Пеньо Иванов: Всеки българин е пазител на традициите, просто някои имат нужда от пробуждане

Пеньо Иванов е основател на Националната кампания „Пазител на традициите” – една уникална инициатива – поклон към всички, отдали делото и живота си на съхраняването и популяризирането на традициите.

etoНа 14 ноември 2013 г. от 19:00 часа в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 щевръчи за четвърта поредна година едноименните призове в 7 категории: „Фолклор”, „Занаяти”, „Изкуство”, „Кулинария”, „Личност”, „Организация” и „Селище-пазител на традициите”.

Пеньо Иванов е организатор и на единствения пътуващ кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” и много други инициативи, свързани с популяризирането на нематериалното културно наследство на България.

 

Г-н Иванов, защо нарекохте кампанията си„Пазител на традициите”?

Всичко започна с един подарък към мен в края на сезон 2009г., по време на Кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“ в София. Получих една голяма лъжица, на която пишеше „Пъстра трапеза – пазител на традициите”. След това, през пролетта на 2010г. реших тази идея да стане национална инициатива за номиниране на хора, които са допринесли с работата си за развитието и запазването на всичко, което наричаме нематериално богатство.

 

Доколко традициите имат приложение в съвременния ни живот – виждате какво се случва около нас и колко динамично се променят нещата?

Традициите са пътят, по който сме дошли в 21ви век и те ще са пътят, който ще ни отведе в бъдещето. Ежедневието не е леко, и само здравите корени могат да ни задържат от изчезване.

 

Доколко това, което правите, е полезно в днешния ни свят на сриващи се ценности?

Дали някой оценява това, което правим като ценно, не го мисля, това е нашият, моят начин да работя за запазването на българското. И след като въпреки кризата нашите инициативи вече пета година се развиват, какво повече може да добавя… Това, което обичам от няколко години да казвам е, че „Всеки българин е пазител на традициите“, просто някои имат нужда от пробуждане.

 

За четири години какво ново успяхте да научите за традициите на България и успяхте ли да кажете на повече хора, че традициите са нещо повече от история на страниците на учебниците?

В България има много хора, които работят много и неуморно на попрището за запазване на традициите. Това, което ние мисля че правим успешно, е и да събираме такива хора, а на тези, които не можем да съберем – им разказваме. По този начин хората стават по-уверени и мотивирани.

 

За четирите години, в които правите кампанията, успяхте ли да увлечете достатъчно съмишленици и как се включват те?

Искам да кажа, че тези години, в които работя на тема традициите – а това е от 2008г. по-активно, съм успял да дам тема за размисъл на много хора. Дали те на момента го осъзнават, е друга тема, важното е че всичките ни инициативи – „Рецептите на баба“ – конкурс за детски рисунки, в който се включват деца от цялата страна, и кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“, както и „Пазител на традициите“ – всичко това са събития, които достигат до хора от цялата страна и въпреки безкрайно тежката финансова ситуация, те ни помагат да продължим . Това е факт, който говори повече от всичко. Само да добавя, че на мен лично ми е безкрайно тежко, когато тази 2013-та година се проведе конкурса за детски рисунки „Рецептите на баба“ и отново деца от 27 области на България пратиха рисунки за нашата инициатива, а ние нямахме средства да им изпратим най-обикновени грамоти за благодарност за труда и участието им… Но продължавам да вярвам, че ще дойдат и по-добри времена и ще успеем да дадем на нашите участници, който средно годишно са около 2000 деца от цялата страна, подобаващи подаръци, с които да им се отблагодарим.

 

Защо избрахте за символ на кампанията лъжицата?

Вече споменах, че лъжицата като символ сам дойде при мен. Това, което ми се искаше мога да кажа, че Михаил Маранов го претвори чудесно на практика. Малка стилизирана лъжица върху постамент. Иначе лъжицата от стари времена се счита за символ на домашния уют, дома и семейното щастие. Затова символът на „Пазител на традициите“ е лъжица. Скулпторът от Казанлък Димитър Койчев изработи двуметрова лъжица по модел на нашата малка статуетка. Тук искам да благодаря на г-жа Стефанова за финансовата подкрепа при изработването на това уникално красиво произведение. В плановете ми стои и изграждането на паметник под формата на тази лъжица на бул. „Христо Ботев” в София.

 

Разкажете малко повече за това, което предстои да се случи оттук нататък до 14 ноември и по време на самата церемония?

Оттук нататък предстои още една среща – кръгла маса на тема – „Бит и традиции в основното образование“ – тема, която стартирахме през 2012 година. На тази среща, която ще се състои на 05.11.2013г. в БТА, отново ще се съберат много сериозни хора, които да споделят добри практики за използването на тази насока в образованието. След това на 14ти ноември 2013г., след като от 18.00ч. започнем една занаятчийска изложба пред аула „Максима“ на УАСГ, в 19.00ч. ще започне поредната четвърта церемония „Пазител на традициите“. Малко по-късно, 2-3 седмици след това ще направим още една кръгла маса – този път в Народното събрание, и отново темата ще бъде „Бит и традиции в основното образование”.

 

Коя е голямата ви мечта, свързана с тази кампания?

За мен е важно, че тези кампании които имаме, оцеляха в няколко много тежки години. Те оцеляха заради всички хора в нашата страна, които ни помагаха и продължават да ни помагат. Вярвам, че хората в България все повече ще се обединяват и ще си помагат ,а с това ще успяваме всички заедно да запазваме традициите си, за да ги предадем достойно на бъдещите поколения.

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2013 and tagged , , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *