Регионален етнографски музей – гр. Пловдив

P1000036Регионален етнографски музей – Пловдив е вторият по големина у нас специализиран музей от такъв тип, утвърдена научно-образователна институция и притегателен център за културен туризъм. Основан е през 1917 г., а от 1938 г. се помещава в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение.

Музеят е постоянна институция с идеална цел, която издирва, събира, съхранява, документира и популяризира движими културни ценности и ги експонира с изследователски, образователни и популяризаторски цели.

Регионален етнографски музей – Пловдив осъществява координационна, квалификационна и експертно-консултантска дейност за всички музеи и сбирки от културни ценности с етнографски характер на територията на Пловдив и региона. Оказва методическа помощ на общинските и частни музеи.

Музеят е съорганизатор и домакин на станали вече традиционни фестивали (фолклорен, на камерната музика, класическа китара), концерти, биеналета, ревюта, театрални постановки, промоции на книги, спектакли. Предлага и допълнителни атракции за туристите като демонстрации на традиционни занаяти.

Posted in Организация, Пазител на Традициите 2013.

One Comment

  1. Етнографски музей – Пловдив е истински пазител на традицията. Ежегодно тук кипи от живот, възпроизвеждат се празници и ритуали, в които активен участник са приятелите, майсторите, туристите.
    Всяко лято музеят кани майстори от цялата страна – тези последни носители на традицията, да демонстрират своите умения пред туристи и гости на града. Всяка последна седмица на м. юни под вековната черница в двора се оформя истинска чаршия от занаятчийски работилници, където майстори от различни занаяти се надпреварват да покажат своя майсторлък.
    Всеки посетител може да изпробва собствената си сръчност, да се опита да сътвори нещо сам или с помощта на майстор занаятчия.
    В миналото всяко еснафско сдружение си имало патрон-покровител. Денят на този светец е едновременно и празник на еснафа. Всяка година на 12 декември (Денят на св. Спиридон) РЕМ – Пловдив съвместно с майсторите от Задругата на народните занаяти възпроизвеждат ритуала по въвеждане в майсторско звание в неговия автентичен вариант от периода на Възраждането с всички съществени моменти – света литургия в църквата „Св. Богородица”, шествие из улиците на Стария град, тестирлик (връчване на майсторски свидетелства на новоприетите майстори) и зияфет (угощение, курбан).
    И това са само малка част от нещата. Повече за дейността на музея вижте на страницата на Регионален етнографски музей – Пловдив във Facebook и тук: http://www.ethnograph.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *