„Правя всичко това, защото ми харесва и, за да проддържаме традицията зародила се преди 6500 години“ – майстор Христо Топчиев

Представяме Ви майстор Христо Топчиев, номиниран за приза „Пазител на традициите“ 2014. Той е от гр. Смолян, кв. Райково и е майстор – гайдар и гайдаджия. Изработва оригинални чанти за гайди, като за украсата им комбинира старинни мотиви с модерни авторски решения. Негови гайди има  в Родопите, из цяла България, в различни страни на Европа и в Америка.

Чантите му за гайди са оценени по художествените си достойнства.

Майстор Топчиев е автор на най-малката гайда в света, призната от Книгата с рекордите на Гинес, също както и на „свирела“, както го нарича той. „Свирела“ е съставен е от една гайдуница и много ручила, монтирани на дъска. Напомня много на шотландска гайда, но без мях.Христо

  1. Какво е за Вас занаятчийството и защо избрахте да се занимавате с това?

 Гайдата е душата на Родопа планина. Нейната занаятчийска изработка връща културния живец на родопчанина.

  1. Преди 10 години какво беше отношението на хората към занаятчийството, какво е сега и какво, според Вас, ще бъде след 10 години?

По света се правят много неща за занаятите. Ако няма нужда от един занаят, той отпада.

Аз лично смятам, че изработването на Родопската каба гайда ще продължи да се развива като занаят, защото хората имат нужда от родопската музика както преди 10 години, така и сега, надявам се и след 10 години.

  1. Ако трябва Вие да дадете оценка на предметите, които изработвате – те имат приложение в ежедневието на хората или по-скоро имат художествена стойност?

Трябва да имаш голямо сърце, за да изработваш такъв вид инструменти. Да се раздаваш и да работиш с мерак. Тези неща имаш ли ги, няма начин да не бъдеш добър в занаята.

  1. Кой оценява по-високо и по достойнство предметите от традиционните български занаяти – българите или чуждестранните туристи?

Свикнали сме много лесно да отричаме всичко българско и традиционно. Приобщаваме се към чужди традиции и лесно припознаваме американски, европейски и всякакви модерни методи за свои и забравяме за  нашите. Затова реших да продължа традициите с моите гайди и чанти.

  1. Как виждате симбиозата между новите технологии и занаятчийството? Помага ли едното на другото или напротив? Разкажете ни за Вашия опит.

Борим се със разстоянията, благодарение на – Скайп, електронна поща, мобилни телефони и т.н. Това е един от начините Родопската каба гайдата да излезе от български рамки и да стане популярна в световен мащаб. Аз лично имам много познати не само в цяла България, но и по света, с които се свързвам благодарение на тези технологии. Моите гайди се продават в цял свят.

  1. Какво е за Вас „Пазител на традициите”?Топчиев1

Правя всичко това, защото ми харесва и, за да проддържаме традицията зародила се преди 6500 години. Родопската каба гайда е най-характерна за нашия край.

  1. Как се чувствате като номиниран и защо трябва да спечелите Вие?

Чуствам се удоволетворен от своята работа и ще продължа да спазвам тази традиция докато мога. Отдаден съм на родопската музика и изработването на Родопската каба гайда и се надявам да допринеса за развитието на тази традиция за години напред.

За майстор Топчиев можете да гласувате тук.

Posted in Блог, Пазител на Традициите, Пазител на Традициите 2014, Пазителите за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *