Номинации Фолклор 2010 г.

Ангел Добрев

Преподавател и във Факултета по начална и предучилищна педагогика при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тук преподава гъдулка, съпровод, камерна музика и дирижира представителния студентски фолклорен оркестър. Оценявайки личните му заслуги и талант, ръководството на факултета възлага на Ангел Добрев задача да ръководи фолклорната специалност. В момента той работи и върху докторската си работа, озаглавена „Народният оркестър” – съвременни аспекти на развитие”.

Oт педагогическия му опит са се възползвали любители на българската народна музика от Австралия, Япония, САЩ, Гърция, Германия, Белгия и др. Подготвил е десетки деца за влизане в специализираните училища по фолклор. Участник в редица семинари, както в България, така и в чужбина. Автор на публикации в печата, свързани с проблемите на българския фолклор. Съставител и издател на сборници с народни песни от родния край и сборници с пиеси за различни състави. Автор на три диска с авторска музика. Член е на Съюза на българските композитори и на неговия Управителен съвет.

Светла Караджова

Дъщерята на Надка Караджова и нейна достойна последователка е родена в столицата на България – София. Израстнала сред артистите на ансамбъл “Филип Кутев” и под влиянието на светвноизвестната си майка, тя от ранни ученически години започва да гради своята певческа кариера. Завършва Музикалната академия в Пловдив, със специалност Музикален фолклор и от 1979 г. е певица, а по-късно втори диригент на ансамбъл “Филип Кутев”. От 1991 г. е диригент и на КВАРТЕТ “СЛАВЕЙ”. Kато соло певица участва в хор “Мистерия на българските гласове”, хор “Големите гласове на България” и е създател и основоположник на много други хорове и вокални формации. От 1994 г. тя е и преподавател по народно пеене в СУ “Климент Охритски”. Нейният магически глас е звучал в над 17 албума и много видеоклипа и филми.

Ради Радев

Хореограф на Шопския ансамбъл гр Елин Пелин

През 1967г. Ради Радев създава танцов състав към наскоро сформирания от Георги Бояджиев “шопски ансамбъл” при ОНС- София. С упорит труд, и голямо умение и опит като организатор и хореограф, за няколко години Радев извежда Шопския ансамбъл до най- високите върхове на самодейното танцово и музикално изкуство. Ансамбълът израства като първокласен самодеен колектив, печели много първи награди в най- отговорни състезания и фестивали в България и чужбина. Ето някои от тях:

Голямата награда ” Мирабела”, златен медал и купа от гр. Нанси- Франция
Три първи награди “Златната брадва”, “Златно колие” и Наградата на публиката от международен фолклорен фестивал “Закопане”- Полша.
За своята 60- годишна творческа дейност Ради Радев е създал десетки свои авторски танци. Много от тях са отпечатани в изданията “Танцово изкуство” и “Художествена самодейност”. Ето някои от тях:
Шопса сюита: Гровска сюита: На мегдана: Двубой: Жътварки: Лазарки от Софийско: Сюита четворни хора: Мъжки шопски танц: Женски шопски танц: Ах тия шопи: Из друмищата на шоплука: Коледарски танц: Герчо с тамбурата и мн. други.
Ради Радев е и активен общественик. Член е на Върховния читалищен съвет, дългогодишен представител на “секцията за български народни танци”, прецедател на “Секцията на хореографите”.
За тази си изключителна дейност като артист-изпълнител и творец- хореограф Ради Радев е удостоен с десетки дипломи, купи, медали и други награди у нас и чужбина:
Орден”Червено знаме на мира”Орден”Кирил и Методий”-първа степен, Орден “Кирил и Методий”- втора степен Орден от строителни войски за оказана методическа помощ Медал “София- столица на България” ”Златна лира”-Съюз на музикалните и танцови дейци Пет ЗЛАТНИ МЕДАЛА от международни и световни фестивали Шестнадесет ЗЛАТНИ МЕДАЛА от републикански Медал 1300 год. Българска държава А през 1979г. с Указ №800 Държавният съвет на НРБългария удостои Ради Ив. Радев със званието “ЗАСЛУЖИЛ АРТИСТ” на НРБългария за големите му заслуги в областтана хореографията. Удоволствието да гледаш изкуство на този ансамбъл е несравнимо!

Иван Тодоров

Преподавател в Държавното хореографско училище от основаването му до 1964 г., Иван Тодоров обучава първите поколения професионални танцьори, като изгражда уважение към изворите, стремеж към детайлно познаване на спецификата на всяка една област и точна мярка и вкус при интерпретацията.

Иван Тодоров е заемал длъжност като главен художествен ръководител в много други танцови колективи, години наред. Така например: 30 години Ансамбъл „Вратица”, гр. Враца, 15 години ДАНПТ „Загоре” гр. Стара Загора и още много други самодейни колективи, пръснати из цялата страна. Неговият принос в областта на музикалното и танцово изкуство е огромен и неоспорим. Основател е и ръководител на ансамбъла на Строителни войски 1947 година. Танците който е създал са много. Ето някои от тях: „В розовата градина”, „Тракийска младост”, „Джиновски танц”, „Шопска сюита”, „Пиринска импресия”, „Северняшка сюита”, „Общобългарска ръченица”, „Пролетни огньове”, „Момински танц”, „Бригадири”, „Срещи”, „Ралчо и Радойчо”, „Лудетини”, „Пръски от миналото” и др.

Posted in Пазител на Традициите 2010 and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *