И читалищата поискаха традициите да влязат в образователната програма

Кампанията „Пазител на традициите“ търси подкрепата на министерства и институции за въвеждане на обучение по „Бит и традиции“

10346195_690796441019087_916340223063135134_nКак традициите да станат част от образованието на българските деца, обсъждаха вчера представители на читалища в страната и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7). За трета поредна година, в рамките на кампанията „Пазител на традициите“ на А.Р.И.З.-7, на дневен ред бе поставен въпросът за въвеждането на обучение по бит и традиции в основните училища в страната.

Инициативата, чиято цел е изработването на стратегия за запознаване и привличане на интереса на младите хора към традиционните занаяти, бит, обичаи и фолклор, събра на кръгла маса в Централния кооперативен съюз организации, които от години реализират успешно добри практики в обучението на децата. След като в предишните две години идеята бе дискутирана и развита с представители на неправителствени организации и музеи, сега акцентът бе върху практическата част на обучението по бит и традиции, която успешно развиват читалищата у нас.

Изключително важно е да продължим да работим върху идеята учениците да се запознават по атрактивен и достъпен за тях начин с бита и обичаите на българския народ и да придобиват практически познания в тази насока. Именно затова поканихме в тази дискусия да се включат и читалищата. Въпреки трудните условия, в които работят, читалищата у нас продължават да бъдат място, където децата могат да натрупат ценни познания и умения, свързани с традиционните занаяти. Радвам се, че все повече родители се обръщат към тази атрактивна за децата извънкласна форма на обучение, която успешно би могла да се пренесе и в училище. Важна е подкрепата и на родителите, и на институциите, за да разширим и допълним тези ценни практики“, коментира председателят на А.Р.И.З.-7 Пеньо Иванов.

На срещата бе решено да се изработи съвместно писмо до ресорните институции и министерства, в което да се представи стратегията за обучение по бит и традиции и да се потърси начин за нейната реализация.

В срещата участваха Жана Йорданова и Маргарита Велева от Сдружение „Дай бабо огънче” и Читалище „ П.К. Яворов- 1926 г.” – с. Мещица; Галина Лозанова – Читалище „Просвета – 1909 г.” – гр. Батановци; Венелина Николова – Народно читалище „Наука – 1967” от с. Черна Гора, общ. Перник; Иван Панайотов – Читалище „Средец – 1926”; Мариана Ганчева – „Искра – 1954”; Албена Халачева – Читалище „Братя Миладинови 1917”; Илияна Хубенова – ОНЧ „Антон Страшимиров”; Даниела Николова – Читалище „Св. Георги Победоносец – 1999”; Десислава Иванова – Читалище „Райко Алексиев”; Петър Райжеков – Читалище „Славянска беседа – 1880”; арх. Илия Ковачев – Читалище „Хр. Смирненски – 1945”; Христо Станков – Център „Нестия”; Цветанка Геринска и Десислава Кръстева – с. Черньово,; Стилиян Стоименов – Читалище „Пейо Яворов – 1920”; Васил Попов и Валери Павлов – „Веда Словена – 2014”.

От страна на А.Р.И.З.-7 в дискусиите се включиха Пеньо Иванов и майстор Мариета Недкова, носител на наградата „Пазител на традициите“ в категория „Занаяти“2011 г.

Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 благодари за медийното отразяване на Дарина Арнаудова от БНР – програма „Христо Ботев” телевизия Алфа, с водеща Александра Николова, както и на ръководството на Централен кооперативен съюз за гостоприемството и чудесните условия за ползотворна работна среща.

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2014, Партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *