Николина Чакърдъкова

Николина-ЧакърдъковаНиколина Чакърдъкова живее и твори в едно малко градче, Гоце Делчев, в красивата Пирин планина. Още от малка обича да пее. Израства в семейство, в което музиката винаги е заемала специално място. Талантът й не остава незабелязан и на 16 години започва да пее в „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци” в град Гоце Делчев под ръководството на Запрю Икономов. Той е нейният първи учител, който я въвежда в музиката и й разкрива цялото богатство на родния фолклор. Запленена от нашето национално съкровище Николина и ансамбъла покоряват сцените в Канада,САЩ, Италия, Холандия…

Тя осъзнава, че това, с което иска да се занимава е да пее. Кандидатства в Държавен ансамбъл „Пирин” и на 18 години заминава за Благоевград, но не след дълго се връща отново в родния край, където създава семейство, но нито за миг не загърбва музиката.

През всички тези години, с опита, който натрупва на сцената, Николина Чакърдъкова израства и стига до идеята за създаването на албум, в който да бъдат включени частичка от най-хубавите български песни от македонския край, така през 1995г. излиза албумът „Чакай ма батьо Ванчо”. През 2000г. се появява спектакълът „Любов и мъка от Македония” – с много танци, музика, пъстри костюми се представят обаятелните песни от пиринския край, който се играе в Зала 1 на НДК.

През 2001 г. пак там Николина Чакърдъкова представя новия си спектакъл ”Пуста младост” заедно с Неврокопски танцов ансамбъл с главен хореограф Георги Хинов. През 2002г. създава школа ”Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл”, в която деца от различни възрастови групи се учат на родните ни танци, на любов към фолклора.

През 2002г. се появява спектакълът „Българска сватба”.

През 2006г. фондация ”Николина Чакърдъкова” съвместно с Министерство на Външните работи и Министерство на Културата осъществяват проекта „Родино моя”, който има за цел да представи фолклорното ни богадство на българите зад граница и на чужденците. Той гостува на Лондон, Париж, Берлин, Виена, Брюксел и в Европарламента в Страсбург.

 

http://www.youtube.com/watch?v=UKrRWXsD9jo

http://www.youtube.com/watch?v=D7grUbFa86w

http://www.youtube.com/watch?v=M4K2wxWuD5g

Posted in Личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *