Кулинария – Номинации за 2011 г. – първа група

Милка Илиева Русева

Родена на 30.11.1963 год. в град Варна

Майстор-готвач, завършила ТОХ в гр.Варна. Специализирала е в СССР и Германия.

Завършила образованието си във Варна и работила във Варна, Златни пясъци, Германия, София, Елин Пелин и Русия.

Ръководила e семейния ресторант 9 години с национална кухня. От 3 години и до сега e технолог на  кетъринг “Топ Кет”. Има участия в кулинарния фестивал “Пъстра трапеза” на гости на моя град, а също така и провежда кулинарна игра с деца. Била е  жури на кулинарно състезание заедно с Пеньо Иванов. Става член на Асоциация Ариз.

Вече 2 години и половина работи в единствения български ресторант в Москва, където всеки месец по традиция организира български национални празници. Съчетавайки традициите на нашите прадеди с кулинарните предложения , всячески се старае да покаже какво наследство са ни оставили. Всеки път, обличайки народната си носия,с гордост поднася поредното българско ястие, от което всеки е възхитен!

Два пъти в месеца провежда игра-състезание за вкусно приготвяне на българско ястие, в средата на ресторанта. Участниците са от всички възрасти,включително и деца от кръжоци за многознайковци! Често участва в кулинарни фестивали провеждани в Москва и естествено, моето участие е винаги съпроводено с националната ни старинна визия. Където и да участва сътворява едно битово къче от България, с автентичните черги, съдове и кукли. Пижо и Пенда са неотлъчно с нея, а ръчно направения Кукер ги пази от злите духове още на входа! Не минава български празник, който да не е почетен подобаващо и със съответната храна, напитка, музика и танц!

Лично тя,  често разказва на гостите за нашите обичаи и традиции, за нашата история и бит. Почти всеки иска да научи тайните на приготвените ястия и с какво са полезни.

Гордее се,че има възможността да популяризира Бългаските традиции, както в ресторанта, така и в много списания и телевизионни предавания -макар на толкова разстояние от България!

Работила е в;

ресторант „България“- гр. Варна, 1981год.

ресторант „Рощок“ – гр. Варна, 1981год.

ресторант „Хавана“ – в „Златни пясъци“, 1982год.

Германия, гр. Берлин, 1982 год.

ресторант „Берлин“ – гр. София, 1983год.

собствен ресторант „Питърс“- гр. Елин Пелин

ресторант „България“- гр.Елин Пелин, 1989год.

ресторант „Венеция“ – гр. София 4 години

ресторант „Гранд хотел – София“ – нов 1 година

ресторант 5*****хотел „Анел“- гр. София.

Работи в момента като главен технолог на кетеринг от 2 години

 

Спиро Димитров Соколов – роден на 19.08.1954г. в с. Голешово, Община Сандански, Област Благоевград.

Основното образование завършва в родното си село, след което продължава образованието си в Техникума по обществено хранене гр. Кюстендил, специалност „Технология на приготвяне на храната”.

Още от малък има наклонности към кулинарията, поради което не се поколебава да продължи образованието си в тази насока. Както тогава, така и сега продължава да изпитва истинско удоволствие от работата си като главен готвач.

От 1973 до 1975 г. отбивайки военната си служба организира храненето на 400 военослужещи. След като се уволнява от казармата постъпва на работа в комплекс „Албена” като готвач в ресторант „Елица”. Тъй като има желание да работи на по-високо ниво, кандидатства и е приет на работа в УБО-държавен съвет  ( сегашното НСО). Там  работи в продължение на 20 години от 1978 до 1998 г. В този период от време е давал официални обеди, вечери, приеми, хранения в кръг на висши държавни ръководители от цял свят. Лично е приготвял ястията на Михаил Горбачов – ген. секретар на КПСС, Николай Рижков – мин. председател на СССР, Джулио Андреоти – президент на Италия, Хелмут Кол – канцлер на ФРГ, Муамар Кадафи – държавен глава на Либия, Принца на Испания Хуан Карлос и много други държавници от всички континенти.

От 1981 до 1989г. е  бил личен готвач на Тодор Живков и неговото семейство.

След промените 1989г. продължава да работи в резиденция „Бояна”, където обслужва президента Жельо Желев и държавни делегации при официалните им  посещения в България.

Спиро Соколов може да се гордее и с обслужването на националния отбор по футбол по време на подготвителния им период в резиденция „Бояна” преди заминаването им на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994г. и за Европейското първенство в Англия през 1996г.

Като голям фен на ПФК Левски София, в продължение на 10 години давах ВИП коктейли на футболните мачове на любимия му отбор.

След пенсионирането си през 1998 г. продължава кариерата си в „Лукойл България” като главен готвач, където работи и до днес.

Posted in Пазител на Традициите 2011 and tagged , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *