„Рецептите на баба“ 2021 г. press

Здравейте, приятели,

С огромен успех приключи Националният конкурс за детска рисунка и литературна творба „Рецептите на баба“ за 2021 г. Няколко хиляди български дечица изпратиха своето превъплъщение на тема съхраняване на българските кулинарни традиции, родова памет и семеен уют. Няма по-голяма радост от това да видиш как някое твое творение е живо и расте. Инициатор и организатор на конкурса е Пеньо Иванов – Vasko, Управител на Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“, която е приемник на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7.

Изказваме нашата признателност за приноса за съхраняването на българското наследство и духовния потенциал на нацията на фирма „Васко 13“ ЕООД, Индийско-българската бизнес камара, водещи компании с традиции в българското производство – „Рубела Бюти“ АД, която осигури подаръчни комплекти за отличените участници и фирма „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД за финансовата подкрепа, както и на всички приятели, подкрепили ни със своята работа и съдействие.

„Фондация „Пазител на традицията-Пазителите“ изказва най-дълбока благодарност на компания „РУБЕЛЛА БЮТИ“ АД, която подкрепи тазгодишното издание на Националния конкурс за детска рисунка и литературна творба „Рецептите на баба“.

Изказваме нашата признателност към „РУБЕЛЛА БЮТИ“ АД – гр. Рудозем за направеното дарение от подаръчни комплекти козметика за отличилите се участници в конкурса.

Благодарим на „РУБЕЛЛА БЮТИ“ АД за дарението и най-вече за жеста, чрез който показа, че една водеща българска компания може да бъде ангажирана и съпричастна към насърчаването на децата да пазят българските традиции и обичаи и да изразяват своето разбиране, чувство и въображение чрез изкуство.

„РУБЕЛЛА БЮТИ“ АД е най-големият производител на козметика в България с повече от 40 години опит и традиции. Продуктовото ни портфолио се състои от над 1000 артикулa в различни продуктови групи – грижа за кожата, за косата, за зъбите, детска и мъжка козметика, дезинфектанти, боя за коса и слънцезащитни продукти. Марките на Рубелла са добре познати на пазара с високото си качество и атрактивните си цени, което им позволява успешно да се конкурират с останалите международни марки. Сред тях се открояват Дева, Дентал, Топ Тен, Кря Кря, Каро и др.

Като отговорна и съвременна козметична компания, Рубелла е сертфицирана по различни международни стандарти, сред които стандартът за качество ISO 9001, международните стандартни за опазване на околната среда и за безопасни условия на труд, както и за добри производствени практики.

Над 85% от продукцията на компанията се изнася за над 55 държави по света – под частни и собствени марки. Част от страните са Англия, Испания, Франция, Холандия, Испания, Южна Африка и др.

За повече информация за компания „РУБЕЛЛА БЮТИ“ АД, може да посетите сайта https://rubella.eu/

-„Фондация „Пазител на традицията-Пазителите“ изказва най-дълбока благодарност на компания „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД, която подкрепи финансово тазгодишното издание на Националния конкурс за детска рисунка и литературна творба „Рецептите на баба“.

Благодарим на „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД за дарението и най-вече за жеста, чрез който показа, че една водеща българска компания може да бъде ключов двигател в процеса на промяната към едно по-добро разбиране на значението и важността на съхраняването на българските традиции в областта на фолклора, кулинарията и културата.

Основното послание на компания „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД, въведено през 2015 г. – „От нашето семейство за вашето семейство“ с ясно заявена концепция, в чиято основа са семейните ценности, напълно отговаря на ценностите, които споделя Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ – идентичност, принадлежност, съпричастност и обединение на българския народ.

„Димитър Маджаров-2“ ЕООД е с 30-годишна история на българския пазар, като утвърден производител на висококачествени традиционни за българската трапеза продукти. Основана от г-н Димитър Маджаров, компанията запазва семейните ценности и до днес, обвързвайки ги и с качествата на своите продукти.

Създадена през 1991 г. като търговска марка за хранителни продукти, фирмата стартира собствено производство на колбаси през 1994г. Пет години по-късно, през 1999г., бели саламурени сирена и кашкавали с марката „Димитър Маджаров“ тръгват към клиентите от първата мандра. Традиционни технологии и постоянно качество са основните принципи, върху които стъпва успешното развитие на „Димитър Маджаров” през годините. Компанията притежава две водещи производствени предприятия млекопреработвателно в гр. Стамболийски с дневен капацитет до 80 тона свежо мляко и месопреработвателно в Пловдив с капацитет от 30 тона свежо месо дневно.

Ключово звено и в двете производства е осъществяването на стриктен контрол върху входящата суровина. Нейното окачествяване се извърша още при приема на база специфични показатели. Продуктовото портфолио на фирма „Димитър Маджаров-2“ ЕООД включва повече от 150 млечни и месни артикули, като водещ принцип в тяхното производство е стриктното спазване на технологичните и хигиенните изисквания. Топ продукт на компанията сред колбасите е сух колбас „Бургас“, приготвян по непроменена рецепта вече повече от 20 години, от охладено месо с традиционни подправки за първокачествен вкус. През 2007 г. брандът е първият, който въвежда на пазара луканка с калибър Ф70 за деликатесни щандове и витрини. По- големият диаметър на луканка Ф70 изиска 60 дни прецизен процес на зреене и сушене на продукта, което му придава по-богат и плътен вкус. Освен сурово сушените в портфолиото от месни продукти се включват всички видове колбаси – малотрайни, трайни варено- пушени, варено-пушени деликатеси.

В края на 2005г. във фирмата са въведени Добрите производствени практики (GMP), през 2006 г. е утвърдена системата НАССР за контрол на критичните точки в производството, през 2008 г. е внедрена системата за управление на качеството по международния стандарт ISO 9001:2008. От 2011г. Компанията е сертифицирана по международния стандарт за храни – IFS – International Food Standard. Компанията е член на Сдружението на традиционните сурово сушени месни продукти от самото му създаване през 2009г., а през 2012 г. Димитър Маджаров е избран за негов председател. Сдружението успешно регистрира четири традиционни месни продукта за територията на ЕС – Роле “Трапезица”, кайсерован врат “Тракия”, филе “Елена” и луканка “Панагюрска”. “Димитър Маджаров – 2” ЕООД е производител на всички видове храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ), които са защитени и сертифицирани на територията на Европейската общност.

През 2015 година компанията инвестира в още един емблематичен български продукт,  като стартира изцяло ново производство на българско кисело мляко. В маслености 0,1%, 2%, 3,6% и 4,5% се предлага краве кисело мляко, а освен него и козе кисело мляко с масленост 3%, овче кисело мляко с масленост 6,5% и биволско мляко със 7% масленост.

Брандът е първият с гама бели саламурени сирена и кашкавали от четири вида млека – краве, овче, козе и биволско. Асортиментът се допълва от традиционните катъци, крем сирена, свежи сирена, нискокалорични продукти, произведени от полумаслено мляко.

Кампанията навлиза и в сегмента на биомлечните продукти, предлагайки кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, сметана и катък от сертифицирано биопроизводство. В тях се влага българско био мляко от контролирани ферми, където животните се хранят на свободна паша поне 9 месеца годишно в екологично чисти райони. Всички биохимични и микробиологични процеси в млечните биопродукти с бранда „Маджаров“ протичат естествено, без използването на ускоряващи агенти, което гарантира допълнително тяхната чистота и качество. През 2019г. се поставя началото и на чисто нова продуктова серия – функционални млечни продукти със здравни ползи за стомашно-чревния тракт и имунната функция. Създава се кисело мляко My BifiPro.

Продукт, който съчетава естествените ползи от традиционното кисело мляко с най- добре документираните два пробиотични щама в света. Това са BB-12 и LGG, които като регистрирани търговски марки са собственост на Chr. Hansen. И тъй като храносмилателното здраве е ключ към цялостното здраве, към добрите бактерии в My BifiPro са добавени витамини D3 и B12 за естествена подкрепа на имунната система. През 2020г. на пазара навлиза серията“Качествен живот“ – натурална селекция колбаси, създадени единствено от свежо месо, прясно смлени подправки, без популярните консерванти, само с жива закваска, съдържаща добрата бактерия Lactobacillus plantarum GLP3.

Продуктите с марка „Димитър Маджаров“ се радват на добър прием и на международните пазари в страни, като Германия, Белгия, Холандия, Великобритания, Франция, Полша, Испания, Италия, САЩ, Ливан, Кувейт, Саудитска Арабия, Нова Зеландия и др. От години компанията успешно представя порфолиото си и на големите световни изложения за храни – Anuga в Германия, SIAL във Франция, Gulfood в Дубай, където отчита подчертан интерес към автентичните вкусови качества на млечните си продукти.

От своето създаване марката “Димитър Маджаров” се налага като гаранция за висококачествени храни, с отличен автентичен вкус на месните и млечните продукти, които в годините компанията е отличена с над петнадесет награди за качество от различни изложения. За клиентското доверие в бранда ежедневно работят повече от 300 души, заети и в двете производства.

За още информация за компания „Димитър Маджаров, може да посетите сайта https://www.madjarov.bg/

Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ изказва своята благодарност за финансовата подкрепа на Индийско-българска бизнес камара и ангажираността им към нашата мисия за запазване на традициите в България.

Индийско-българска бизнес камара е организация с нестопанска цел, основана през 2015 г. която съдейства за развитието на икономическите отношения между България и Индия в областта на промишлеността, технологиите, селското стопанство, професионалното сътрудничество и други дейности, като подпомага индийските бизнес интереси в България, както и българските интереси в Индия.

Камарата подкрепя търговското развитие на членовете си и съдейства за нови инвестиции и от двете страни, като поддържа добри взаимоотношения с Българското и Индийското правителство и техните съответни посолства, както и с търговски камари и бизнес организации в България и Индия.

За повече информация за Индийско-българската бизнес камара, моля посетете http://www.ibbc.bg/about-ibbc/

– Фондация „Пазител на традицията-Пазителите“ изказва своята сърдечна благодарност на Бонбонена фабрика АЛПИ, която подкрепи финансово тазгодишното издание на Националния конкурс за детска рисунка и литературна творба „Рецептите на баба“. Дарението е принос към каузата на Фондацията за опазването и популяризирането на българските традиции, фолклор и кулинария.

Бонбонена фабрика АЛПИ е създадена през 1995 година и е водеща българска компания в производството на бонбони. От октомври 2001г. фабриката разполага с нова собствена сграда със застроена площ от 5300кв.м.

Основната цел на компанията е внедряването на най-новите постижения на българската наука в производствения процес и използването на материали от ново поколение.

АЛПИ е иновативна и гъвкава компания. Заводът работи по свои уникални технологии, разработени в тясно сътрудничество със специалисти от Университета по хранителни технологии, гр.Пловдив, катедра „Захар и захарни изделия“, начело с проф. Хаджикинов.

Продуктовият асортимент включва повече от 30 артикула, сред които са: карамелажни и дъвчащи бонбони, зърнени бонбони КРИС КРИС, билкови бонбони с ментол и евкалипт, както и серия от функционални продукти, в областта на нутрикозметиката.

Продуктите на АЛПИ са представени на много изложения за иновации, за интелектуална собственост, търговски изложения и панаири по целия свят. Те са известни с традиционното си високо качество, което се доказва от множеството награди и отличия, получени в много национални и международни изложби и панаири – златни медали на Международен панаир Пловдив -1997,2002, 2005 и 2007 г., златни медали на изложенията „East-West Euro Intellect“ в Дубай, Обединени арабски емирства,“Най-добри стоки и услуги на руския пазар“, „ARHIMED-2001 „в Москва (Русия), както и GRAND PRIZ на посетителите в най-голямото изложение за интелектуална собственост „Inpex XVІІІ“, Питсбърг (САЩ), а още и Токио, Брюксел и др. През 2006 г. на изложението SIAL Париж, функционалният продукт SLIMBO попадна в класацията ТОП 200 на Световните иновации.

Производството на функционални храни е настоящето и бъдещето на компанията, за да предостави на своите потребители не само висококачествен вкусен продукт, но и такъв, който носи допълнителен ефект, свързан със здравето и красотата на човека.

За повече информация за Бонбонена фабрика АЛПИ, моля посетете сайта на компанията https://alpi.bg/

 

 

Нашите сърдечни благодарности изказваме и на фирма „Васко – 13“ ЕООД, която всеотдайно се включи и спомогна за успешното провеждане на Националния конкурс за рисунка и литературна творба „Рецептите на баба“ и показа своята съпричастност към каузата за съхраняване и възраждане на българщината.

 

Поради сложната епидемиологична обстановка церемония по награждаването няма да се състои. Изпращането на грамоти за всички участници и награди за отличените ще се осъществи по поща и куриер.

За всички въпроси, свързани с Националния конкурс за детска рисунка и литературна творба „Рецептите на баба“, моля обръщайте се към Фейсбук страницата „Рецептите на баба“ https://www.facebook.com/receptitenabababg

С пожелание за благодат и благоденствие на всеки един от вас!

П.П.

Огромна благодарност на екипа, всички приятели и съмъшленици които съдействат и обработват информацията от конкурса.

VASKO.

 

Posted in Блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *