Венцислав Вушев

Vencislav Vushev - vdiasnoВенцислав Вушев е един от хората, които приготвят прочутия еленски бут – при това по технология, запазена от вековете. Заедно със своя приятел и съдружник Георги Георгиев Венци произвежда деликатеса в Еленската махала Харваловци. Деликатесният бут в Харваловци се съизмерва с прошуто ди Парма и хамон серано. Двамата правят еленския бут вече няколко години и са оборудвани с хладилна камера, с помещение за проветрение и сушене на бутовете – всички необходими условия за малко производство на един автентичен деликатес. За тази цел имат собствени животни (в случая те бяха девет прасенца с тирбушонени опашки). И след като приготвят бута по всички правила на играта, го оставят да отлежава 24 до 26 месеца. Така се получава добре узрял сурово сушен колбас, чиито аромати и вкус се концентрират и облагородяват като резултат от въздействието на именно този климат и влажност. Реже се на фини ивици, поставен на стойка и със специален нож.

И така, от този продукт, от любовта към мястото, от желание за връщане към корените, от носталгия по полузабравени вкусове, а и от приятелството между тях двамата, Жоро и Венци стигнали до крайната цел – селски туризъм. Съотношението на труда, на усилието, на времето, вложени в производството на един деликатес към принадената стойност, която носи, очевидно е в полза на деликатеса. Цената, която потребителят е готов да плати за него е многократно по-висока и от друга страна, любопитството води до интерес към мястото на производство на деликатеса.

“Ние се убедихме, че нашето еленско филе ще го бъде утре, казва Венцислав Вушев. Че ще остане онази нишка на приемствеността, скъсана някъде във времето когато от баща на син се предавало изкуството на еленското филе.”

Posted in Готварство и кулинария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *