ПОКАНА „Пазител на традицията – Пазителите“ 2021

 

ПОКАНА

за участие в националната инициатива “Пазител на традицията”, организирана от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ 2021

 

 

           

“Пазител на традицията” е национална инициатива, провеждана от 2009 г. насам, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи. Уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

От стартирането на инициативата всяка година се отличават постижения с приза “Пазител на традициите” като пазители на традицията в общо 7 категории – за фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище. Всяка година десетки българи биват отличени с наградата „Пазител на традициите“.

Ние, българите, сме народ с едни от най-старите запазени традиции в Европа и е важно и ценно да ги предадем на идващите поколения. Имаме дял в развитието на световната култура и следва да се интересуваме от това. Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ сме превърнали опазването на традициите в своя основна цел и мисия. Идеята е чрез връчването на ежегодния приз „Пазител на традициите” да се насочи вниманието на обществото и на институциите към хората, отдадени на хоби или професия, в основата на които стоят народните традиции и ролята на този род творци, които с труда си опазват българската национална идентичност.

Всеки българин е пазител на традициите. Посланието на инициативата ни е всеки да обърне поглед към себе си като пазител на традициите, за да се почувства горд, да осъзнае своята национална принадлежност. Традицията е жива, когато се предава от човек на човек.

Всеки българин може да бъде предложен за Пазител на традициите като се отбележи приноса му за опазване на българщината. Жури оценява всяко едно от подадените предложения. Най-много се ценят личности, които освен че умеят да пазят традициите, успяват да ги развиват и разпространяват. И предават на следващите поколения.

Досега носители на титлата „Пазител на традициите“ са личности като Валя Балканска, Нешка Робева, проф. Йордан Детев и много други известни, познати и ценени от обществото имена. Изборът се прави след предварителна номинация и гласуване. При подбора на всеки един от кандидатите определяща роля има това дали той носи най-важното качество – да е отдаден на българщината и да предава това си качество и умения на следващото поколение – с обучение на млади хора или с друга дейност.

„Пазител на традициите“ не е просто титла, а и благодарност за хората, които съхраняват и подхранват пламъка на българския дух.

С настоящото, бихме искали да отправим молба за разпространение на горепосочената информация до всички заинтересовани, включително чрез публикуване на сайта на вашата организация, както и да отправим покана до всички вас да направите колкото искате предложения за Пазители на традициите да вземат участие в тазгодишното или следващите издания на националната инициатива “Пазител на традицията”.

Към настоящата покана прилагаме Представяне на националната инициатива “Пазител на традицията” с подробно описан процеса на протичане и видове категории за номинации.

Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското наследство.

Крайният срок за подаване на предложения за номинации за „Пазител на традициите” 2021. е 23 май 2021 г. Предложенията се приемат на e-mail: info@pazitelnatradiciite.com или чрез съобщение към Фейсбук страницата на инициативата https://www.facebook.com/groups/pazitelnatradiciite

Гласуването в категориите ще стартира на 10 юни 2021 г. и ще приключи на 19 октомври 2021 г. Всеки ще може да гласува в страницата ни във Фейсбук за своя фаворит в съответната категория.

Информация за националната инициатива “Пазител на традицията” може да бъде намерена на интернет страницата на инициативата https://pazitelnatradiciite.com/

Уверени сме, че с общи усилия можем да продължим да стимулираме интереса и вниманието на народа ни към опазването на българските бит, култура и обичаи.

За всяка допълнителна информация, от която се нуждаете, сме винаги на разположение на телефон +359-878477469 или на e-mail: info@pazitelnatradiciite.com

Бъдете здрави!

 

Posted in Блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *