„Занаятчийството за мен е начин на живот, хоби и преди всичко удовлетворение“ – майстор Стоянка Белберова

Представяме Ви майстор Стоянка Белберова, номинирана за приза „Пазител на традициите“ 2014. Госпожа Белберова, по професия електротехник, решава да започне да се занимава с тъкачество през 1983 г., когато, както тя сама казва е била „твърде млада, но с претенции към интериора в дома ни“, защото има огромно желание да притежава китеник и има конкретна идея. Но тогавашните майсторки работят само цветни тъкани и никоя не пожелала да се ангажира с нещо по идея на майстор Белберова.

„От  работата си като оператор в електрическа подстанция съм се научила да вземам решения на минутата“, разказва тя и решава да опита сама да изработи така желания китеник.

Be;berova_3Първият стан, на който се учи и който и досега използва, е изработен от съпруга и. Постеменно, макар и трудно се снабдява и с другото оборудване. С огромното си желание да тъче, сама се научава на елементарните основни неща, а в практиката  учи и тънкостите в занаята.

Първите клиенти на майстор Белберова идват неочаквано, когато виждат китеника, който тя изтъква да съхне на барата след прането. В крайна сметка, споделя, че го продава, за да може да продължи да работи.

През 1987 г. получава покана да стане майстор в ЗМНХЗ в предаването на Бригита Чолакова. От 1989г. е майстор в ЗМНХЗ, а от 2004г. и в РЗК-Шумен.

Вече пенсионер, продължава да работи с деца по европейски програми. Когато я поканят не отказва и го правя безвъзмездно, защото желанието и е някой да се влюби и продължи занаята.

  1. Какво е за Вас занаятчийството и защо избрахте да се занимавате с това?

Занаятчийството за мен е начин на живот, хоби и преди всичко удовлетворение.

  1. Преди 10 години какво беше отношението на хората към занаятчийството, какво е сега и какво, според Вас, ще бъде след 10 години?

Мисля преди 10г. нямаше толкова много самозвани майстори. Сега срещам всякакви. Малко са тези, които търсят красотата в сътвореното от ръцете им. За повечето е  начин за препитание в трудните времена и в повечето случаи естетиката им убягва.

След 10г. вероятно, няма да видя, как са се променили нещата.

  1. Ако трябва Вие да дадете оценка на предметите, които изработвате – те имат приложение в ежедневието на хората или по-скоро имат висока художествена стойност?

Belberova_2Тъканите, които правя създават своеобразен колорит на дома в който са. Това е не само мое мнение, но и това на моите клиенти. 

 

  1. Кой оценява по-високо и по достойнство предметите от традиционните български занаяти – българите или чуждестранните туристи?

Мои тъкани има на много места по света, както и в много български домове. Хората, които ме посещават са преди всичко любители на естетиката и красотата. Виждала съм много грейнали очи във възхита от това, което съм показала.

  1. Как виждате симбиозата между новите технологии и занаятчийството? Помага ли едното на другото или напротив? Разкажете ни за Вашия опит.

Новите технологии според мен не се вписват в занаятчийството. Какво значи занаят? Това е преди всичко ръчен труд, който за много хора е неразбираем и неоценен.

  1. Какво е за Вас „Пазител на традициите“?

ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ , според мен това звание трябва да носят хора, които наистина имат отношение към занаятите. 

  1. Как се чувствате като номиниран и защо трябва да спечелите Вие?

Чувствам се съвсем нормално и не очаквам да спечеля. 

За майстор Белберова можете да гласувате тук.

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2014, Пазителите за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *