Номинации Занаятчии 2010 г.

Иван Нешев Длъгнев – 2010 г.

Иван Длъгнев е майстор-грънчар от Троян. Роден е на 6 август 1940 г. Занимава се над 30 години със занаята. Бил е преподавател в СХУПИ – Троян. Изработва изделия с традиционни и съвременни форми и украса.

Контакти: с. Калейца, обл. Ловешка област, GSM 0889722746

Христо Топчиев – 2010 г.

Христо Топчиев е майстор – гайдар и гайдаджия от Смолян. Изработва красиви чанти за гайди, като за украсата им използва старинни мотиви и нови авторски решения. Негови гайди има в Родопите, из цяла България, както и в различни страни на Европа и в Америка. Докато са в ателието му, посетителите могат да се учат да свирят на пискун или да се опитат да надуят меха на гайдата. Чантите му за гайди са оценени по художествените си достойнства навсякъде. За една чанта отиват много мъниста, изплитани за близо месец. Костените плочки се обработват предварително по специална технология, за да не се напукат при пирографирането. Мотивите върху тях са старинни знаци “против зло”.

Контакти: Смолян, кв. Райково

Минчо Минчев – 2010 г.

Минчо Минчев е занаятчия от с. Могилица. Започва да се занимава със занаята още от 10-годишен, като помагал на дядо си и баща си. Сега от своя страна учи сина си и двама внука. Прави заструзи, бъклици, бурета, бурилки, каци. Майстор е на дървени тавани – слънца.

Петър Лазаров

Или Петьо Гайдата – онзи майстор от етнографския комплекс, който всички помнят. Той от няколко години живее и работи в Златоград в Родопите. Инак е от Шабла, бил е гимнастик, по-късно се влюбва в дърворезбата, а след това – и в гайдите. Един от най-излъчващите и харизматични майстори на Стария Добрич.

Posted in Пазител на Традициите 2010 and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *