Петър Йоргов

3„Той е скромен. Работи много. И управлява цялата армия, която е събрал около себе си в кухнята, без да повишава тон,“ казва за 34-годишния Петър Йоргов Любомир Стоянов, сомелиер и управител на ресторант DiWine. Мъжът, описан по този идеален начин, се появява в неделя следобед в полупразния още салон, преминава пред объркващите перспективата гигантски човешки лица по стените на заведението, покрай обещаващите луксозно удоволствие рафтове с бутилки, и сяда на една от масите. Денят е почивен за него, на теория, но той вече е отметнал един работен ангажимент преди да дойде тук, и времето му за семейството по всичко изглежда няма да започне преди настъпването на вечерта.

През 2007 г. Петър Йоргов се явява на състезание за Националната кулинарна купа, но не печели никое от водещите места. През 2008  взима второ, а през 2009 става Готвач на България – първо място.

Печели и бронзов медал с националния отбор на България – световно първенство по кулинария

„Villeroy & Boch Culinary” Люксембург, ноември 2010г. В актива си има още Сребърен медал с националния отбор на България, както и участия в международен фестивал „Перлата на Морето” Хърватска, март 2012г. и Кулинарна Олимпиада Ерфурт- Германия, октомври 2012г.

Пътят му от работническата храна до кулинарната купа на България, изминат за по-малко от десетилетие, минава през Златни пясъци, заведение за бързо хранене във Варна, и най-важната

стъпка – екипа на ресторанта в гранд хотел „Мусала“. Сега той се определя като продукт на Велин Великов, един от най-интересните и амбициозни български готвачи. Петър Йоргов работи под негово ръководство с прекъсване от две години, които прекарва като готвач в Испания. После се мести заедно с Тони Иванов в амбициозно започналия проект на варненския хотел „Димят“, а от лятото на 2011 е Шеф Готвач в Di Wine.

Сегашното му увлечение са по-слабо познатите зърнени култури – киноа, лимец, греча, булгур. Поддържа постоянно пресни аспержи в ресторанта си. Откакто е на тази работа, не е спирал да променя менюто, като запазва най-харесваните рецепти и търси още с които да ги допълни. В резултат на това за близо две години вкусовете на клиентите са изкристализирали в едно еклектично, но не хаотично меню, в което има изключително апетитни предложения.
Единият акцент е върху по-редки или качествени меса като ангъс бийф, телешки джолан, готвен под вакуум, свинско, което се обработва от цели животни в кухнята на ресторанта, за да се постигнат по-добър вкус и цена, също пъдпъдък, токачка, патица, млечно теленце, черен пресен трюфел.

Другият фокус е върху няколко оригинални гарнитури, оставени свободни от ястията,

картофки с мащерка готвени под вакуум, броколи с филирани бадеми, спанак с бяло вино и сметана, пюре от кореноплодни зеленчуци.
Сега новата идея на Петър Йоргов е да създаде градска салата – салата „Варна”, която да е приготвена с летни местни зеленчуци и да се предлага само през лятото, а може би и да се превърне в нещо като нова запазена кулинарна марка на града – в случай, че упоритостта му и ясната му цел отново доведат до успех, както са правили досега.

Posted in Готварство и кулинария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *