Кукерски чанове и космическият глас на Валя Балканска дадоха началото на петите годишни награди „Пазител на традициите“

DSC_8020На 14 ноември, с официална церемония в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия се връчиха петите годишни награди на националната инициатива „Пазител на традициите“, организирана от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З. – 7). По стар български обичай с хляб и сол бяха посрещнати гостите.
Кукерски чанове на „Дионисиев звън“ огласиха залата и с техния магичен ритуал беше дадено началото на церемонията.
Водещи на събитието бяха народната певица и водеща на „Музикална шарения“ по програма „Хоризонт“ на БНР Ева Валентинова и актьорът Божидар Попчев. Те, заедно с участниците в празничния концерт-спектакъл се погрижиха за доброто настроение и атмосферата в залата.
Извън конкурсната програма БНТ 2 с кампанията си „Купувам българско“ получи отличие за медия „Пазител на традициите“, като отличието прие Екатерина Генова – директор на Дирекция „БНТ Свят и региони“
В програмата участие с творчеството си взеха народната певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, „Дионисиев звън“, спечелиха симпатиите на гостите с най-малкия кукер в групата, който беше само на 2 години и половина, но с охота носеше костюма си, ансамбъл „Хемус“, народен хор „Илинден“, инструментален състав „Гергьовден“, фолклорна формация „Чемерика“, певците Петър Георгиев и Мария Георга, гайдарите Атанас Пеев, Костадин Герджиков и Янко Марангозов и ансамбъл Черньовче, с. Черньово.
Бяха въчени наградите в категориите – Занаяти, Фолклор, Изобразително изкуство, Кулинария, Селище, Личност и Организация.

А журито присъди почетните статуетка на:
„Традиционни занаяти“ млади – Дарина Апостолова
„Традиционни занаяти“ големи – Елена Драмова
„Кулинария“ – млади – Екатерина Трънчева
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ – млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Ставри Калинов
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Велико Търново
„Личност“ – Йордан Детев

Резултатите от вота на публиката са:
„Традиционни занаяти“ млади – Калина Атанасова
„Традиционни занаяти“ големи – Иван Чешмеджиев
„Кулинария млади“ – Кристиян Банов
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ –млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Илинка Черганова
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Перник
„Личност“ – Йордан Детев

Беше обявен и победителят във фотоконкурса „Пазител на традициите“ – Христо Янъков, който получи като подарък фотоапарат, осигурен от „Ивитал Консулт“.
Специални партньори на събитието бяха БНТ2, изворна вода „Балдаран“, винарска изба „Логодаж“. Подкрепа оказаха още фирмите „Жу”, „Елиаз”, „Контакт Симон”, „Абрис дизайн Център” и госпожа Славка Каравелова. Медиини партньори на събитието бяха БНР с програмите „Радио София“, „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „Радио България“, на интернет радио „БИНАР“, „Хайлайф”, БИК БГ, Телевизия „Алфа” и Травъл ТВ, Любословие.БГ, БГНЕС, България без граници, Димитрина Божилова, Дарина Арнаудова, Гергана Манчева, Ева Валентинова.
В рамките на събитието се проведе и изложба на занаятчии и приложници, на която гостите успяха да видят и да се докоснат до красивите ръчно изработени предмети от занаятчиите от „Клуб приятели на българската шевица, гоблена и други приложни изкуства“, с председател Радка Вацева, плетивата на децата от Сливница и тяхната ръководителка Елена Крумова, дърворезбите на Иво Пенев, ръчно правените цветя от плат на Стефка Стойчева, фирма „Мариолетка” с техните ръчно изработени сапунчета. В събитието още взеха участие приятелите на А.Р.И.З. – 7 от „Бг- мъдрост” с техните късмети-пословици, както и Веселина Недкова, председател на Б.И.Т.И.Е.

https://www.facebook.com/pazitelnatradiciite
https://www.facebook.com/pageARIZ7

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2014, Фотоконкурс "Пазител на Традициите", Фотоконкурс „Пазител на традициите“ 2014.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *