Марина Иванова

Марина ИвановаМарина Иванова е ръководител на фолклорния ансамбъл „БУЛГАРА“ в Лондон и с много ентусиазъм и любов организира Фестивал на българското в Лондон. Със собствени средства и труд обогатява материалната база на ансамбъла.

Марина Иванова е родена в Луковит през 1966 година. Завършва полувисшия медицински институт в гр. Велико Търново и 20 години работи като медицинска сестра, включително в детска ясла във Варна. Има и две магистърски програми към Софийския Университет „Свети Климент Охридски“ – „Социален мениджмънт” и „Връзки с обществеността” към журналистическия факултет, но не е практикувала тези професии в България. Майка е на четири прекрасни деца, които много обича и с цялата си душа се надява те да успеят да се реализират в живота и да бъдат щастливи. От 5 години живее и работи в Лондон.

Директор е на благотворителната организация “Български фолклор и традиции” и ръководител на танцов клуб “Булгара”, чиято цел е популяризиране на българския фолклор, култура, бит и традиции извън пределите на България. С организирането на събития се опитва да помогне за формирането на българската общност в Лондон, да работи за нейното обединение и сплотяване; за разгръщане на сътрудничество и  взаимопомощ.

През 2012г. по молба на Елица Тодорова подкрепя с клип-призив инициативата – “Най-дългото българско хоро за рекордите на Гинес”. Пуска събитие във Фейсбук и за 7 дни записва 70 човека. Така започва организаторската си работа в името на Българщината. Събира над 300 човека в Парка „Форти Хил” в Енфилд – оказва се, че има 5-6 състава за народни танци в Лондон, все българи, на които им липсват народните танци, песните, българщината!

На 1 юни 2012г. с група приятели – ентусиасти сформира танцов клуб „Булгара”. Сега в него има групи за деца и възрастни, както и певчески състав за автентичен фолклор, гайдарджия, акордеонист, гъдулар. Националните носии Марина шие саморъчно и със свои лични средства, за да не се разпиляват костюмите.

За една година, „Булгара” има 26 участия в Лондон и извън него. На организираното през 2013г. второ Гергьовско хоро в Лондон се събират над 500 участника, както и много гости англичани. Предстои провеждането на фестивал на Българските традиции, посветен на Еньовден, с участието на Валя Балканска и Петър Янев.

 

http://www.youtube.com/watch?v=sUMSSFb7DXE

Posted in Фолклор.

3 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *