Михаил Георгиев – нестинарят, който танцува върху жаравата

5Михаил Георгиев е странджански нестинар, един от последните майстори на танца върху горещата жарава у нас, участвал на редица фестивали в България и чужбина. Сред тях са Международния фолклорен фестивал – Велико Търново, „Врачанска пролет“, Нощ в музея – Плевен, Орфееви празници – Триград, „В подкрепа на защитата на Странджа“ – София. През 2009 г. той се присъединява към кампанията за признаване на нестинарството от ЮНЕСКО за световно културно нематериално наследство. Част от тази кампания е свързана с демонстрации на нестинарски танци във Франция, събитията са инициирани от директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова. През май 2011 г., по покана на БКИ – Прага, Михаил танцува в столицата на Чехия. През последните близо 15 години носи титлата Главен нестинар в родното място на нестинарството – село Българи.

Нестинарството в село Българи, община Царево, е шедьовър на нематериалното културно наследство на планетата на Юнеско. Днес танцът върху горещите въглени владеят малцина, а танците се изпълняват навръх големия християнски празник „Свети Свети Константин и Елена”.

„Нестинар не се става, то е по наследство и по призвание”, споделя Михаил Георгиев. Той, синът му Иван и 76-годишната баба Веса от село Бродилово са едни от последните живи нестинари в морската община. Нестинарството е един от древните ритуали, които се предават от поколение на поколение само в този български край. „Меката” му са само някои села край морския курорт, като село Българи е центърът, където това свещенодействие е съхранено като традиция. През втората половина на 20 век са починали двете баби Злати, последните нестинари преди осъвременяването на ритуала.

За пръв път в огъня Михаил Георгиев влиза на 17 години. Разбира, че е различен и защо няма изгаряния по краката, когато през 1986 година го изследва японски професор в Медицинска академия. Там установили, че докато при всеки нормален човек има от 18 до 23 генетични точки на краката, при нестинаря имало само осем. Останалите били разпределени в други части на тялото, но не и по стъпалата. За да влезе на жаравата, Михаил кзава, че не се подготвя предварително, просто облича битовия костюм, събува обувките, взема иконата на св. св. Константин и Елена и влиза. Тайната да не му пари под крата е „адски силно желание и много малко акъл“, споделя той.

Според Михаил, истинските нестинари у нас са само трима – той, синът му Иван и една баба от село Бродилово. 26-годишният сега Иван бил само на осем, когато сам пожелал да влезе в огъня и при него чудото станало, брат му обаче излязъл с мехури на табаните на краката. Нестинарят Михаил разказва, че не брои колко пъти вече е танцувал върху жаравата, той обаче го прави само на святи дни, по празници. За него тези, които правят атракции по морските ни курорти, не са нестинари – нарича ги огнеходки, които преди да стъпят на жаравата, стъпват в кал, за да не си изгорят ходилата.

Иконите, с които играят Михаил и синът му върху дъбовта жарава, са съвременни репродукции. Истинските икони се пазят в село Българи, община Царево. Едната е от 60-те години на 19 век и я вадят от църквата специално за празника на св. св. Константин и Елена. Вярата в бог обаче не е определяща, за да станеш нестинар смята Михаил. Вярващ е, но не чак толкова много, само в село Българе е изпадал в по особено състояние, нещо като транс, но не може да го обясни.

Най-продължителното време, в което нестинарят е танцувал върху жаравата, е било 20 минути, но не постоянно, разказа мъжът с нетрадиционната дарба. Истинската му професия пък също е свързана с огън – той е заварчик, работил 22 години в корабостроителница в Бургас, но от времето на демокрацията се подвизава където има работа.

Бащата и синът нестинари предстаят атрактивният си танц не само у нас, но и в чужбина, където както казва Михаил, „шашардисват“ чужденците. Още за нестинарството чуйте в прикачения файл…

През 2012 г. заедно със сина си Иван Михаил представи в Зала 1 на НДК мистичния спектакъл „Огъня” – разказът на нестинарите за живота, любовта и омразата. „Огъня” бе първият спектакъл, в който нестинари играха върху горещата жарава на закрито.

 

http://www.youtube.com/watch?v=F-kyVP3pTcs

http://tv7.bg/spodeleno-s-kali/VideoDetails&id=8588412

http://tv7.bg/news/63812.html

Posted in Личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *