Пазител на традицията – 2023. 22.09.2023.

Честит празник България.
Всеки българин е Пазител на традициите!
НОСИТЕЛИТЕ НА ПРИЗА „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ“ ЗА 2023 Г. ВЕЧЕ СА ИЗВЕСТНИ
Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ има честта да съобщи имената на носителите на приза „Пазител на традициите“ за 2023 г. – победители в това благородно състезание на достойни български творци.
Вече са известни избраните от журито и получилите най-много гласове на публиката в 7-те категории на Националната инициатива, провеждана от 2010 г. насам, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи.
Всички тазгодишни участници са своего рода живата памет на българите и допринасят по свой уникален начин за възраждането на любовта и познанието за богатата душевност на българския народ през вековете. Всички те заслужават огромна благодарност и признание за това, че са Носители и Пазители на традицията в областта на народния бит и култура, формирани в течение на хилядолетия.
Журито, което се състои от миналогодишни носители на приза „Пазител на традициите“, имаше нелеката задача да отличи само някои от силните номинации за тази година на заслужили и талантливи българи. Задачата не бе лека, защото всеки от предложените заслужаваше да получи признание. Ето защо, Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ взе решение през следващите години автоматично да номинира творци, не получили приза през предходните години.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.796584035321368&type=3
Националната инициатива „Пазител на традициите“ цели да отдаде дължимите почит и признателност на хората, избрали да посветят живота си на това да съхранят и предадат напред българските традиции, занаяти и култура. За тази цел, очакваме да сте активни и да ни изпращате вашите предложения за достойни за приза българи, които да бъдат отличени през следващите години.
Ето и носителите на приза за 2023 г.:
Категория „Фолклор“: Ваня Вакари – награда на журито и Читалище „Просвета – 1908“, с. Баня, Разлог – награда на публиката
Категория „Занаяти“: Ангел Минчев – награда на журито и Димитър Иванов – награда на публиката
Категория „Изобразително изкуство“: Венцислава Великова – награда на журито
и Костадин Хаджиев – награда на публиката
Категория „Кулинария“: Елисавета Белчева – награда на журито и Цветан Димитров – награда на публиката
Категория „Личност“: Дарина Арнаудова-Горчакова – награда на журито и Веска Жегова – награда на публиката
Категория „Организация“: Професионална гимназия по каменообработване, с. Кунино – награда на журито и Исторически музей, гр. Разлог – награда на публиката
Категория „Населено място“: Лясковец – награда на журито и с. Бачево – награда на публиката
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.796584035321368&type=3
Всеки българин е Пазител на традициите!
VASKO – Пеньо Иванов
Управител на Фондация „Пазител на Традицията – Пазителите“
Posted in Блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *