Йордан Детев

540087_3055443101628_2133122642_nЙордан Детев е автор на научна и художествена литература, филми, музика, мултимедийни презентации, теоретични разработки и оригинални софтуерни системи. Ръководи Българското общество за мултимедийно изкуство и е основател на Международната фондация за българско наследство „проф. П. Детев“ за обществено-полезна и благотворителна дейност. Директор е на Националния форум „Български дни на наследството“ и ежегодните международни филмови фестивали за културно наследство „Изкуство, Археология, Традиция“ в София (създаден през 2008 г.) и за музикални филми и нови аудио-визуални творби „Николай Гяуров“ във Велинград. Познава основно проблематиката на българската праистория и пише за нея. Следва магистратурата по археология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Роден е в Пловдив.

Автор е на петокнижието „Тракийската Атлантида“. Четвъртата част „Краят на Тракийската Атлантида“ описва интересен световен проект наречен „Глобално наследство“ за проникване в Космоса на непозната технология представяща природното, духовно и културно наследство на Земята. В хода на разработката й се стига до… откриването на Атлантида. Следи от нея откриват в могилната култура на Балканите (Тракия), в светилищата, археоастрономията и металургията в Родопите, а некрологът й – Варненският халколитен некропол, съдържа тайни за древните учения и археометрията използвана от праисторическите жреци в мистериите и прочутите ритуални златни погребения. Следва научната монография „Откъде започва историята на Европа“, в която Детев сумира и съпоставя проучванията на наши и световни експерти, за да докаже къде е потопената в днешното Черно море Атлантида, изчезналия „безследно“ в началото на бронзовата епоха Стар свят. Детев дава гласност на важни за развитието на технологиите неолитни и енеолитни артефакти у нас, изпреварвали с 1200 години техните аналози по света. Детев може да бъде сочен като откривател на Намереният свят на Стара Европа. Той е пред очите ни, пръснат из балканските музеи и особено тези в Тракия, иманярските колекции или на терен. Детев е сред основателите на магистърската програма „Виртуална култура“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ по специалностите графичен дизайн, предпечат и електронна книга, мултимедия, анимация, медийни иновации. Чете лекции по мултимедийна постпродукция и в магистратура по тонрежисура в Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив.

Детев е бивш главен редактор на списанието „Клуб Орфей“ (2006-2009) и е редактор-издател на списанието „Виртуална култура“. Бе и член на Надзорния съвет на Българо-американския център за наследство в Чикаго. Учредител на  еждународна фондация за българско наследство „проф. Петър Детев“. Детев е организатор на майските празници „Девет хиляди пролетни надежди“, на филмов фестивал. Реплики на фестивала за българско наследство са показвани в чужбина. Детев е носител на множество международни и национални награди. Филмът „Страници от вечния летопис на Пловдив“ може да бъде видян по всяко време в Американския археологически канал. Успех завоюва и следващия му филм „Историята на Античния театър във Филипопол“, който е първия български исторически филм представил цялостна виртуална реконструкция на реставрирания и функциониращ античен обект у нас. Детев е автор и на първия български компютърен филм „Богородица Одигитрия“, създаден през 1993 г. През 2011 г. проект на Детев на тема „Публична виртуална медия КУЛТУРАТА на СОФИЯ“ печели субсидия и се превръща в първата специализирана за култура медия, която използва телевизионните технологии в интернет (live video streaming) и стандарта на културния портал на Европа – ЕУРОПЕАНА, за описание и промотиране на културни събития създавани от общинските културни институти – театрите „София“, „Малък градски театър Зад канала“ и „Възраждане“, галериите – Софийска градска художествена галерия с филиали „Дечко Узунов“ и „Васка Емануилова“, Столична библиотека, културните домове (институти) в „Надежда“, „Средец“, „Красно село“ и др. През лятото на същата година по инициатива на Детев, Фондацията подпомогната от Историческия музей и община Велинград организира и проведе за пръв път Международен фестивал на музикални филм „Николай Гяуров“ в родното място на гениалния бас. От 2012 г. Детев основа и Кинопанорамата „Седмица на световното наследство“, която се провежда в последната седмица на месец юни, на Античния римски стадион в Пловдив. През 2013 г. очакваме най-голямото събитие у нас, Световният научен форум „Как започва историята на Европа – археология, изкуство и традиции“, който ще се проведе през м. септември в Пловдив.

http://www.youtube.com/watch?v=BzQIiSvjVcw

Posted in Личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *