„Дърворезбата е занаят на границата на изкуството и занаятчийството“ – майстор Иван Чешмеджиев

Представяме Ви майстор Иван Чешмеджиев, номиниран за приза „Пазител на традициите“ 2014.

Роден на 12 януари 1956 г. в село Малък Преславец, Силистренска област, майстор Иван Чешмеджиев завършва дървообработване със специалност  Дърворезба в гр. Русе. Оттогава живее в гр. Русе и се занимавам с дърворезба професионално. Членува в Задругата на художествени занаяти от 1984 г.

IMG_0308Печели съм първо място на състезание по дърворезба в АЕК „Етър” – Габрово. Понастоящем е член на Дунавската задруга на художествените занаяти в гр. Русе.

  1. Какво е за Вас занаятчийството и защо избрахте да се занимавате с това?

Завършил съм техникум по дърворезба, където е заложен този традиционен художествен занаят. Избрах го, защото се изработват сувенири, предмети, мебели в различни художествени стилове, предназначени за хора с по-високи художествени критерии. Дърворезбата е занаят на границата на изкуството и занаятчийството.

  1. Преди 10 години какво беше отношението на хората към занаятчийството, какво е сега и какво, според Вас, ще бъде след 10 години?

Преди хората имаха по-високи критерии за художествено изкуство, докато не се появи китайската стока, която по цена и качество се явява конкурент, но е със съмнителни художествени качества. Трябва да се борим да поддържаме живи традиционните занаяти, носители на българското, за да се съхранят и в младото поколение.

  1. Ако трябва Вие да дадете оценка на предметите, които изработвате – те имат приложение в ежедневието на хората или по-dyrvo2скоро имат художествена стойност?

Повечето от предметите имат приложение в ежедневието и в бита на хората. Примерно мебели, предмети за дома, а други като пана за стени, картюши, и други символи имат по-висока художествена стойност. 

  1. Кой оценява по-високо и по достойнство предметите от традиционните български занаяти – българите или чуждестранните туристи?

Българите поначало оценяват по-високо българските занаяти, защото ги познават по-добре, докато чужденците подхождат към тях като към сувенири.

  1. Как виждате симбиозата между новите технологии и занаятчийството? Помага ли едното на другото или напротив? Разкажете ни за Вашия опит.

Безспорно новите технологии могат да влияят на занаятчийството, но до такава степен, че да не намаляват художествената стойност на изделието. Наистина с помощта на новите технологии цената на изделието може да се намали, което е положително. Има тънка граница между машинното производство и ръчната изработка. Направеното  от машина е за сметка на художествена стойност на изделието.

  1. Какво е за Вас „Пазител на традициите”?

Инициатива за популяризиране на българските народни занаяти и хората, които работят за тях.

  1. Как се чувствате като номиниран и защо трябва да спечелите Вие?

Занаятчийството е моят избор в живота. Работя с удоволствие, чувствам се удовлетворен, ако спечеля, това ще признание за работата, която съм свършил досега.

За майстор Чешмеджиев можете да гласувате тук.

 

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2014, Пазителите за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *