Календар 2024 “Пазител на традицията”,

Календар за 2024

Представяне на националната инициатива “Пазител на традицията”, организирана от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“

Националната инициатива „Пазител на традициите“ популяризира традиционните български обичаи. Създадена през 2009 г., инициативата цели да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.

“Пазител на Традициите” е единствена по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на българските бит, култура и обичаи, изкуство, занаяти и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в съвремието ни.

Информация за националната инициатива “Пазител на традицията” може да бъде намерена на интернет страницата на инициативата https://pazitelnatradiciite.com/

Протичане на инициативата:

Календар за 2024 г:

до 30 април 2024 г. –

Краен срок за подаване на предложения за номинации за „Пазител на традициите” 2024.

Пристигналите след тази дата предложения ще бъдат разглеждани следващата (2025) година. Предложенията се приемат на e-mail: pazitelite11@gmail.com или чрез съобщение към Фейсбук страницата на инициативата https://www.facebook.com/groups/pazitelnatradiciite

 

Гласуването в категориите ще стартира на

От 10 юни 2024 г. до 19 август в страницата на „Пазител на традициите“ Фейсбук за победител на публиката.

От 01 септември до 15 септември

Гласуване на жури Пазители на традициите.

Финал за 2024та година на „Пазител на традициите“ на

19 октомври 2024 г.

Обявяване на резултати до

30 октомври 2024 г.

Всеки може да гласува в страницата ни във Фейсбук за своя фаворит в съответната категория. https://www.facebook.com/groups/pazitelnatradiciite.

За номинацията събрала най – много гласове в онлайн гласуването се присъжда грамота за “Пазител на традицията” награда на публиката.

Крайните победители във всяка категория се избират от журито Пазител на традициите

Журито се състои от носители на наградата през изминалите години.

Номинации:

Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското фолклорно наследство. Също така могат да се пращат връзки към филмчета в youtube, снимков материал, статии и интервюта, които да докажат заслугата на съответния номиниран.

Номинирането става в 7 категории:

– Занаяти – за да номинирате някого в категория „Занаяти” е необходимо да ни изпратите негова снимка, имената му и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото творчество и /или преподавателска дейност, която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от вас личност или организация и да станат съпричастни към Вашата идея.

– Художествено и приложно изкуство – за да номинирате художници, скулптори, иконописци, реставратори, преподаватели и др. в категория „Изкуство”, е необходимо да ни изпратите снимка и имена, както и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото максимално повече информация относно неговото/нейното творчество, дейност, снимки с техни произведения, информация за изложби и призове (ако има такива), която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от Вас личност и да станат съпричастни към номинацията.

– Фолклор – В категория „Фолклор” можете да номинирате индивидуални фолклорни изпълнители и/или преподаватели – певци и инструменталисти, танцьори, хореографи, диригенти, разказвачи, и др. За да направите номинация в тази категория, моля да ни изпратите снимка на номинирания, подробно описание на дейността му, копия или връзки към статии свързани с изявите му, информация за награди, връзки към видеоклипове и всякаква друга информация, удостоверяваща наличността на белезите на Пазител на традициите, които ние след обработка, ще прикачим към номинацията – така повече хора ще се докоснат до творчеството му и ще могат да го подкрепят в номинацията.

– Кулинария – В категория „Кулинария” могат да бъдат номинирани кулинари, изследвали и запазили традиционни ястия, развиващи традиционната българска кухня кулинари; ресторантьори, популяризиращи традиционната българска кухня, както и новатори в представянето на традиционни рецепти. Очакваме Вашите номинации, придружени със снимка на номинирания, неговите имена и всякаква друга информация, която показва причината за избирането му за Пазител на кулинарните традиции.

– Личност – в тази категория могат да се номинират личности, които със своята работа са допринесли за развитието, популяризирането и съхраняването на българските традиции през времето. Това може да бъдат преподаватели, фолклористи, писатели, организатори, администратори, композитори, хореографи, журналисти, водещи, дипломати – личности, които са допринесли за това повече хора да научат и заобичат традиционните български обичаи, музика, история или дух. Номинациите се правят чрез снимка и имената на номинирания, заедно с всякаква информация относно неговата/нейната работа и постижения в тази сфера.

– Организация – номинирани могат да бъдат организации, свързани с опазването, разпространението, развитието и популяризирането на българския фолклор, бит, история и традиции, като НПО организации, продуцентски къщи, медии, музеи, издателства, библиотеки, ансамбли, хорови състави, сдружения на изпълнители, и др. Очакваме от Вас номинациите да бъдат подкрепени със снимки и точно наименование на организациите, както и основания за тяхното номиниране.

– Селище – Пазител на традициите – В тази категория може да номинирате всяко населено място или местност в което националното наследство се съхранява и показва по най-добрия начин. За да номинирате селище, моля да ни изпратите фотографии от там, както и по–пълна информация за инициативите, които са спомогнали за опазването на фолклорното ни богатство, традиции, бит и култура. Моля, изпратете връзки към галерии със снимки от провежданите събития (ако има такива), към филмчета, репортажи и статии, удостоверяващи достоверността на информацията. Може да подкрепите Вашата номинация с вдъхновяващи разкази, притчи, стихове, песни и др. художествени произведения написани за мястото, което номинирате. След обработка, ще публикуваме част от тази информация към номинацията, за да стане достъпна за по–голям брой хора и да им дадем възможността да гласуват за Вашата номинация.

За номинираните участници, които са избрани от Публиката – получават грамота за ‘Пазител на традициите’ за 2024  година

За номинираните участници, които са избрани от Журито – получават статуетка и грамота за ‘Пазител на традициите’ за 2024  година

Всички участици, които не са избрани в изданията на годишните номинации, биват предлагани в следващи издания на инициативата.

Изпращането на грамоти и статуетки е по куриер за сметка на получателя. В случай че пратката не се приеме, остава в архив на ‘Пазител на традицията’

Posted in Блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *