, така и извън граница.

Награди и отличия :

2011г. -с ПТС „Хемус“ печели Диплом- Лауреат I степен в номинация „Хореография“ на открит фолклорен конкурс на млади творчески таланти в гр.Октябърск Р. Беларус.

2013г – Получава диплом и награда от НДД за участие във фестивал „Да творим заедно“ организиран от НДД – София. През същата година заедно с ПТС „Хемус“ печели I степен Гран при в международен конкурс фестивал „ Танцовото шоу на Кавказ“ – гр. Владикавказ Р. Северна Осетия. Състава е отличен с диплом за съхранение на народния танц, диплом от Сергей Дзантиев – кмет на гр. Владикавказ. През месец май с ПТС „Хемус“ е отличена с награда на Кмета на Община Враца в системата на народната просвета и в областта на културата за 2013г.

2014г- С ПДТС „Радост“ към ЦРД-Враца печели Второ място на МФФ „Саримсакли“ Р.Турция.

След което взема участие в МДФ –Шанхай, където за първи път на форума беше представена България от представител на ДТС Радост към ЦРД –Враца, от където се завръща с диплом и статуетка.

2015г.- .Заедно с двата състава вземат участие в МДФ „Млади таланти“, където печелят статуетка, диплом и покана за участие в програмата за творческа ваканция „Хайде да творим заедно“ 2015г.

Представителна група на танцов състав „Хемус” към Община Враца заминава за Франкфурт /Одер/, Германия, където взема участие в „Международен музикален фестивал на побратимените градове“.

С ПТС „Хемус“ при община Враца получават диплом и плакет от МФФ „Борска пролет“ гр. Бор, Р.Сърбия. Представителна група на танцов състав „Хемус” към Община Враца заминава за Франкфурт /Одер/, Германия, където взема участие в „Международен музикален фестивал на побратимените градове“.

Posted in личност, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2015.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *