Клуб „Приятели на гоблена и българската шевица”

Rositsa BakalovaПрез м.март 2013 г. клуб „Приятели на гоблена и българската шевица” отпразнува своята 10 –годишнина. За историята и създаването на клуба вече е разказвано много, но нека напомним, че когато в далечната 2003-та година три бележити българки – Росица Бакалова – президент на фирма „Български гоблен”, Виолета Сотирова – зам.-председател на Софийското сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски” (за съжаление вече не е между нас) и Илиана Косева – главен редактор на списание „Добър апетит”, създават Клуб „Приятели на гоблена и шевицата”, те имат  една едничка цел и мечта – да съхранят българския корен и мъдростта на нашите традиции, като  представят великолепието на гоблени и шевици, сътворявани от сръчните ръце на българката от вековете та до наши дни.

Клубът има многобройни индивидуални и общи изяви – организирани изложби, представяне на гоблени и шевици не само в нашата страна, но и по света. Навсякъде тези красиви бродирани картини срещат невероятен прием и възхищение. Ето какво казват основателките на клуба: „Българската везба не може да се опише само с една дума – тя  е изкуство и дух,  магия и песен. Тя е онова прекрасно и необяснимо нещо, което кара сърцето ти да запърха от радост , когато разглеждаш произведенията на участничките в клуба. И удивлението, че  има толкова много красота, съхранена през вековете, когато нашите баби, след усилната полска и къщна работа, са бродирали вечер под мъждукащата светлинка на газената лампа.И дори не знаели, че създават  шедьоври, а сега нашите съвременички  пресътворяват отново и отново тази красота, за да я предаваме на нашите деца и внуци и да съхраним  българските корени!”

Клубът става любимо място за срещи и обединява талантливи и влюбени в българските шевици и гоблени дами от цялата страна ( в това число и колективни членове),  желаещи да се учат и сравняват своите произведения със световните тенденции в гобленарското изкуство и везбата. Вдъхновени са да разработват теми от величествената природа на България и героичната ни история. Така пресътворяват с игла и конец забележителни произведения на български художници и фотгографи. Невероятни са постиженията на дизайнерският екип.

Наред с многобройните изложби, конкурси и срещи, които се организират,в Клуба се провеждат и курсове по гобленарство и българска бродерия. Голямо внимание и любов се отделя на децата. Създадени са кръжоци, в които опитни преподаватели, членове на клуба, търпеливо въвеждат децата в царството  на приложните изкуства, учат  ги да бродират , да развиват усета си за красотата наоколо, да обичат  и пазят българските традиции и обичаи.

Защото се знае: „Два подаръка, трябва да дадем на децата си : крила, но и корени!”

Със свои членове клубът е гостувал и на Клуб А.Р.И.З.-7 и приятели.

http://www.youtube.com/watch?v=04ru2P1IpMc

Posted in Организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *