Милен Жеков

Milen JekovМилен Жеков е майстор-дърворезбар и мнозина наричат творенията му „Приказки от дърво”. Родов е от Добрич, а първата му среща с дърворезбата е през 90-те години на миналия век, когато отбива военната си служба. „Ротният ми командир капитан Цветанов се занимаваше с това в свободното си време и покрай него се запалих и аз, разказва Милен. – След като се уволних потърсих учител и съдбата ме срещна с Георги Коцев, който и до сега работи в Етнографския комплекс “Стария Добрич”. Всичко, което зная за дърворезбата, дължа на него.”

И още: „Всяко дърво си има характер – цвят, аромат, текстура. Сговорчивите се броят на пръсти – липата, черешата, крушата са предпочитани от мен. До сега нито едно не ми е прошепнало, но мълчаливо позволяват да направиш нещо красиво от тях. Вдъхновение ми носят природата, приказките, притчите, филмите, моите приятели с идеите, които ми подхвърлят … те са героите в тях! Вярвам, че всеки амулет или скулптура чакат Своя си човек, който ще улови посланието и настроението, вложени в тях.”

Жеков казва, че за него изкуството е удоволствие. „Всеки човек, изпод чиито ръце се е родило нещо, познава усещането, за което говоря. А относно това дали се цени в България – да, цени си, дори и в тези трудни за всички ни години. Да вложиш това, което си в това, което правиш и да се почувстваш удовлетворен е наистина приятно усещане! Пожелавам го на всеки!”

Източник: Морски новини

Posted in Занаяти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.