Номинации Художници 2010 г.

Даниела Данова– художник графика и живопис – Даниела интерпретира народни обичаи, кукерски хора, фолклорни празници – с постоянни експозиции в Тунис, Париж, Брлин.
Родена в София1963 с мастерска степен от Националната Академия за Изящни изкуства – София, учила е още и в Рим. Своето вдъхновение е търсила на места като Мексоко, Тунис, Гърция. Обича ренесансовите майстори като Микеланджело, Ботичели и Леонардо.

Надежда Кутева – дъщеря на Филип Кутев, е добре познат художник със солидна творческа биография.

Работи в областта на камерната живопис – натюрморт, пейзаж, фигурална композиция, от няколко десетилетия изследва – по своему – нашето фолклорно наследство и създава поредица от цикли, пресъздаващи българските обичаи, обреди и др. Носител е на наградите “Златю Бояджиев” (1985), “Владимир Димитров-Майстора” (1990), Награда за участие в І-во международно квардинале “Митовете и легендите на моя народ (2004) и др.

Сули Сеферов Сюлейман Сеферов – /Самуил Сеферов/Роден на 8 декември 1943 година в София. Родителите му са кореняци софиянци.

Завършил Художествена Академия в София през 1069 година, в класа на проф. Ил. Петров, специаилност живопис. Участвл във всички общи Национални изложби и в много български предтавяния в чужбина: Канада, Сащ, Гърция, Кувейт, Франция, Мексико, Полша, Швейцария, Япония, Англия, Югославия, Германия и други страни. Негови творби са притежание на Националната Худижесрвена галерия, Софийска градска художествена галерия, Пушкинския музей в Москва, галерия “Лудвиг” в Кьома и почти всички галерии в България и много частни сбирки в страната и чужбина. НосителнамногоБългарски и чуждинагради и отличия.

Любен Пашкулски – завършил Художествена Академия при проф. Александър Поплилов.

Още като студент започва да прави карикатури за вестници и списания, както и илюстрации за книги. След като се дипломира се съсредоточава върху стенопис, мозайка и керамика, печели много конкурси. Отличен е с медала “Св. св. Кирил и Методий” за постижения в областта на българското изкуството през ХХ в. През 1981 г. е приет за член на Съюза на Българските Художници и в Международната Асоциация за Пластични Изкуства. В последните години авторът работи в областта на графиката и акварела. Любен Пашкулски е познат и извън пределите на страната от изложбите си 1989 – Хага, Холандия, ,1990–Университета “Лийдс”– Великобритания, 1991 – Лисабон, Португалия,1992 – Канзас Сити – САЩ, 1993 – Белгия,1996 – Брюксел , 1997 – Канзас Сити / САЩ/ и т.н.

Posted in Пазител на Традициите 2010 and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *