Иван Дяков

a25d70c00Народният певец Иван Дяков е роден в крайграничното малко градче Хаджидимово, сгушено между Родопа и Пирина. Ето защо той пее еднакво добре родопски и македонски песни, но неговата голяма любов си остава македонската песен, която е наследил от майка си.

На сцената Иван Дяков за първи път стъпва, когато е първи клас в родния си град. Участва многократно в съборите “Пирин пее” и “Копривщица”, включително и общоградски събори, родови срещи и други празненства.

Първата визитна картичка на Иван Дяков е песента “Стар мерак” през 1993 година. Идеята е с тази песен да се представи на фолкфестивала в Сандански. По ирония на съдбата със “Стар мерак” Иван излиза на същия фестивал, но след 3 години и печели трето място с дебютното си участие. Друга песен, с която Иван Дяков има подобен успех, е популярната македонска песен “Не се карай, стара ле мале”. С тази песен Иван Дяков печели гласовете и любовта на публиката на “Първи фестивал на македонската песен” в Благоевград, 1998г. Същата година излиза и първият му самостоятелен албум – “Събуди се, Македонийо”.

През 2000 г. излиза и втория му албум със запазеното македонско звучене и име – “ Любими македонски песни”. В него са включени 14 любовни македонски песни. Следват още пет невероятни албума с македонски и родопски песни- “Глас от душата на Пирина”, “Майко, една си на света”, “От Пирина и Родопа”, “Да запеем от сърце”, “ Вдъхновение”.

Топъл, лиричен глас с огромен репертор от македонски песни – автентични и авторски, родопски песни и песни от другите фолклорни региони.

Иван Дяков е многократен лауреат на фестивала „Пирин фолк“,а през 2006 г. получава специалната награда за изключителен принос в развитието на авторската македонска песен. През 2007 участва на фестивала „Македония фолк“ и получава голямата награда за принос в популяризирането на македонската песен, както и за принос за развитието на фестивала. На 24 май 2007 г. Иван Дяков получава и почетна грамота и плакет за принос в развитието на Благоевград и общината.През 2003 година Иван Дяков получава наградата на телевизия „Планета“ за най-предпочитан фолклорен клип за песента „Кате, Кате“, която песен е уникална по своето звучене и въздействие върху всеки човек. Тази любов предава и на децата си и затова през 2006 г записва първия си дует с дъщеричката си Ивана на песента „Мило родно място“.

 

http://www.youtube.com/watch?v=EbjpZc3MmI0

http://www.youtube.com/watch?v=K4AW_zNeYuU

http://www.youtube.com/watch?v=nu8ODwSxHPc

Posted in Фолклор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.