Избират българското селище-пазител на традициите

0accd30da655bf3922b588d952d98b07Кой е българският град или селище, съхранил и предал най-добре българските традиции и културно наследство? Отговорът на този въпрос ще даде Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 с помощта на всеки българин. През 2013 г. А.Р.И.З.-7 ще връчи за четвърти пореден път престижните награди „Пазител на традициите” – единствените у нас отличия за личности и организации, работещи за съхраняването и развитието на традициите в областта на занаятите, фолклора, кулинарията и изкуството. През годините лауреати на престижните отличия са били редица прочути българи, сред които Валя Балканска, Нешка Робева, Ставри Калинов, Надежда Кутева, Кеазим Исинов и много други.
Общо категориите през 2013 г. са седем: „Занаяти”, „Изобразително изкуство”, „Фолклор”, „Кулинария”, „Личност на годината”, „Организация на годината” и „Селище-пазител на традициите”. В първите четири категории номинатите са разделени на две групи – „млади” – до 35 години, и „големи”.
Valya BalkanskaНоминациите могат да се правят от хора или организации, които трябва да мотивират предложението си, изпращайки го на имейл nominati@pazitelnatradiciite.com или чрез съобщение към Фейсбук страницата на инициативата (https://www.facebook.com/pazitelnatradiciite) до 1 юни 2013 г. Пристигналите след тази дата предложения ще бъдат разглеждани следващата (2014) година. Пълните условия и критерии могат да се намерят на сайта на кампанията – www.pazitelnatradiciite.com.
След този срок предложенията ще бъдат обработени от журито на наградите, съставено от предишни носители на призовете и личности с утвърден авторитет в обществото и на 8 юни ще бъдат обявени номинатите в съответните категории. Гласуването ще тече онлайн на сайта на кампанията от 8 юни до 22 октомври 2013 г., като за целта всеки гласуващ трябва да посочи своите имена, телефон и имейл за обратна връзка.
След края на гласуването на публиката, журито ще избере победителя във всяка категория. Имената на призьорите ще бъдат обявени на церемония на 11 ноември 2013. По време на награждаването ще бъдат изтеглени и имената на петима от гласувалите от публиката, които ще спечелят награди – уикенди за двама, осигурени от партньорите на инициативата.
И през 2013 г. в рамките на кампанията ще се проведе едноименният фотоконкурс „Пазител на традициите” за снимки, запечатали красотата на българските традиции. Във фотоконкурса може да се участва с една до пет авторски снимки, като предложенията се изпращат на contest@pazitelnatradiciite.com до 12 август. Гласуването за одобрените фотографии ще се проведе онлайн между 19 август и 19 октомври на страницата на „Пазител на традициите” във Фейсбук, а на 20 октомври ще бъдат обявени победителите.
„Пазител на традициите” се провежда с подкрепата на кмета на гр. София Йорданка Фандъкова, вицепрезидента Маргарита Попова, Българската туристическа камара, представителството на ЮНЕСКО за България и редица неправителствени организации, партньори и медии.

ВСЕКИ БЪЛГАРИН Е ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ. НЕКА ГО ДОКАЖЕМ ЗАЕДНО!

Posted in Блог and tagged , , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *