„Фолклорът винаги е бил на първо място в нашия живот. Започнахме да се занимаваме с него още от много малки и любовта ни към него непрестанно расте“ – дует Рукатка

Представяме ви очарователните Георгия и Мартин, които стоят зад Дует Рукатка, номиниран за приза „Пазител на традициите“ 2014 в категория „Фолклор – млади“. Георгия е ученичка на народната певица Калинка Згурова, а Мартин е ученик на Ангел Добрев.

И двамата са изключително отдадени на фолклора, позитивни, усмихнати и определено гледат в една посока. Ето какво споделиха те с нас:

  1. Какво е за Вас фолклорът и защо избрахте да се занимавате с това?

дует РукаткаФолклорът винаги е бил на първо място в нашия живот. Започнахме да се занимаваме с него още от много малки и любовта ни към него непрестанно расте.

  1. Преди 10 години какво беше отношението на хората към фолклора, какво е сега и какво, според Вас, ще бъде след 10 години?

Какво е било отношението на хората към фолклора преди 10 години ние не бихме могли да знаем. Но сега, когато излезем на сцената, цялата публика избухва в аплодисменти, дори когато публиката е от наши връстници. Надяваме се, че след 10 години интересът към фолклора ще бъде още по-голям.

  1. Като нация, ценим ли си фолклора, препредаваме ли си го или си го спомняме само когато трябва да впечатлим гости от чужбина?

Ние сме ясен пример, че все още има родолюбиви българи, които ценят българския фолклор и се опитват да го запазят и да го предадат на следващото поколение. Непрекъснато обогатяваме репертоара си както с наученото от нашите преподаватели Калинка Згурова и Ангел Добрев, така и с песните, които се пеят по нашите села от бабите и дядовците.

  1. Стереотипът, че фолклорът е занимание за възрастни хора и асоциациите, които най-често младите правят с него – бабите и дядовците по селата – какво ще кажете на тези хора? Как да „се отървем“ от този стереотип?

Според нас стереотипът се изгражда от институциите, които предпочитат да подкрепят по-възръстните изпълнители на народно творчество, вместо да дадат шанс на младото поколение. Затова и биват поддържани подобни стереотипи. Ако се даде подкрепа на подрастващите изпълнители и се отдели повече време за фолклора в училищата, този стереотип може би ще отпадне.

  1. Как виждате симбиозата между новите технологии и фолклора? Помага ли едното на другото или напротив? Разкажете ни за Вашия опит.

Според нас технологиите не биха мог ли да пречат на фолклора, напротив, имаме по-голяма възможност да слушаме и да учим нови песни от интернет, да общуваме с други изпълнители и събираме мнения за наши изпълнения.

  1. Какво е за Вас „Пазител на традициите“?

Това е една стрхотна инициатива на А.Р.И.З – 7 и, ако спечелим, ще носим с гордост званието.

  1. Как се чувствате като номиниран и защо трябва да спечелите Вие?

За нас е голяма чест отново да сме номинирани за „Пазители на традициите“. Смятаме, че сме достойни да носим с гордост това звание. Ние сме бъдещето на традициите, ние сме тези,  които ще съхранят българското и могат да запалят любовта на нашите връстници към фолклора.

За дует Рукатка можете да гласувате тук.

Posted in Блог, Пазител на Традициите 2014, Пазителите за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *