„Пъстра трапеза на гости на моя град”

Фондация Пазител на традицията – Пазителите представя:

Първи национален кулинарен фестивал  „Пъстра трапеза на гости на моя град”

Пъстра трапеза на гости на моя град

Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” е единствения по  рода си пътуващ кулинарен форум, който демонстрира разнообразието на българската кухня в  различните региони, като посещава редица населени места.

Фестивалът е с над 80 събития в България и е гостувал на редица партньорски  събития в София, Велико Търново, Кюстендил, Джулюница, Поморие, Хисаря, Сливен,  Благоевград, Нова Загора и много други, като навсякъде “Пъстра трапеза на гости на моя град”  се е превръщала в уникален празник.

От създаването си през 2008-та година фестивалът се наложи като събитие с оригинален и  изключително интересен за широк кръг от хора характер. Целта е да се представи богатото  културно наследство на България, като привлече интереса на гостите към разнообразието на  регионалната кухня, традиционните занаяти и фолклорното ни богатството.

Пъстра трапеза на гости на моя град

Фестивалът дава възможност на присъстващите да се докоснат до живите традиции, да  сътворят различни предмети заедно с майсторите и да опитат вкусни традиционни гозби.

Гости на фестивалите са били, освен професионалните готвачи и младите им наследници от  местни училища и гимназии, но също така и много известни личности, които са демонстрирали  своите умения в кулинарното изкуство. Част от от нашите изтъкнати гости са Пейо Филипов, Иван  Кристофф, Стефка Берова, Катя Близнакова, Стефан Илчев, Багатур, кметове на градове и на райони в София.

На всяко издание на фестивала майсторството си демонстрират и едни от най-добрите  занаятчии и фолклорни изпълнители в страната, мнозина от тях – носители на наградата  “Пазител на традициите”.

Пъстра трапеза на гости на моя град

Протичане на събитието

Фестивалът „Пъстра трапеза на гости на моя град” по традиция се провежда в рамките на един  ден, като в някои градове е гостувал и в два поредни дни. Той е с начален час около 10:00 часа  и продължителност до 15:00 – 16:00 часа. Програмата включва кулинарна изложба на  регионални ястия, приготвени от хора от региона и донесени на празника. Подреждане и  оценяване от жури на ястия на участници в кулинарната изложба на традиционни ястия.  Фолклорна програма на сцената на фестивала с представяне на автентичен фолклор от  самодейни и професионални състави, демонстрации на занаяти с възможност за участие на  гостите в тях – Чаршия на занаятите, забавления за децата, които рисуват на детския пленер. В  края на фестивала журито връчва награди за най-оригинална рецепта, вкус, визия на щанд и т.н.  Професионална кухня на която се провежда състезание за млади готвачи от професионалните  гимназии, представят се професионални готвачи и кулинари. “Тавичката на шефа” е атрактивно  съоръжение в което могат да се приготвят около 1900 порции за гостите на празника.

Пъстра трапеза на гости на моя град

Конкретните модули на събитието са:

  • „Тавичка на шефа” – изключително атрактивна демонстрация, привличаща многобройна публика – готвене на ястие по традиционна българска рецепта, на жив огън, под ръководството на шеф Пеньо Иванов, като в “тавичката” могат да се приготвят различни ястия.
  • демонстративно готвене от професионални готвачи. Тук могат да вземат участие представители на местния ресторантьорски и туристически бизнес;
  • отборно състезание на между млади бъдещи готвачи от професионални гимназии или други обучителни организации от общината;
  • кулинарна изложба-конкурс на местни традиционни ястия, представени от жители на региона – предвиждат се шест предметни награди за автентична рецепта, вкус, визия, оригиналност, десерт и общо представяне;
  • фолклорна програма от читалищни самодейци и творчески колективи, гостуващи професионални изпълнители;
  • демонстрации по изработване на предмети за бита и сувенири от майстори на народни занаяти; ● пленер и изложба на детски рисунки на тема „Рецептите на баба”;
  • шеговити състезания по надяждане: “Кой изяде боба?“, “Кой изяде кисело мляко” и др.

Пъстра трапеза на гости на моя град

С уникалния си формат на провеждане празника се осъществява тесен контакт с  местните общности чрез активното им участие в популяризирането на характерни за региона  сезонни, празнично-обредни и ежедневни ястия. Привлича градския човек към по-широкото им  използване за семейната трапеза като предпоставка за здравословно и пълноценно хранене.  Това става с публични демонстрации за приготвяне на традиционни гозби и възможността всеки  от публиката да ги опита.

Тук бизнесът, земеделските производители, занаятчиите и местните културни институции си  подават ръка за реализиране на общ, атрактивен за туризма, културен продукт. Фестивалът дава сцена за творческа изява на местни самодейни състави и индивидуални  изпълнители, като осигурява възможност за задоволяване потребността от практикуване и  развитие на съществуващи и възраждане на забравени традиции. Осъществява връзката между  поколенията и различните социални групи.

Пъстра трапеза на гости на моя град

Събитията по провеждане на фестивала представляват интерес и са широко отразявани в  медиите – регионални и национални. Предавания за него са правили ефирните програми на  БНТ и БНР, както и регионалните центрове за радио и телевизия. Статии и публикации има в  интернет, регионалните и национални ежедневници, тематични списания за хоби и туризъм,  кулинария, селско стопанство и др.

Подробна информация за историята на фестивала и населените места, на които е гостувал  могат да се видят на неговия сайт www.culinaryfestival-bg.com, на сайта на Асоциацията www. ariz7. и във фен-страниците във фейсбук: http://www.facebook.com/pustra.trapeza http://www.facebook.com/pustratrapezapage

Видеозаписи на проведени събития:

https://www.youtube.com/c/PustraTrapeza/videos

Posted in Блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *