Николай Андонов

Nikolai Andonov 3

Николай Андонов е майстор-гайдар и живее във варненското село Приселци. Заедно с баща си Андон е превърнал в дома си в автентична „Къща на занаятите”. Семейството и съпругата му също се занимават със занаяти – Миглена тъче на стан, преде и плете. Галя също умело върти куките и обръчите. Антон изработва цървули, а малката Маги навива масури и свири на гъдулка. Най-възрастният член на семейството пък дядо Андон изработва дървени прибори и съдове.

Николай Андонов е един от малкото изкусни майстори на гайди в страната, а желанието да прави това се появява, още докато е малко момче. Няколко години по-късно вече е професионален музикант.

Днес освен професионалната изработка на гайди, изпълнява поръчки и за тъпани и ули (чанти от ярешка кожа). Казва, че старите гайдари и до днес крият тайните си по изработката на гайдата. Тя задължително се прави изцяло от естествени материали – кожата например е от коза или от яре и преработката й е много трудна. „Баща ми ходи да дере козите и яретата из селото, за да не се напука кожата им, да е цяла, а после ми ги носи. Аз ги пера и ги обработвам със сол. Почиствам ги с нож и пристъпвам към работа. Най-добрите ручила и пискуни пък се правят от дряново дърво, после всичко се връзва със специални връвки“, разкрива част от технологията на майсторлъка си гайдарят.

Един инструмент се изработва горе-долу за около седмица. Само че пробите, за да получи определен звук, му отнемат десетки часове. Николай прави 2 вида гайди – джура (шопска) и родопска гайда. Има доста поръчки и за декоративни музикални инструменти.

Posted in Занаяти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.