Ангел Стефанов

Ангел Готфрид Стефанов

      Durvoto-na-jivotaРоден е през 1939 с. Мирково, до София.

През 1956 завършва „Училище за декоративни изкуства“, а през 1973 – ВИИИ „Николай Павлович“ , Факултет за декоративни изкуства, специалност „Резба“ в класа на проф. Асен Василев.

Ритуална_зала_Дърво_на_животаЧлен е на СБХ от 1975 година, секция „Декоративно – приложни изкуства.

Работил е в ТК „Тракия сувенир“ като специалист по художествените въпроси.

Живее и работи в София, България.

VuzrajdaneНегови творби се намират в Националната галерия, Националната галерия за декоративно изкуство, Международен и Национален Културен u конгресен център, Национален дворец на културата, Министерство на външните работи, окръжни и регионални галерии и частнMladostи колекции и галерии в България, частни колекции в Италия, Videnia-ot-izvoriteФранция, Гърция, Куба, Германия. Най-голямата изложба от негови творби се намира в частна колекция в Франкфурт на Майн, където са представени три периода от творчеството му. В архитектурни колекции с национално значение се нaмирaт негови монументални творби, пластични стени и елементи на архитектурата, както и цялостни архитектурни художествени решения.

Duh-i-materiaНосител е на следните награди: номинация за Голямата награда на IV Национална младежка изложба (1975); голямата награда на II Квадринале на декоративните изкуства от социалистическите страни – Ерфурт (1978); годишната награда на Съюза на българските художници за декоративни изкуства на името на Иван Пенков; награда за цялостно творчество на Министерството на културата – стипендия за пребиваване в ателиетата на Cite des Аrt`s – Париж (1989).

Избрани участия в изложби :

Дърво_на_животаОт 1974 до 1998 участва във всички годишни Национални изложби на декоративните изкуства в София и Ямбол, както и в много групови, секционни и самостоятелни изложби.

През 1978 взема участие във II Квадринале на декоративните изкуства от социалистическите страни – Ерфурт и печели голямата награда на Квадриналето.

През 1989 участва в селекцията на „Българско декоративно изкуство“, представена в галерия „Haus am Luelkowplatz“, Foerderkreiss Kulturzentrum в Берлин, Германия.

През 1991 участва в общоевропейска изложба на декоративното изкуство –„Konfigura 1- Die Kunst Europas“ – в Ерфурт. Същата година – в изложба „Съвременно българско изкуство“ в галерия „La Specia“ – Палермо, Италия. PesenОрганизира и самостоятелна изложба в културен център „Mouton Noir“, Undervelier, Швейцария.

През 1992 участва в групова изложба „Съвременно българско изкуство“ в няколко града във Франция.

През 1997 участва в специална презентация на художници, работещи с дърво от цяла Европа в Хановер, след селекция и журиране – изложбата „Holz in Kuenstlerhand“ – Eine Sonderpaesentation der Ligna.

Самостоятелни изложби:

  • 1982 – самостоятелна изложба в Ерфрут като лауреат от II Квадринале на декоративните изкуства от социалистическите страни
  • 1995 – прави самостоятелна изложба в рамките на груповата изложба „Empfindungen im Holz und Farbe“ в централата на Computer 2000 – Hauptverwaltung в Мюнхен, Германия. По-късно същата изложба е показана в залите на замъка Хайделберг – Der Geschloss Heidelberg
  • 1996 – същата изложба е представена в пространството на Pipenbrock Unternehmensgruppe Hauptverwaltung
  • 2000 – самостоятелна изложба „Баланс“ в градската църква на Bad Wildungen, Германия.
  • 2002 – самостоятелна изложба „Проектиране на душата“ в St. Marienkirche, Оснабрюк, Германия; самостоятелна изложба в Манастира Wittem – Холандия
  • 2003 – самостоятелна изложба в ротондата Мавриций в Мюнстер Констанц, Германия; самостоятелна изложба „Ангели докосват душата“ в Катедралата в Менден, Германия
  • 2004 – самостоятелни изложби в болница Св. Катерина и църквата в Althen Ruethen, Германия
  • 2005 – самостоятелна изложба „Ангели и светии“ в Elisabeth Church в Марбург , Германия
  • 2005/2006 – самостоятелна изложба „Ангели“ в Сейнт Катрин, Оснабрюк, Бад Аролзен, Брамше и Бад Вилдунген, Германия
  • 2006/2014 – многобройни самостоятелни изложби на духовна тематика в църкви и манастири в Германия

Posted in изобразително изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *