Тенчо Тенчев

10983822_866307270116109_199854152228061604_nТенчо Златков Тенчев е роден на 09.10.1986 година в град Димитровград, област Хасково, но живее в с.Злато поле от където са корените му. От малък обича българските народни песни. Закърмен е с тях и казва че си спомня как баба му го е преспивала като ги е пеела. Първата му изява е когато е в първи клас и запява на първия учебен ден в съседното село Брод, където учи до осми клас. След пети клас започва да пее в хора на училището и така до осми клас. След това, той и майка му желаят да се запише в музикалната паралелка в Димитровград, но баща му който е музикант, не е съгласен и иска синът му да учи друго и да има различен занаят. Все пак Тенчо бива приет в СОУ”В.Левски” град Димитровград, с профил изкуства. Първата година се записва със специалност акордеон, в класа на Татяна Колева, но по късно, чувайки другите ученици как пеят се прехвърля в класа по народно пеене на Лушка Тонева, след това при г-жа Неделчева и последната година при Марияна Георгиева.

Започва да учи народните песни с голям интерес и да гребе с пълни шепи от фолклорното богатство. Идва ред на, първите по – професионални изяви като различни концерти и надпявания в цялата страна. През 2005 година когато е в 12 клас е обявено свободно място в родното читалище, той подава молба и започва да работи на два часа като читалищен секретар. През този период получава 40,50 лева, но целта му е да присъства на репетициите, които провеждат групата за автентичен фолклор,така научава доста от местните песни които пеят и навлиза още по дълбоко във дербите на фолклора. Песните които пее са както песни които са популярни, така и песните на Злато поле, към момента знае и изпълнява над 350.

Същата година, завършва своето средно образование и след няколко месеца получава повиквателна да постъпи в казармата, след отбиването на военната си служба заминава на работа на остров Крит –Гърция, където работят и родителите му.През този период започва да пише стихове, предимно за родината си. До 2011 година работи там, но носталгията си казва тежката дума и той отново се завръща в България и отново е назначен на работа в НЧ”Просвета”1921 с.Злато поле, като секретар. Започва работа с групата за автентичен фолклор и новосформираната ДВГ ”Златополче” и става техен ръководител а по късно сформира и школа по народно пеене.

         Изявите и наградите през годините не са никак малко, както и телевизионните предавания в които е участвал. Носител е на близо двадесет награди,от които девет първи места: Две години подред печели златен медал на Национален жътварски събор в с.Странско. Също два пъти подред печели два златни медала от национален фолклорен фестивал ”Кехлибарен грозд” в град Харманли. Златен медал от с.Доситеево в конкурса „Песни и танци край Марица”, Първо място в национален фестивал „Златна есен” Симеоновград, първо място и златен медал в гр.Свиленград на международен фестивал „Песни и танци без граници” , златен медал с.Крепост  национален празник „Празник на черешата” и златен медал от 50 – ти билеен събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува” гр. Хасково.

Шест втори места от които четири сребърни медала това са от фестивалите: Национален фолклорен фестивал с международно участие в гр.Неделино, сребърен медал с.Крепост национален празник „Празник на черешата” второ място Симеоновград, сребърен медал с.Добрич, сребърен медал с.Скобелево.

Три трети места в конкурсите „Славееви нощи” гр.Айтос, „С песните на Петкана Захариева” Стара Загора, и с.Крепост.

Лауреатско звание от международен фолклорен фестивал „С песните на Динка Русева” гр.Раднево, лауреатско звание от международен фолклорен фестивал гр.Свиленград, награда на община Симеоновград.

Заедно с тези награди Тенчо участва и в редица телевизионни предавания като „От българско, по българско” по телевизия Скат, „Българска душа” по телевизия „Алфа”, ”Чанове и звънци” по телевизия Евроком.” Затупале тъпане” по Дестинация България.

         До момента има записани три професионални записа на песните: Радина стара майчица с орк. Агрофермер, Каква си била ти Добро с формация „Звезди” и Знаеш ли Яне помниш ли” със същата формация. Някои от тези песни се излъчват по телевизия Тянков фолк, Алфа и Дестинация България.

Във вестниците „Фолклорен хоризонт”,”Хасковска Марица”,”Ориент Експрес” и електронните издания „Dgnews Eu” ,Димитровградски бг вести и „Ново сияние” са писали статии за фолклорния изпълнител.

         Заедно с неговия колегата и добър приятел Петър Георгиев, изпълняват песента Иванчо, мамо, Иванчо в филма „Дякон Левски” на режисьора Максим Генчев.

         От 2014 година е приет като студент в УНИБИТ гр.София, със специалност информационни фондове на културното историческо наследство.

 

Първа награда от Рожен 2015г

Златен медал от Копривщица 2015г

Posted in Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2015, фолклор.

One Comment

  1. Т. Тенев може да служи за пример на всички ония млади хора, които се занимават с фолклор, но не събират сили за изява. Пазители на традициите има, не само сред професионалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *