Номинираният за Пазител на традициите Йордан Детев събра 14 000 артефакта от тракийските традиции в книга

40 години по-късно записките на проф. Детев излизат на бял свят в осмия том  от поредицата „Тракийската Атлантида“

Kniga Petur DetevВ далечната 1948 година откривателят на прародината на Европейците –– археологът праисторик проф. Петър Детев, се натъква на уникално откритие, което потвърждава теорията, че древна Тракия е била люлка на първата цивилизация. В китното село Омарчево той попада на малко известни находки от „Дончова могила“, сред които е „най-старото колело в света“. Че това е така, потвърждава и анализът на проф. Стюарт Пигот от университета на Единбург, Англия, който установява, че възрастта на колелото е с близо 1000 години по-стара от другото „най-старо“, от Месопотамия.

40 години, след като проф. Детев описва в чернови откритията си, тайните на Тракийската Атлантида ще видят бял свят, издадени в книга. Тя е дело на неговия син, Йордан Детев, който дълги години събира записките и минавайки през редица перипетии, успява да ги издаде сега.

Преди да се обърне към етнографията и антропологията Петър Детев е събрал десетки хиляди артефакти от стара Тракия, от края на седмото хилядолетие до Христа. Археологът проучва над 350 селищни могили в басейна на река Марица.

„Тракийските традиции в село Омарчево“, том VIII от поредицата „Тракийската Атлантида“, ще бъде представена този четвъртък, 25 септември, от 18:00 часа, в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Не кой да е, а лично директорът на музея доц. д-р Ангел Янков ще разкаже за нея, заедно с редактора-издател. Премиерата е част от програмата на Празниците на Стария град 2014.

Й. Детев продължава по стъпките на  прочутия си баща и е един от най-именитите наши изследователи. Автор на десетки заглавия, посветени на най-старите издания и прояви на местните традиции. Номиниран за наградата „Пазител на традициите“ 2014 от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 за огромния си принос към българската култура и традиции, той създава научна и художествена литература, филми, музика, мултимедийни презентации, теоретични разработки и оригинални софтуерни системи. Ръководи Българското общество за мултимедийно изкуство и е основател на Международната фондация за българско наследство „Проф. П. Детев“ за обществено-полезна и благотворителна дейност. Директор е на Националния форум „Български дни на наследството“ и ежегодните международни филмови фестивали за културно наследство „Изкуство, Археология, Култура (Традиция)“ в София (създаден през 2008 г.) и за музикални филми и нови аудио-визуални творби „Николай Гяуров“ във Велинград.

„Тази книга сякаш не искаше да напусне семейството ни.  Явно се е чувствала ненаписана цели 40 години, през които баща ми като съща мравка мъкнеше и трупаше в хралупата й данни от Паметта на Омарчево и Тракийските ни корени. Докато накрая ни напусна, оставяйки цяла стая… чернови. Всичките неиздадени. Започнах със събирането й в 400 страници текст написан на пишеща машина, след много перипетии и кандърдисвания реших сам да довърша тази монография и да я даря на хората. Вярвам, че тази книга трябва да живее в името на тракийските традиции. Дано сме спасили ценното в това пространно проучване и сме дали на модерната българска наука и обществена култура един класически, опазил се от старите „системни грешки“ на системата, в която е бил заченат този научен труд за българското село в сърцето на Тракия.

Артефактите от „Дончова могила“ първи подсказаха на П. Детев достойнствата на първата Европейска цивилизация, а сегашното му антроположко и етнографско проучване ще ни срещне с Потомците, за да ни дадат още идеи как се наследява, проучва и доказва, тачи и милее за Род и Родина“, споделя редакторът-издател. Йордан Детев.

Корицата изпълни майстор Таня Иванова, която е прочута с ръчно рисуваните си шалове и творчество в духа на тракийските традиции. За нея тя се снима пред омарчевската „дядо Василюва чешма”, а фотографията е дело на Диана Петкова.

Представянето на книгата ще бъде на 25 септември, четвъртък, от 18:00 часа, в Регионалния етнографски музей в Пловдив!

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2013, Пазител на Традициите 2014.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *