IN MEMORIAM Петър Лазаров, носител на наградата „Пазител на традициите”

1372774_1428410837386340_259562707_n„Пред икона, пред български извор и пред български майстор трябва да се коленичи”

 

„Ето, и сега, когато говоря, треперя от вълнение. Плача. От щастие, от любов… Защото обичам това, което правя. Ще ти кажа нещо, в което винаги съм вярвал – „Пред икона, пред български извор и пред български майстор трябва да се коленичи… Ако имам още един живот, ще си купя фургон и няма да има читалище и село, където да не направя изложба.”

Когато животът те среща с хора като Петър Лазаров, винаги откриваш смисъла. Смисъла, който е над дребните неща от деня, над завистта и безразличието. Смисъла, събран в ръцете на майстора. Отговорът на въпроса защо съм тук и какво ще оставя на тези след мен.

Напуканите длани и очите, в които се оглеждаме аз, ти, и всички, които се наричаме българи.

Хора като него ни напускат, и това е неизбежно, но те винаги остават да живеят в нас – в спомените и в бъдещето ни.

Дърворезбарят и майстор на народните занаяти Петър Лазаров е един от първите носители на наградата „Пазител на традициите” – през 2010 г. той получава статуетката за огромния си принос в развитието и съхраняването на традициите на България.

„Развълнувам съм, защото това е признание за моя възрожденски дух, за силната ми преданост към българската традиция и красота. На работната ми престилка пише: „Докато дишам, ще правя само българска красота“, както са ме учили възрожденските ни майстори”. Думите му нямат нужда от коментар.

Един от основателите през 1978 г. на Етнографски комплекс „Старият Добрич”, Петър Лазаров бе виртуоз в няколко народни занаята – дърворезба, дървоструговане и изработване на музикални инструменти. „Исках да съм земен, див, с орнамента, с изявата си, със свиренето си на гайда и се радвам, че успях”, обичаше да казва той.

 

Последно сбогом, Маестро! Поклон!

 

Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7

Posted in Блог, Пазител на Традициите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *