Христо Димитров

Христо ДимитровХристо Димитров е роден на 10 октомври 1969 г. във Варна, но детството му минава в Шумен. Именно там, в местната детска школа по народни танци, хореографът Иван Иванов забелязва таланта му. Само че не го приемат в Държавното хореографско училище.

Той не се отказва, а се записва в строителен техникум, като междувременно посещава и курсове за помощник-хореографи. Преди да завърши средното си образование, става асистент-хореограф на самодейния ансамбъл в Пионерския дом в Шумен. Влиза в казармата, а през 1990 г. с прословутия си нисък ръст вече е студент по хореографска режисура в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Няколко години по-късно съдбата среща Христо Димитров и сестра му Елена с бизнесмена Ян Андерсон. Половин шотландец, половин холандец, роден в Египет, живее в Швейцария, той търгува с цветни метали. България посещава още от 70-те години на миналия век, но братът и сестрата дори не подозират колко е богат. Ян ухажва Елена, ходи им на гости и една вечер на салатка и ракийка ги пита с какво се занимават в момента.

Христо започва да му разказва идеята си за спектакъл с име „Това е България“, пуска му част от музиката и в един момент вижда, че по бузите на Ян се стичат сълзи. На другия ден Елена пита: „Батко, обичаш и ме?“ Христо казва „да“ и чува може би най-хубавите думи в живота си: „Ян иска да спонсорира спектакъла, само пита колко пари ще ни трябват.“ Хореографът не знаел колко би струвало подобно занимание и най-голямата сума, която си представял, била 30 000 долара. Андерсон ги превел, а Елена била изумена: „Че ме харесва – харесва ме, че ме ухажва – ухажва ме, ама чак пък да има 30 000 долара!?“

Днес Христо Димитров, сестра му Елена и Ян Андерсон, вече неин съпруг, са съпродуценти на „Българе“.

„Българе“ не е просто фолклорен ансамбъл. Той е марка, зад която се крие много труд. А може би е и мярка как в най-трудните години може да се прави култура само с частни пари и да се печели.

За 10 години „Българе“ не само се превръща в най-големия частен танцов ансамбъл в Европа, а прави още три спектакъла и обикаля света от Канада и САЩ през Русия до Япония. А Христо Димитров вече е продуцент и на триото тенори „Уникалните гласове“, и на трио „Сопрано“, има школи по танци и създаде Международния фестивал на народната носия в Жеравна. Инициатор е на повече от 30 благотворителни акции.

 

http://www.youtube.com/watch?v=bWy00WG5xdc

http://www.youtube.com/watch?v=xUA-DQC-zFU

http://www.youtube.com/watch?v=s58b0md-QnQ

Posted in Личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *