Рецептите на баба 2022 – старт

Здравейте приятели,

С радост и ентусиазъм Ви съобщавам, че за поредна година утре стартира Националният конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема „Рецептите на баба“, организиран ежегодно от нас – Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“, приемник на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7.

Уникален по рода си и ангажиращ вниманието на хиляди деца, родители и педагози от цялата страна и извън пределите на България, конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката и се провежда с подкрепата на Националния дворец на децата, за което изказваме искрените си благодарности.

За 2022 г. се предвижда събирането на творбите за конкурса „Рецептите на баба“ да започне на 15 януари 2022 г. За творби, изпратени по пощата, ще важи пощенското клеймо на пратката. Конкурсът стартира с публикуването на обява и покана за участие на сайта на Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ https://pazitelnatradiciite.com/ и на страницата на конкурса във Фейсбук – „Рецептите на баба” https://www.facebook.com/receptitenabababg .

Фондация „Пазител на традицията – Пазителите” има за основна цел да работи за съхраняването на традициите на българските занаяти чрез изкуството в различните му аспекти, както и за съхраняването на българското наследство и духовния потенциал на нацията.  Сред инициативите на Фондацията е Националната инициатива „Пазител на традициите“, която също се провежда ежегодно и през тази година очакваме отново вашите предложения.

Конкурсът е утвърдено и признато от обществеността събитие, привлича многобройни участници и се радва на много добро медийно отразяване. В миналогодишното издание на конкурса участваха 1774 български дечица от всички 28 области на България, които изпратиха своето превъплъщение на тема съхраняване на българските кулинарни традиции, родова памет и семеен уют.

С конкурса се цели утвърждаване на приемствеността в семейните традиции. Рисувайки на позната тема – ежедневния домашен бит, празничната обредност и свързаните с нея семейни ритуали, предавани от стари на млади, децата опознават народопсихологията на българина. Събужда се интереса им към начините на приготвяне на здравословна храна.

За участие в конкурса се допускат деца на възраст до 14 години включително. Няма ограничения в броя на изпратените творби от едно дете. Рисунките са с размер 35 х 50 см. Децата са разпределени в 3 възрастови групи – до 7 години, от 8 до 10 години и от 11 до 14 години. Няма такса за участие. През настоящата година конкурсът ще се проведе в три направления – за детска рисунка, за литературна творба и за автентична регионална рецепта, отговарящи на поставената тема: „Рецептите на баба”. Творбите за участие следва да се изпращат по пощата или чрез куриерска фирма до адрес: с. Бяла Река 4285, община Първомай, област Пловдив, ул. „5-та“ № 25 – VASKO (Пеньо Иванов).

Крайният срок за  изпращане на творбите е 27 март 2022 г.

След събирането на творбите следва оценка от жури и обявяване на резултатите не по-късно от 30 април 2022 г., след което изпращане във възможно най-кратки срокове по куриер или по поща на грамоти за всички участници и на награди за отличените участници.

Реглементът и всичко необходимо за участие в конкурса могат да бъдат намерени на нашата интернет страницата https://pazitelnatradiciite.com/ и на страницата на конкурса във Фейсбук – „Рецептите на баба” https://www.facebook.com/receptitenabababg .

Любовта към българските кулинарни традиции, която да бъде възпитана у децата, остава наша основна мисия, на която посвещаваме цялата си енергия и внимание.

За всяка допълнителна информация, от която се нуждаете, сме винаги на разположение на телефон +359-878477469 или на e-mail: pazitelite11@gmail.com

VASKO – Пеньо Иванов

Управител на Фондация „Пазител на Традицията – Пазителите“

Reglament-Receptite_na_baba_2

022-1 Blanka_za_recepti pdf

Blanka_za_recepti exl

Declaracia_Lichni_Danni-2022 

Posted in Блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *